Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Na české hory za filmem!

Na české hory za filmem!

Letošní zima je na sníh skoupá a tak se milovníci zimy musí za bílým prašanem vydat až na hřebeny hor. Pokud patříte mezi sportovně založené filmové fanoušky, můžete výlet za sněhem spojit s návštěvou zajímavých filmových lokací.

Provozovatelé lyžařských středisek počítají ztráty a prodejci zimního vybavení už nabízí jarní kolekci. Byť by měla být zima v plném proudu, i tradičně nejzasněženější místa v českých horách dnes pokrývá nanejvýš několik desítek centimetrů sněhu. Nezbývá, než si při výletu za filmovými místy zavzpomínat na scény, ve kterých hercům v sněhem zapadané krajině rudnou nosy zimou. Pojďte se s námi podívat, jaké filmy se natáčely na nejvyšších vrcholcích českých pohoří!

Královna hor: Sněžka v Krkonoších

“Víš na co se hrozně těším? Na ty panoramata,” zaznělo ve třetím díle známé filmové série Homolka a Tobolka. Výlet na nejvyšší horu České republiky by měl absolvovat alespoň jednou za život každý. Kdo se na výstup fyzicky necítí, může, stejně jako Homolkovi využít lanovky z Pece pod Sněžkou. Původně jednosedačková lanovka je dnes nahrazena novou kabinovou, která byla slavnostně otevřena vloni na podzim.

Kdo se rozhodne vystoupat na vrchol hory po svých a zvolí trasu Obřím dolem z Pece pod Sněžkou, vystoupí na hřeben v místě, kde kdysi stávala Obří bouda. Ta byla roku 1982 kvůli svému žalostnému stavu zbourána a tak je následující scéna z filmu Vánice připomínkou dob, kdy na tomto místě ještě stavba stála.

V tom samém snímku režisére Čeňka Duby si zahrála i Slezská bouda (Dom Śląski), která na svém místě stojí již od 17. století a její současná podoba je důsledek přestavby z roku 1920.

 Vánice

Filmový záběr

Vánice

Skutečnost - fotografie (2)

Vánice

Detail filmu

horská chata - Vánice

Odtud je natočen i krásný výhled na vrchol Sněžky, toho času ještě bez obludné meteorologické stanice.

 Vánice

Filmový záběr

Vánice

Skutečnost - fotografie (3)

Vánice

Detail filmu

na horách - Vánice

Na ten vystoupila i Dagmar Veškrnová-Havlová ve filmu Juraje Herze Dívka na zabití. Celý film se natáčel v okolí nejvyšší české hory, zejména v Horní Malé Úpě a Peci pod Sněžkou. O některých lokacích jsme psali i v článku o pohádkové stezce.

Jeseníky a Praděd

I nejvyšší vrchol Jeseníku si užil své slavné chvilky. Pod Pradědským vysílačem, který byl vystavěn v letech 1968 až 1970, trávili lyžařský výcvik hrdinové komediálního seriálu režiséra Pavla Jandourka 4teens. Nedaleko od Pradědu se nachází lázeňská obec Karlova Studánka. V ní stojí lázeňský komplex Slezský dům, kam Pepa (Pavel Nový) běhal na lyžích za Gábinou (Zdena Studenková), která v hotelu zpívala a byla ubytovaná. Pavel Nový se asi pořádně zapotil. Lázně jsou totiž od "Apaluchy", která stojí v Peci pod Sněžkou, vzdáleny bezmála dvě stě kilometrů. Uběhnout tuto trasu dvakrát za noc? To je na diplom...

 S tebou mě baví svět

Filmový záběr

S tebou mě baví svět

Skutečnost - fotografie (6)

S tebou mě baví svět

Detail filmu

Hotel, kde Gábina zpívá - S tebou mě baví svět

Orlické hory

Hraniční hřeben Orlických hor lemují pozůstatky prvorepublikové obranné linie na obranu vlasti před nacistickým Německem. Síť bunkrů a tvrzí vystavěných (a často nedostavěných) před druhou světovou válkou je jedním z velkých turistických lákadel oblasti. Otakar Vávra měl díky tomu velmi snadné vyhledávání lokací pro svůj film z roku 1973 [Dny Zrady]. Velká část snímku se natáčela v nejvýznamnějším podzemním komplexu celé obranné linie – tvrzi Hanička. Ta byla postavena v letech 1936-1938 a měla pojmout posádku bezmála čtyřista třiceti mužů.

 Dny zrady I.

Filmový záběr

Dny zrady I.

Skutečnost - fotografie (1)

Dny zrady I.

Detail filmu

pevnosť - Dny zrady I.

Skládá se ze šesti povrchových objektů, které jsou propojeny celkem jeden a půl kilometry chodeb. Po Mnichovské dohodě roku 1938 byla československá armáda nucena Haničku i se zbytkem opevnění odevzdat Wehrmachtu. Zajímavostí je, že na některých objektech pohraničního opevnění zkoušeli později Hitlerovi vojáci účinnost svých zbraní. Ani za pomoci nejsilnějších náloží nebyli vojáci schopni železobeton rozbít. To se bohužel o dvacet let později podařilo pracovníkům Kovošrou Praha, kteří z tvrzí pomocí náloží odstraňovali pancéřové zvony, které následně tavili v hutích.

Beskydy

Hřebeny a vrcholy těchto hor na své chvíle na stříbrném plátně teprve čekají. Křivdili bychom však tomuto překrásnému koutu České republiky, kdybychom ho nezmínili. Velkým “nalezištěm” filmových míst je Rožnov pod Radhoštěm. V místním proslulém skanzenu se natáčel bezpočet pohádek, například Dvanáct měsíčků, Nikola Šuhaj loupežník, Perinbaba, Císař a tambor a Zlatník Ondra. Na všechna filmová místa z rožnovského skanzenu se můžete podívat v naší interaktivní mapě.

Šumava

Nejvyšší vrchol české části Šumavy, Plechý, je, alespoň co je nám známo, doposud filmem nepolíbený. V národním parku jsou však jiná zajímavá místa, která se na filmovém plátně objevila. V jedné z nejvýše položených obcí v zemi, Horské Kvildě, se natáčel film s Tomášem Holým v hlavní roli Na pytlácké stezce. Na tomto místě se ale natáčela pouze scéna se zastávkou.

 Na pytlácké stezce

Filmový záběr

Na pytlácké stezce

Skutečnost - fotografie (4)

Na pytlácké stezce

Detail filmu

Na zastávce - Na pytlácké stezce

V okolí se nachází mnohem více filmových lokací z volné trilogie režisére Václava Gajera Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Chalupa, ve které Vaškův děda bydlel, se nachází v obci Srní. Objevila se také v jednom z dílů večerníčku Václava Chaloupky o štěněti a rysu Madla a Ťap, ve kterém si zahrála epizodní roli i majitelka chalupy Eva Dollanská.

 Na pytlácké stezce

Filmový záběr

Na pytlácké stezce

Skutečnost - fotografie (3)

Na pytlácké stezce

Detail filmu

U chalupy - Na pytlácké stezce

V obci Kvilda, vzdálené zhruba pět kilometrů od již zmíněné Horské Kvildy se natáčela většina zbylých scén z trilogie. Náchází se zde dnes již bývalá pila, hospoda a více než desítka míst, které se v sérii s Tomášem Holým objevily. Tím ale výčet filmových "rolí" Kvildy nekončí. Karel Kachyňa tu v padesátých letech natáčel Krále Šumavy s Radovanem Lukavským v hlavní roli.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 2.11