Menu

Držte se, festivalová sezóna začíná!

Držte se, festivalová sezóna začíná!

S filmovými festivaly různých žánrů se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Vedle již zavedených akcí mezinárodního významu se každoročně konají desítky dalších festivalů, zaměřujících se na minoritní žánry. Co čeká filmové fanoušky o letošních prázdninách, to si můžete přečíst v tomto článku.

Karlovy Vary, Zlín, Jihlava. “Svatá trojice” nejvýznamnějších filmových festivalů, na kterých se každoročně představují filmy světové produkce, je jen "špičkou ledovce" české festivalové scény. V průběhu celého roku plní kinosály promítání pořádaná v rámci festivalů nejrůznějších filmových žánrů, od japonských anime až po snímky s queerovou tematikou. Co čeká filmové fanoušky o prázdninách?

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

4.7. - 12.7.2014, Karlovy Vary

Představovat karlovarský filmový festival by bylo jako pověstné nošení dříví do lesa. Nejvýznamnější akce svého druhu ve střední a východní Evropě letos láká na světovou premiéru debutového filmu Miroslava Krobota – Díra u Hanušovic, nebo psychologické drama gruzínského režiséra Giorgi Ovashviliho Kukuřičný ostrov. Mimo soutěžní kategorii bude letos v Karlových Varech poprvé odvysílán i celovečerní dokument o zpěvačce Martě Kubišové Magický hlas rebelky či režisérský debut bloggera a cestovatele Rudolfa Havlíka Zejtra napořád. Na kompletní seznam představených filmů se podívejte na www.kviff.cz.

Festival v Karlových Varech navštíví Mel Gibson (Film Servis Festival Karlovy Vary)

Letní filmová škola

25.7. - 2.8.2014, Uherské Hradiště

Největší tuzemský nesoutěžní filmový festival, jedinečný svou přátelskou a uvolněnou atmosférou, letos slaví čtyřicetiny. Návštěvníci Letní filmové školy mohou kromě pasivního sledování promítaných snímků navštívit také tematicky zaměřené besedy a panely s odborníky a profesionály z oboru a obohatit tak své znalosti filmové historie. V minulosti hostil festival například režiséra Emira Kusturicu, polského herce Jerzyho Stuhra, a další. Vedle sedmi kinosálů a dvou letních kin probíhá také bohatý doprovodný program v ulicích Uherského Hradiště. Účastníky, kteří by se cítili unaveni sledováním stříbrného plátna, čeká řada divadelních a hudebních vystoupení a výstav. Více informací na www.lfs.cz.

Mezinárodní horolezecký filmový festival

28.8. - 31.8., Teplice nad Metují

Tato akce působí mezi ostatními filmovými festivaly jako řádný úlet. Zájemci o filmová promítání si zde sice přijdou na své – v místním jednosálovém kině soutěží ty nejlepší snímky, které za uplynulý rok spatřily světlo světa (a že jich moc není), ale to hlavní, čím teplický “fesťák” láká, leží mimo zatemněný promítací sál. Poslední prázdninový víkend mají v kalendáři již po jednatřicáté zaškrtnutý všichni outdooroví nadšenci nejen kvůli filmům, ale také pro skvělou atmosféru, setkání s přáteli ve skalách a největší výprodej outdoorového vybavení, na který lze v České republice narazit.

Pokud vám to stále není dost, hned v září se na vás chystá akce plná nových jmen a studentských filmů Fresh Film Fest. Na podzim také můžete zavítat na festival Ekofilm, který se koná od druhého do pátého října. Seznam letošních filmových festivalů uzavře olomoucký Festival animovaného filmu, který se koná v prosinci.

Komentáře

Martin

Trochu starší článek, kdo by si chtěl přečíst shrnutí za letošní rok, tak ať se podívá na můj blogmovies.pise.cz, kde se věnuji především letošnímu festivalu v Karlových Varech.

2015-07-19 13:56:24

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.55