Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Jak natočit Polepšovnu

Jak natočit Polepšovnu

Když se na Štědrý den roku 1977 objevil v televizi film Jak vytrhnout velrybě stoličku, bylo to, jako by na Annapurně spadla lavina. U Poledňáků prý vyzváněl telefon až do půlnoci. Na film se dívalo asi 87 procent lidí, kteří měli televizi. Na spadnutí byla ale ještě větší lavina. V tu chvíli už byl z části hotov scénář k pokračování.

Když Marie Poledňáková přišla v lednu do redakce, nestačila se divit. Na stole na ní čekala obrovská hromada dopisů. Diváci jí blahopřáli ke krásnému příběhu přímo od srdce. Někteří přiložili i svůj příběh nebo dáreček. Ptali se na Tomáše a prosili o další film s ním.

V době, kdy ještě nebyly e-maily ani SMS to působilo, jako mávnutí kouzelným proutkem. Dokonce za ní přijel i hajný odněkud ze Šumavy. V životě nebyl ve větším městě a do Prahy přijel jen proto, aby jí poděkoval a stisknul ruku.

Žádné lezení na skály! Ne na skálu!

Zatímco Velryba je inspirovaná synem Petrem a příhodami synovce Zdeňka, vznik Polepšovny způsobil sám štáb. Ke konci natáčení si všichni vymýšleli, jak by se příběh rodiny mohl dál vyvíjet. Proto Marie nečekala na úspěch první části a rovnou začala psát další scénář.

Postava dědy je inspirovaná skutečným tatínkem Marie Poledňákové. Měl vždy vnuky na prázdniny a vymýšlel pro ně neuvěřitelné výpravy do okolí a bojovky s přísnými povidly...pravidly. Jednou se například připotácel domů, rukou si držel krvavý šrám a tvrdil, že ho v lese přepadl medvěd. Až kroužící vosy odhalily pravou podstatu jeho zranění... On sám se ale žádného ze skvělých filmů nedožil, zemřel totiž během dokončovacích prací Velryby.

Film v ohrožení?

V březnu bylo vše hotovo a začaly přípravné práce. Marie Poledňáková zavolala Janě Preissové a v krátkosti jí seznámila s příběhem. A také s tím, že maminka otěhotní.

"Já jsem těhotná."

V telefonu nějak přeslechla, že věta končí tečkou. Myslela, že Janu tak pobavil fakt, že bude čekat miminko.

"Natáčení začíná v červnu."

"Ale já JSEM těhotná", opakovala Jana.

Teď jí to došlo, Jana je opravdu těhotná.

"A kdy se to má narodit?"

"Začátkem června."

Termín filmu byl ohrožen. Jana bude moci přijet až po šestinedělí, to je v polovině července. A bez Jany se dají točit jen horolezecké záběry s Františkem Němcem a s Tomášem. Jestli se ještě něco pokazí, hrozí, že film nestihnou dokončit do Vánoc. Výrobní lhůty a postprodukce byly tenkrát dlouhé.

Kouzelnou chaloupku našel kameraman Polák čistou náhodou. Majitelé ji chtěli prodat, tak je přemluvil, aby s tím počkali až po prázdninách.

Natáčení bylo tedy posunuto až na začátek července. Tomáš a František už jsou týden na místě. Tým profesionálních horolezců instruktorů jim dává do těla a učí je lézt na skály.

Když Marie dorazila na místo, Tomáš jí skočil do náručí a nadšeně vyprávěl, co už umí.

"Jenom včera jsem se tam nějak zašprcnul a nevěděl jsem, jak dál."

Marie chtěla, aby Tomáš tyhle své výroky použil...

Jenže druhý den začalo pršet a nepřestávalo skoro celých 14 dní. Když prší, nesmí se lézt na skály. A na ty pískovcové se nesmí lézt ještě nějaký čas po dešti, aby se pískovec nerozdrolil. Když za 14 dní přijela Jana, nebyl natočený ani metr filmu. Pak se počasí umoudřilo.

Konečně natáčení

Je pěkný večer, stmívá se. Z křoví vyleze nejprve Tomáš, pak František. Oba musí vytáhnout maminku do kopce. Kamera se přemisťuje blíž k chalupě a Tomáš se vydává na průzkum. Než se setmí, musí se stihnout ještě záběr na dvoře. František představuje zpocenou a špinavou Janu dědovi a Tomáš se raduje, že má dědu. Záběry se jedou hned na ostro, žádné zkoušky. Tomáš je nepřekonatelný, vše na první dobrou.

Ráno je zle. V krku obrovský knedlík a teplota ke čtyřicítce. Jak se Marie večer brouzdala v mokré trávě, teď má angínu jako hrom. A jestli teď bude ležet v posteli, na Vánoce nebude žádný film. Rozhodla se angínu přechodit. Ploužila se po place jako duch. Když Tomáš viděl, jak jí je zle, i jeho nálada klesla na nulu. Všechny záběry s Tomášem, které ten den natočili se musely později přetočit.

Tomáš Holý byl velice citlivá bytost. Prostě se nemohl jen tak dívat, jak někdo trpí. Měl rád zvířata, hlavně psy a koně. Nedělal rozdíly mezi fanoušky, fotku podepsal každému, kdo o to slušně požádal. Velice mu vadila jakákoliv nespravedlnost. Možná proto se později rozhodl právě pro práva. Až teď si uvědomila, jak jí má Tomáš rád.

Na další den byl naplánován nejakčnější záběr z celého filmu. Maminka nachytá kluky na skále a Tomáš bude slaňovat ze skály. Na place byli prakticky všichni herci, Luděk Sobota měl odjet na dovolenou do zahraničí, prostě se to nedalo odložit.

Jako v pohádce!

Cestou na místo bavil Tomáš celý štáb. V autobusu seděl na sklápěcím sedadle pro průvodce a celou cestu nedal mikrofon z ruky. Začalo to hlášením o počasí, jak ho slyšel ráno v rádiu. Tomáš měl fenomenální paměť, vůbec se nemusel učit, většinou mu stačilo, když to slyšel jednou ve škole. Následovaly důvěrné informace o tom, kdo za kým lezl po nočním natáčení oknem. Sám sebe přitom tituloval detektiv Colombo, stejně jako ve filmu. Zvlášť pečlivě si Tomáš podával své dva tatínky. Všichni tak věděli, o kolik skutečný tatínek obehrál v kartách toho filmového.

Na place stála sanitka. Marie se vyděsila. Proč všichni předpokládají, že se něco stane? Takový je ale předpis, u podobných záběrů musí být první pomoc. Stejně jako u ohně v divadle musí být hasiči a u filmové honičky zas dopravní policisté. Když doktor ze sanitky viděl, v jakém je Marie stavu, tak jí vytřel krk jódem. Jako na vojně. Po tom se jí trochu ulevilo a angína se konečně dala na ústup. Rozkřiklo se, že se tu točí pokračování Velryby. Najdi Tomáše Holého byla ten rok asi nejoblíbenější brannou hrou všech táborů na Hruboskalsku.

Zavři svoje oči Anno povolilo se ti lano!

Měli bychom mu poslat buchty...

Za několik dní se točil další horolezecký záběr. Tomáš stojí dole na kameni, rozmotává lano a prozpěvuje si o horolezcích. František na něj ze zhora houknul, aby mu povolil lano a udělal krok stranou. "Stop, dobrý! Sjedeme to raději ještě jednou." Někdy se stane, že v laboratořích záběr zničí. Proto se kromě záběrů, které nelze opakovat točí všechny záběry nejméně dvakrát. Dokonce i akční záběr s pošťákem a vodníkem se točil několikrát, k velké radosti pana Nárožného.

Tomáš znovu rozmotává lano, znovu si prozpěvuje. Tatínek na něj houkne a udělá krok. "Stop." Než kameraman stačil vypnout kameru, Františkovi zůstal kus pískovce v ruce. Letěl asi 7 metrů. Naštěstí horolezec profesionál zbrzdil konec pádu jistícím lanem. Dopadnul nešikovně na kámen a roztrhnul si kalhoty na zadku.

"Když po mě bude chtít režisér, abych v dabingu řval, když někdo padá, pošlu ho někam. Člověk se tak lekne, že ani nepípne", prohlásil, když se vzpamatoval.

Marie šla poděkovat horolezci, který ještě stál pod skálou s lanem v ruce. Když František vstal, začal kulhat. Měl pořádný výron kotníku. Když ho sanitka odvážela na rentgen, děda, pan Karlík se díval za odjíždějící sanitkou a povídá:

"Neměli bysme mu do nemocnice poslat nějaký buchty?"

"A kterou, tu blonďatou, nebo tu brunetu?" povídal Tomáš. Takový byl Tomáš Holý...

Marie strávila noc nad technickým scénářem. Musela seřadit všechny Františkovy záběry, od těch nejjednodušších postupně k těm, kde běhá a poponáší maminku. Pokud jste opravdu pozorní, tak si všimnete, že v některých záběrech se sotva drží na nohou. Dělat legraci nemusí být vždy sranda. Například v záběru, kde milostnou chvilku přeruší Tomáš a tatínek si zchladí hlavu v kýblu.

Prvním záběrem natáčeným po téhle nehodě je záběr v koruně obrovského stromu.

"O berličkách, hnáty křivé, pod plachetkou osobnost...", zarecitoval, když vylezl ze sanitky a mával jim vesele berlemi. Ale legrace to nebyla, do koruny stromu ho štáb musel vytáhnout.

Naštěstí, tohle byl poslední malér natáčení. Loupež jídla, schovávání pod plechovou vanu, bitka u necek, vodník, šmírování maminky dalekohledem. Všechny tyhle záběry šly Tomášovi úplně samy.

Když se točila cesta na kolech u kamenného můstku a Tomáš měl na chvíli pauzu mezi záběry, odskočil si dokonce s místními na procházku do lesa. Asistentka pak běhala po lese, polomrtvá strachy a sháněla ho.

Kterak chyběla pumpa

Na chalupě bylo úplně všechno, co potřebovali. Jediné, co tam nebylo, byla pumpa. Architekt nechal na zahradě vykopat díru. Do ní dali sud na vodu a na něj přivezli z fundusu starou pumpu. Už se blížil konec prázdnin a večer bylo dost chladno. Marie proto přemluvila štáb aby pilně ohříval vodu. Tomáš stál pod pumpou, děda pumpoval. Voda byla příjemně teplá a Tomášovi se to líbilo. Jak kolem něj byl chladný vzduch, začala z něj stoupat pára. Štáb se začal smát, což se Tomášovi, vzhledem k jeho povaze moc líbilo. František ho musel násilím odtrhout od pumpy a odtáhnout do kuchyně, kde ho Jana zabalila do peřiny.

"Neboj, za chvíli to budem opakovat", řekla Marie, když vešla do kuchyně.

"Fakt?" Tomášovy oči se rozzářily.

Ve spěchu ale pak zapomněla Tomášovi říct, že teplou vodu vyměnili za úplně ledovou. Tomáš stojí znovu pod pumpou, děda pumpuje. Voda je tak ledová, že se skutečný Tomášův táta vyděsí, když do ní vstrčí ruku. Tomáš se hrozně leknul. Nejdřív ztuhnul a nevěděl, zda se má smát nebo brečet. Nakonec se začal hystericky smát a ten záběr použili.

Když se teplá voda vymění za studenou...

Současně s Polepšovnou točil Tomáš ještě druhý díl šumavské trilogie Na pytlácké stezce. Natáčení obou filmů se mu značně překrývalo a Tomáš prakticky celé prázdniny trávil mezi Českým rájem, Prahou a Šumavou. Chvílemi už toho na něj bylo moc. Jednou se dokonce vsadil s Marií o to, že ho nerozesměje. Když se rozjela kamera, Marie vzala syrové vejce a rozkřápnula ho o hlavu člověka, který stál vedle kamery. Tomáš se tak rozesmál, že jen ztěží dokončil svou repliku. Je to záběr, kde večer chystají plány na zítřejší bojovku. Marie si pak Tomáše půjčuje na volné víkendy, bere ho k sobě na chalupu a chodí tam spolu na houby.

Posledními exteriéry byla cesta na kolech. Je točená na Pelhřimovsku mezi obcemi Martinice a Skoranovice a na hrázi Koňského rybníka u Skoranovic.

 Jak dostat tatínka do polepšovny

Filmový záběr

Jak dostat tatínka do polepšovny

Skutečnost - fotografie (1)

Jak dostat tatínka do polepšovny

Detail filmu

Na kole 7 - Jak dostat tatínka do polepšovny

Polepšovna je ještě větší lavinou, než předchozí film. Na premiéru přesně o rok poté se dívá 89 procent všech, kdo mají televizi. Pokud pomineme mimořádnosti jako hokej z Nagana, nebo povodňové zpravodajství, jde pravděpodobně o dva nejsledovanější pořady v dějinách televizního vysílání u nás. Nic na tom nezměnil ani příchod komerčních televizí.

Původně mělo být ještě třetí pokračování. Marie Poledňáková jej napsala po 10 letech. Jmenovalo se Jak Anděla viděla anděla. Ano, Anděla je jméno té holčičky, se kterou klokan přiletí v březnu. Děj se odehrává devět let po jejím narození.

Marie se sešla s Tomášem Holým, v té době už vysokoškolákem. Přesto, že už nechtěl hrát, přemluvila ho k symbolické roli. Jeho kariéra tenkrát začala malou ale nepřelédnutelnou rolí v komedii Marečku, podejte mi pero! a podobně symbolicky měla i skončit. Měl přijet na dědovu svatbu, zatancovat si, sbalit si věci a odjet na námořnickou akademii do Polska. Vašek tedy nebude horolezcem, ale námořníkem.

Doslov:

Tyhle články bych chtěl věnovat Tomášovi. Když se podíváme do jeho filmografie, tak snadno zjistíme, že si Tomáš v letech 76-80 určitě prázdnin moc neužil. Místo aby si užíval dětství a prázdnin, tak tvrdě pracoval aby se ostatní smáli. Musím ho i po letech obdivovat. Točit v deseti letech dva filmy najednou a při tom ještě dělat blbosti a bavit štáb. To dokáže jen málokdo.

Chtěl bych poprosit každého, kdo má osobní zkušenost s Tomášem Holým, nebo materiály z natáčení některého z jeho filmů, aby mne kontaktoval na e-mail v mém profilu.

Komentáře

omikron

Od letošního 11.5. to už neplatí. Jeden z fanoušků sám navrhnul a za svoje nechal vyrobit celkem pěkný pomníček.

Fotka Místo

filio napsal:

Asi před dvěmi lety jsme byli s rodinou položit kytičku do té osudné zatáčky nad Polevskem.Docela mě rozsmutnělo,že křížek na osudném stromě byl docela zanedbaný a skoro nečitelný.Je to možná jenom můj názor ale myslím si,že by si Tomáš za to co pro nás svými dětskými rolemi dokázal zasloužil lepší pocty.Ale jak jsem již psal bylo to před dvěmi lety a možná se vše změnilo.

2015-05-26 14:25:18

Reagovat

filio

Asi před dvěmi lety jsme byli s rodinou položit kytičku do té osudné zatáčky nad Polevskem.Docela mě rozsmutnělo,že křížek na osudném stromě byl docela zanedbaný a skoro nečitelný.Je to možná jenom můj názor ale myslím si,že by si Tomáš za to co pro nás svými dětskými rolemi dokázal zasloužil lepší pocty.Ale jak jsem již psal bylo to před dvěmi lety a možná se vše změnilo.

2015-05-25 22:43:30

Reagovat

omikron

Tomáš Holý dokáže i po těch 25 letech příjemně překvapit.

Asi před týdnem jsem mluvil s Monikou Kvasničkovou, kterou znáte nejspíš jako dceru učitelky Hajské z My všichni školou povinní.

Monika hrála s Tomášem v jeho posledním filmu Prázdniny pro psa. Během části natáčení bydleli v rybářské ubytovně u splavu pod Karlštejnem. Holky si zkracovaly cestu přes splav a Monika tam spadla. Tomáš tam pro ní skočil a zachránil jí život. I když to bylo riskantní, mohli tam zůstat oba. Jemu bylo 12, jí o rok a půl míň...

2015-04-08 14:46:56

Reagovat

omikron

Tomáš byl i v soukromí velmi hodný člověk. Kromě jeho pověstně veselé nálady se velice hezky choval k menším dětem.

Až budete spolu sledovat Ať žijí duchové, tak bedlivě sledujte Tomáše. V něktekých záběrech je totiž viděl, jak hezky se Tomáš choval k prckovi, který říkal "Strejda dělá melouny". Například v obchodě, když zpívají Pramen zdraví, tak Tomáš vozí v pozadí prcka sem a tam v nákupním vozíku.

Michal napsal:

Dobrý večer, vždy když jedu do České Lípy, tak zajedu do zatáčky u Kytlice. Mám doma 5 let starého klučinu, který je Tomášovi hrozně podobný a je to i podobný šídlo. Možná i díky tomu dost silně prožívám jeho osud a historii. Byl to pan herec a pan človíček. Vždy před ním smeknu, i když to už nejde doopravdy. Děkuji za pěkný článek

Michal

2015-03-18 11:23:16

Reagovat

Michal

Dobrý večer, vždy když jedu do České Lípy, tak zajedu do zatáčky u Kytlice. Mám doma 5 let starého klučinu, který je Tomášovi hrozně podobný a je to i podobný šídlo. Možná i díky tomu dost silně prožívám jeho osud a historii. Byl to pan herec a pan človíček. Vždy před ním smeknu, i když to už nejde doopravdy. Děkuji za pěkný článek

Michal

2015-03-17 20:56:10

Reagovat

omikron

Dnes by měl Tomáš narozeniny

2015-03-17 20:49:18

Reagovat

Dagobert Petr

Filmy s Tomášem mám moc rád,sleduji je pokaždé,když v tv běží.je mi sice už přes 40 ,ale to neva.Trilogie ze Šumavy se natáčela na nejhezčích místech.Kdykoliv tam jedu,tak nějaké to místo,kde se točilo navštívím.prostě Kvilda,Chalupská slať,řeka Vydra a jiné jsou nej.

2015-03-15 08:39:17

Reagovat

omikron

Záměrně jsem to psal tak, aby bylo vidět, co všechno takové natáčení obnáší a co se může stát.

Když jsem začal sbírat podklady o Tomášovi a jeho filmech, tak jsem s hrůzou zjistil, že 90% procent lidí nemá ani páru o tom, jak se vlastně dělá film. A že se tehdy veškerý zvuk dělal znovu. Když Tom zahučí do toho sudu, tak musí pak ruchaři udělat to žbluňknutí znovu. A hlavně, herci musí namluvit vše znovu. Což není sranda, hlavně u dětí.

Jestli vás to zajímá, tak se ptejte...

Petr Pokorný napsal:

Také jsem včera večer neodolal a na film se znova podíval se svoji dcerou. Strašně moc jsme se bavili. Dokonce jsem podle článku sledoval, kdy Frantisek Němec kulha.

2015-03-08 23:05:19

Reagovat

omikron

Brepty Tomáš přímo přitahoval :-) Škoda, že je ostatní režiséři vystřihovali. Před několika dny jsem našel rozhovor s panem Němcem. Tomáš mu tehdy pod přístřeškem u chalupy řekl: "Až budu velkej, tak budu mít hospodu a ty budeš sedět u mě na baretu".

Tady jsem našel dvě fotografie z knihy M. Poledňákové. Všimněte si šátku na krku paní režisérky a výrazu v tváři Jany Preissové.

jindra.kalivodova napsal:

Dnes je to 25. let co tenhle klučina opustil tento svět. Jeho filmy miluji a moji synové taky a doufám, že je budou milovat i má vnoučata. Tomáš byl prostě skvělý dětský herec s nádherným úsměvem a super breptama.

2015-03-08 15:05:57

Reagovat

Petr Pokorný

Také jsem včera večer neodolal a na film se znova podíval se svoji dcerou. Strašně moc jsme se bavili. Dokonce jsem podle článku sledoval, kdy Frantisek Němec kulha. :-) Je opravdu velká škoda, ze tu už Tomáš není. A i kdyby už nebyl hercem, ale dobrým právníkem, tak tech několik super filmu bude stačit na to, aby ho lide navždy měli na pořád rádi a zůstal v jejich vzpomínkách, ten malý Vašek, Véna...

jindra.kalivodova napsal:

Dnes je to 25. let co tenhle klučina opustil tento svět. Jeho filmy miluji a moji synové taky a doufám, že je budou milovat i má vnoučata. Tomáš byl prostě skvělý dětský herec s nádherným úsměvem a super breptama.

2015-03-08 14:21:19

Reagovat

Pepan Hranol

Jé..jak jsme to hltali na Stedry den..byl jsem na vojne tenkrat ve Frýdku..to uz není pravda...tedka jsem si to znova pripomnel..mame to doma na DVD...drive na videu...deti..tedka i vnuci..nádherná doba..dik za clanek..a zamackavam chlapskou slzu v oku...vlastne to není...to mi něco spadlo...do oka...mejte pekny den...všichni..!!

2015-03-08 13:24:14

Reagovat

jindra.kalivodova

Dnes je to 25. let co tenhle klučina opustil tento svět. Jeho filmy miluji a moji synové taky a doufám, že je budou milovat i má vnoučata. Tomáš byl prostě skvělý dětský herec s nádherným úsměvem a super breptama.

2015-03-08 13:20:00

Reagovat

omikron

Dohledal jsem, že chalupa kouzelná filmová je z roku 1788.

2015-03-04 18:38:21

Reagovat

caukys

Výtečný článek, moc díky.

2015-02-28 15:55:06

Reagovat

omikron

O natáčení dalších filmů zatím nemám dostatek příhod, jsem ale v kontaktu s režisérkou Vošmikovou a ta říkala, že má z natáčení spoustu materiálů a chtěla by je vydat pro lidi, jako jsem já.

Záměrně jsem to psal tak, aby bylo vidět, co všechno se při takovém natáčení může stát. Spousta lidí dnes ani neví, že se veškerý zvuk vytvářel znovu.

Až dnes večer uvidíte záběr s puntíkovaným šátkem, dávejte dobrý pozor na Tomáše.

2015-02-28 13:33:34

Reagovat

kacer57

Opět nádherný článek,zajímavé detaily z zákulisí natáčení. Hltal jsem to jak detektivku s Colombem.:) Díky,Kačer 57

2015-02-28 12:23:27

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.82