Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Čínské filmy k nám již lákají první filmové turisty

Čínské filmy k nám již lákají první filmové turisty

Praha se o letošních prázdninách bude muset připravit na příliv čínských turistů. Postaral se o to snímek čínské režisérky Xu Jinglei Jen my víme kde (v originále Somewhere Only We Know), který měl premiéru v únoru. Příběh dívky, která odjíždí do Prahy studovat a také pátrat po dávné lásce své babičky, vyvolal v Číně senzaci již dlouho předtím.

Nádherné prostředí romantické Prahy zaručuje mnohonásobné zvýšení zájmu tamějších turistů, neboť právě Číňané mají v oblibě poznání míst svých oblíbených filmových hrdinů a hrdinek. Očekávají se i větší tržby, Číňané totiž na svých cestách rádi utrácejí. Mohli by tak částečně nahradit klesající počet ruských návštěvníků. Podle prvních, ale neoficiálních informací již česká ambasáda v Pekingu eviduje zhruba dvacetiprocentní nárůst požadavků na víza potřebná pro návštěvu naší země.

Původně to však mělo být úplně jinak, ve scénáři se psalo, že děj filmu se odehraje v Paříži. Filmové kanceláři Czech Film Commission se na schůzce s čínskými producenty nakonec podařilo naše hlavní město prosadit díky nejlepšímu servisu a podpoře českých úřadů, mimo jiné díky krásným zdejším lokacím. Význam však mají i pobídky, které zahraničním produkcím zaručují navrácení až 20 % prokazatelně vynaložených nákladů na vznik filmu. Paříž to tedy „projela“ na celé čáře.

Záběr z filmu Somewhere Only We Know ((c) China Lion Film Distribution)

Mezi místa, která ve filmu hrála hlavní roli, patří například náměstí Jana Palacha s ikonickou sochou před Rudolfinem, Karlův most, Zámecké schody nebo Lennonova zeď. Čínským návštěvníkům se kromě české metropole plánují ukázat naše další skvosty – zámky Orlík a Hluboká v jižních Čechách, Český Krumlov či Lednicko-Valtický areál. České regiony by se mohly nechat inspirovat propagací turistům filmových lokací podobně, jako se to dělá v zahraničí – např. u filmů Pán Prstenů. Počet návštěvníků Nového Zélandu, kde se tato slavná trilogie natáčela, vzrostl po jeho odvysílání o více než 60 % za pouhých devět let. V Praze se natáčel i film Ode to my father anebo korejský seriál Lovers in Prague.

Film režisérky Jinglei Xu však není jediným východoasijským počinem natáčeným v českém prostředí. Téměř 150 členů měl natáčecí štáb, který v srpnu 2013 natáčel na Ostravsku záběry pro film Snowpiecer. Ten vypráví o korejských mužích, kteří v 60. letech minulého století jezdili pracovat do německých dolů. Právě proto se ve filmu objevil Důl Anselm, Důl Michal a Dolní oblast Vítkovic.

Praha doposud lákala spíše západní filmové tvůrce. V polovině 80. let zde byl natočen třeba oscarový snímek Amadeus režiséra Miloše Formana, z polistopadového období se jedná o akční trháky Casino Royale nebo Mission Impossible. Praha si tak naplno užívá slávy filmového plátna i návštěvy filmových hvězd.

Komentáře

Markéta

z té doby mám dobrý snímek Radniční schody s přidanou mříží, která tam nepatří.

2023-01-20 12:35:56

Reagovat

lenka

dobry večer rada se divám na film somewhere only we know ale je mi lito se to není česky date ho ani nevím co povídaji prosím moc děkuji

2017-10-10 19:44:45

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.67