Menu

Prázdniny s Tomášem Holým

Prázdniny s Tomášem Holým

V polovině loňského října se v Krásné Lípě konalo setkání přátel a někdejších dětských herců z filmu Prázdniny pro psa. Přiletěla i paní režisérka, Jaroslava Vošmiková.

Vždy toužila točit filmy pro děti. Začínala jako spolupracovnice redakce dětského vysílání Československé televize. Pak natočila svůj první celovečerní film, Jakub s Filipem Renčem v hlavní roli.

Dostal se jí do ruky scénář Antonína Máši. Pro roli městského kluka chtěla Tomáše Holého. Tomáš ale uvažoval o ukončení kariéry. Tenhle příběh ale sliboval jistou dávku dobrodružství a tak Tomáš nakonec souhlasil. Když byla na návštěvě u Tomášovy maminky, Tomáš zrovna přišel ze školy a začal hrát se svým psem Altonem hokej. Geniální nápad byl na světě. Vezme do filmu s Tomášem i jeho psa!

Produkce ale už nechala trénovat pro film jiného psa. Jak to dopadlo se dozvíte ze záznamu besedy, který přikládám. Scénář si přečetl i Rudolf Hrušínský.

"Moc se mi líbí, chtěl bych to dělat. A na Tomáše se moc těším."

"A kdo myslíte, že by měl hrát babičku?", zeptala se.

"No přece Dana."

"Myslíte Danu Medřickou, myslíte, že by to vzala?"

"Promluvím s ní..."

Pan Hrušínský ale začal točit slavné Postřižiny, tak bylo nutné najít jiné obsazení. Tomášovi se nakonec natáčení moc libilo a nelitoval, že se nechal přemluvit. Sešla se tu totiž dobrá parta dětských herců a Tomáš si konečně zase zahrál vic se svými vrstevniky, než s dospělými.

Mezi paní Vošmikovou, Tomášem a jeho maminkou Marií vzniklo přátelství navždy. Navštěvovali se i po skončení natáčení. Tomášova maminka totiž byla na natáčení nejen jako doprovod Tomáše ale především jako choreografka velšteriéra Altona.

Antonín Máša napsal ještě volné pokračování nazvané Bouda na strýčka. Tomášova mladšího brášku měl hrát mladší bratr jednoho z kluků. Studio však pro něj nenašlo peníze. Projekt kovbojky pro děti s Tomášem Holým v hlavní roli zase odmítli s odůvodněním, že úhlavní nepřítel Ronald Reagan byl přeci taky kovboj.

O kvalitách filmu svědčí i to, že na Novoměstském hrnci smíchu porazil i tak kvalitní filmy jako byly zmíněné Postřižiny, nebo Vrchní, prchni!

Chtěli bychom letos zorganizovat podobné setkání, tentokrát v Praze. Chystáme i několik besed o Tomášových filmech. Snad se podaří zajistit nějaké pamětníky, kteří pamatují natáčení s Tomášem.

Letošní ročník MFF Zlín by se měl nést v podobném duchu. Zlínská studia mají letos kuleté výročí a pořadatelé festivalu se dočetli o našem setkání a inspirovali se jím. Chtějí letos zorganizovat setkání velkého počtu někdejších dětských herců. Snad se to podaří.

Podařilo se dokonce vypátrat paní z fotografie, která hlídala naší partu. Je to dcera autora Charty 77. Nikdo jí nechtěl zaměstnat, tak jí pomocný režisér filmu domluvil alespoň tuhle brigádu. Prožila úžasné prázdniny s Tomášem Holým...

Komentáře

omikron

Redakce: Vložené video z YT nejde

2017-08-02 21:57:31

Reagovat

omikron

Jiří Menzel a tandem Smoljak+Svěrák museli být rozladění, když přihlásili celkem kvalitní filmy a porazil je dvanáctiletý kluk. Paní Vošmiková mi k tomu řekla, že tahle cena se měřila tak, jak v Americe: Měřila se síla a délka potlesku. A sál byl tehdy plný dětí. Když mi dávala tu fotku s Emilem Zátopkem, tak mi řekla, že nikdy nezapomene, jak pozorně Tomáš poslouchal. Dnes by měl narozeniny, vzpomeňte si na něj.

2016-03-17 08:45:10

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.17