Menu

Tenkrát v ráji: film o svobodě ve zlých časech

Tenkrát v ráji: film o svobodě ve zlých časech

Byli jste už někdy v ráji? Alespoň v tom českém? 27. října jde do kin nový česko – slovenský koprodukční film, který vypráví o mladém horolezci. Drama Tenkrát v ráji je příběhem o svobodě ve zlých časech, ale také o naději a velké lásce.

Josef Smítka byl svého času nejlepší český horolezec a odmítl nastoupit k totálnímu nasazení. Několik let se před gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska. Joska – letec, boxer a horolezec byl nejen sportovec, ale přesvědčený antifašista, který se nebál postavit režimu. Láska ke skalám, velká přátelství a osudová žena mu dávají sílu všechno překonat.

Film se natáčel na přelomu září 2015 ve Vysokých Tatrách, pokračovalo se v Terezíně i Prachovských skalách a Českém ráji. V hlavní roli Josky se představuje olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradílek, je to pro něj herecký debut. Dále hráli Miroslav Etzler, Jan Budař, Vica Kerekes anebo Ondřej Havelka.

Tenkrát v ráji (foto: DP FILM)

Předlohou pro film se stal stejnojmenný román Josefa Urbana, spisovatele a scénáristy. Urban je autorem několika úspěšných románů: Habermannův mlýn, Čas, kdy muži sestupují na zem nebo sbírky básní Romantika. Habermannův mlýn byl zfilmován, režíroval ho Juraj Herz. Urban je kromě scénáristy i producentem filmu Tenkrát v ráji. Sám už dokonce režíroval dokumentární esej Závěť a cestopis Ararat – tajemná hora.

Natáčení probíhalo i v Terezíně (foto: DP FILM)

Režisér filmu, Peter Pálka, začínal jako externí produkční a asistent režiséra ve Slovenské televizi, podílel se i na dokumentech Novy, ČT, CNN, TV2 a jiné. Od roku 2000 spolupracoval na zahraničních projektech. Prvním asistentem režiséra byl ve filmu Dvojníci, Expozitura, Kriminálka Staré město nebo Nesplněný slib. Pracoval i pro mnohé zahraniční firmy, jako je Orange, Kooperativa, Škoda nebo Red Bull.

V jedné z hlavních rolí se představí Vica Kerekes (foto: DP FILM)

Zajímavostí je spolupráce s textařkou Radůzou, která tvořila hudbu. Vydala už 9 alb, které veřejnost i kritika přijala s nadšením. Dostala ocenění Anděl. Tvoří scénickou hudbu pro divadla. Pro Tenkrát v ráji složila stejnojmennou titulní píseň, ale i skladbu Skalák, která se objevuje v několika obrazech filmu.

Hlavní hrdina je sice sportovec, a to i jeho filmový představitel, ale snímek není sportovní. Spíše jde o dobrodružný a romantický film, který vypráví o síle ducha, hodnotách, které by mladí lidé měli mít. Ale také o silném přátelství na laně. V těžkých dobách nemá muž padnout na kolena. Vždycky dává smysl se rvát s osudem, ať je jakkoli těžký.

Natáčení v Prachovských skalách (foto: DP FILM)

Film točily tři štáby a podílely se na něm tři režiséři – Daniel Krzywoň, Lordan Zafranovič a Peter Pálka. Stál 40 milionů korun. Hradilek říká, že si procházel různými obdobími, občas si myslel, že to nedopadne. Jeho ambice nebyla hrát ve filmu, spíše ho oslovil Joskův příběh a také lezení ve skalách. Horolezectví je sport, který nemůžete dělat sám – právě proto je tento příběh i o Joskových kamarádekch.

Film s horolezeckou tematikou už v naší kinematografii chyběl – nezbývá než se těšit a vyrazit do kin, premiéra je 27. 10. 2016.

Tenkrát v ráji

Oficiální stránky filmu

Produkce: DP Film s.r.o

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.62