Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Dokument o umučeném knězi viděli jako první farníci v číhošťském kostele

Dokument o umučeném knězi viděli jako první farníci v číhošťském kostele

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti na Vysočině se stal v pátek 25. listopadu 2016 svědkem předpremiéry nového dokumentu Jako bychom dnes zemřít měli o P. Josefu Toufarovi, kterého umučila komunistická Státní bezpečnost. Vedle režiséra Romana Vávry, autora scénáře Miloše Doležala a místních farníků se projekce zúčastnili také pamětníci tzv. čihošťského zázraku.

Číhošťský kostelík, kde oblíbený P. Josef Toufar poslední rok svého života sloužil, byl před šestou hodinou večerní zcela zaplněn lidmi, projekci na nezvyklém místě navštívila zhruba stovka diváků. Starší lidé a pamětníci seděli v lavicích, pro další byly po stranách přistaveny židličky, někdo stál u stěny kostela, část diváků se dívala z kůru.

Premiéra se odehrála přímo v kostele, kde P. Josef Toufar působil (foto: Karolína Košařová)

Hrob s ostatky P. Josefa Toufara se nachází od července 2015 přímo v podlaze kostela před oltářem, pro tento večer zde bylo umístěno plátno. Projekci zahájili P. Tomáš Fiala, režisér dokumentu Roman Vávra a autor scénáře, knižní předlohy a zároveň redaktor českého rozhlasu Miloš Doležal, díky němuž se od devadesátých let dostává čihošťská kauza do povědomí široké veřejnosti.

Snímek je mozaikou výpovědí a hraných scén, nikoho nesoudí

Hodinový dokument provádí diváky zásadními momenty Toufarova života, je mozaikou archivních dokumentů, výpovědí svědků a hraných scén. Vzpomínky pamětníků na Toufarovo mládí a studium havlíčkobrodského gymnázia, kam nastoupil mezi dvanáctileté primány jako mladý dospělý muž, protkávají ukázky z divadelního představení Zpráva o zázraku. Tam je mladý Josef představen jako oblíbený spolužák, který nezkazí žádnou legraci. Sledujeme sochaře Olbrama Zoubka a jeho práci na Toufarově figurální soše, nahlížíme do sochařových myšlenek o lidské statečnosti, nasloucháme úvahám nad Toufarovým odkazem.

P. Tomáš Fiala promluvil před zahájením promítání (Foto: Karolína Košařová)

Vidíme doposud nezveřejněné archivní záběry, mrazí nás nad výpověďmi estébáka o posledních děsech Toufarova života. Dokument nikoho nesoudí ani nehodnotí. Upozorňuje na hrůzu komunistické mašinérie a zároveň je osobním příběhem, skromným pomníkem dobrého člověka, jehož odkaz rezonuje do dnešních dní.

Autoři dokumentu se k podivnému pohybu křížku nevyjadřují, nechávají zaznít slova samotného kněze, která přímo reportážním stylem zaznamenali příslušníci komunistické Státní bezpečnosti: „Bůh ukázal, že je skutečně, že je mezi námi, že kněz musí si býti vědom svého posvátného úřadu, že právě při slovech „zde je ve svatostánku“ dal vychýlením svatého kříže souhlas, že je to pravda.“

Tvůrci dokumentu Miloš Doležal, Roman Vávra a P. Tomáš Fiala (Foto: Karolína Košařová)

Projekce končí, kostelíkem zní potlesk, pamětníci i Toufarova praneteř Jitka Cvetlerová mají v očích slzy. Část místních farníků se rozchází do svých domovů, P. Tomáš Fiala a Miloš Doležal zvou štáb a zbylé zkřehlé diváky na horký čaj do prostor číhošťské fary. Vítá nás příjemné teplo a usměvaví lidé, červené nosy brzy roztávají a všem je fajn. Místní farnost dokazuje, že Toufarův odkaz nezištné lásky je stále mezi námi.

Snímek bude uveden 29. listopadu na ČT2.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.59