Menu

Natáčení filmu o Miladě Horákové je v plném proudu

Natáčení filmu o Miladě Horákové je v plném proudu

„Neplačte - neteskněte moc - je mi to takhle lepší než pozvolna umírat. Dlouhou nesvobodu už by mé srdce nevydrželo. Takto se rozletím zase do polí a luk, strání a k rybníkům, na hory i v nížiny. Budu zase nespoutaná, a ten klid a mír… Musíte teď žít také za mne. Ptáci už se probouzejí - začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou - musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbude úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj,“ napsala ve svém posledním dopise česká politička Milada Horáková, na dvoře pankrácké věznice byla oběšena 27. června 1950.

O více než šest desítek let později stojí filmová představitelka inteligentní a nezlomné Milady, která se stala obětí justiční vraždy, v obřadní síni liberecké radnice. Role nespravedlivě odsouzené ženy se v novém filmu režiséra Davida Mrnky ujala americká herečka Ayelet Zurer (Andělé a Démoni, Mnichov). V Liberci právě dotočili scénu z 10. března 1948, kdy se Milada Horáková vzdala svého poslaneckého mandátu, ve stejný den za nevyjasněných okolností tragicky zahynul Jan Masaryk.

(foto: 2media.cz)

Na filmovém plátně se vedle sebe objeví čeští i zahraniční herci, natáčen je celý v angličtině. K roli Klementa Gottwalda, který byl přímo zodpovědný za smrt slavné političky a mnoha dalších lidí, se vrací Jiří Vyorálek. Sovětského přisluhovače „Klému“ si s úspěchem zahrál už v cyklu České století. Ve scéně na liberecké radnici se objeví tuzemská herečka Jitka Smutná, která hraje Miladinu politickou odpůrkyni Anežku Hodinovou Spurnou, role sériové justiční vražedkyně a prokurátorky Státního soudu Ludmily Brožové Polednové se chopila Aňa Geislerová.

(foto: 2media.cz)

Kromě Liberce a Prahy se filmový štáb rovněž podívá do autentických lokalit, například do Terezína, na Šumavu nebo do Hradce Králové, odkud pocházel Miladin manžel Bohuslav Horák, jeho filmovou podobu ztvární Američan Robert Gant. Na jaře se pak bude dotáčet v jižních Čechách a v okolí Prahy.

Natáčení na liberecké radnici (foto: 2media.cz)

„Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi – například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další. Zbývající texty byly napsány na základě toho, jak a o čem reálné postavy v té době hovořily. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu,“ vysvětluje režisér David Mrnka.

(foto: 2media.cz)

Premiéra snímku je naplánovaná na podzim 2017.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.6