Menu

Seriál Bohéma slibuje hvězdy černobílých veseloher, jak je neznáte

Seriál Bohéma slibuje hvězdy černobílých veseloher, jak je neznáte

Filmy pro pamětníky přitahují svým jemným humorem a bezstarostným příběhem, pozlátko tehdejších krasavic v luxusních róbách a elegánů s vytříbeným chováním vábí nostalgií po zdánlivě bezproblémovém světě našich babiček. Co se ve skutečnosti odehrávalo za nalíčenými tvářemi barrandovských hvězd, poodhalí České televize v nové šestidílné dramatické sérii Bohéma.

Protagonisty jednotlivých příběhů jsou skutečné osobnosti, jejichž životními osudy je minisérie Bohéma inspirována: slavný Zdeněk Štěpánek (Michal Dlouhý), geniální král komiků Vlasta Burian (Vladimír Javorský), jeho přihrávač Jaroslav Marvan (David Novotný) i okouzlující milovník Oldřich Nový (Saša Rašilov). Všichni jsou na vrcholu svých tvůrčích sil, natáčí v Evropě proslulých studiích Barrandov, vyrážejí do barů a užívají si života.

Michal Dlouhý jako Zdeněk Štěpánek (foto: Česká televize)

Jenže herec míní a politika mění. Přichází okupace, německý Prag-Film pohlcuje bývalé AB Barrandov. Evropa zbrojí a české filmy pomáhají udržet klid v protektorátu, diváci v kině mohou na chvíli zapomenout na drsnou realitu. Popularita některých herců letí strmě vzhůru, jejich kariéra se neobejde bez společenských styků s nacisty, jiní, jako například Anna Letenská, doslova dotočí poslední komedii a jedou na popraviště.

Vladimír Javorský jako Vlasta Burian (foto: Česká televize)

„Málokdy v našich dějinách se skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou, blahobytem a výstředním životem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé, mezi odbojem a zradou, mezi slávou a hanbou, jako tomu bylo u herců a filmařů z barrandovského studia za německé okupace během druhé světové války a následně i po únoru 1948,“ říká kreativní producent Jan Štern.

Oldřicha Nového si zahrál Saša Rašilov (foto: Česká televize)

Vypravěčem celé série je Arnošt Žák (Ondřej Pavelka), barrandovský dramaturg a scénárista, předlohou postavy Arnošta je otec scénáristky Terezy Brdečkové, který tenkrát pracoval v Lucerna filmu jako referent distribuce.

„Tím ale Arnoštova podobnost s mým otcem končí. Na rozdíl od Arnošta nebyl v odboji, ani v KSČ, nebyl ani funkcionářem. Šlo spíš o to, že příběh vypráví zkušený filmař, který byl u toho dění od začátku. Bohéma začíná těsně před mnichovskou dohodou a končí v roce 1953. Měla by odpovědět na otázku, jak je možné, že se jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let tak strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost. Rámec se odehrává za okupace roku 1968. Což byl hřebík do rakve národní morálky,“ dodává Tereza Brdečková.

V seriálu nás čekají zajímavé filmové lokace! (foto: Česká televize)

Zda se režisérovi Robertu Sedláčkovi (České století) podařilo smysluplně pohlédnout za oponu herců z filmů pro pamětníky a jak věrně vyobrazí komplikované životy prvorepublikových hvězd, posoudí divák České televize již v neděli 15. ledna 2017.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.9