Menu

„Smrt křesťanům,“ zní v novém filmu Mlčení

„Smrt křesťanům,“ zní v novém filmu Mlčení

Dva mladí portugalští kněží žádají o povolení cesty do exotického Japonska, aby našli svého ztraceného učitele. Oba si dobře uvědomují, jakému nebezpečí jdou vstříc. V Japonsku je křesťanství v první polovině 17. století postaveno mimo zákon a tisíce lidí za svoji víru platí životem.

Režie snímku, inspirovaného románem Mlčení japonského spisovatele Šúsaku Endó, se ujal jeden z nejoceňovanějších režisérů a scénáristů současnosti Martin Scorsese (Vlk z Wall Street, Prokletý Ostrov, Casino, Poslední pokušení Krista nebo Kundun). Kniha o zkoušce víry ho uchvátila při cestě vlakem do Kyota. V ten den se rozhodl, že příběh o střetu dvou zcela odlišných kultur musí za každou cenu dostat na plátna kin.

Skoro třicet let příprav

Následovalo zakoupení filmových práv a dlouhé roky mravenčí práce na scénáři: „Myšlenka zfilmování Mlčení se rodila skoro třicet let,“ uvedl Scorsese v rozhovoru pro Hollywood Reporter. Od prohýřených nocí s „vlkem z Wall Street“ se tak znovu navrátil k duchovnímu tématu, prozkoumává křesťanství z temných a složitých uhlů. Středobodem příběhu je fyzická a duchovní cesta jezuitů Sebastiana Rodriguese (Andrew Garfield) a Francisca Garrpe (Adam Driver) za svým ztraceným učitelem. Otec Ferreira (Liam Neeson) byl zadržen japonskou vládou poté, co mezi místními vesničany šířil křesťanství.

Příběh se dotýká roku 1637, kdy v převážně křesťanském jihozápadním Japonsku došlo kvůli opakovaným hladomorům a vysokým daním k velkému povstání, dnes označovaném jako Šimabarské. Rebelie byla potlačena, vůdce povstalců Amakusa Shirō, sťat a až třicet sedm tisíc povstalců krutým způsobem popraveno. Armáda srovnala Amakusův hrad se zemí a japonská vláda donutila evropské obchodníky oblast opustit. Část ostrova Kjúšú tak utrpěla ohromnou ztrátu obyvatelstva a křesťanství se stalo ilegální záležitostí.

Andrew Garfield a Adam Driver (foto: Bioscop)

„Mlčení je silným příběhem evropských misionářů a japonských křesťanů. V nejtěžších momentech utrpení volají Boha a ten neodpovídá, mlčí. Chci poodkrýt hluboká teologická témata a otázky. Bolestné chvíle člověka, kdy hledá smysl celého utrpení, zda jde o výzvu či úkol. Jak moc je nutné na zemi nést Ježíšův kříž. Nebo se odvrátit, veřejně svoji víru odmítnout, jedním symbolickým gestem zachránit desítky trpících,“ dodává režisér v rozhovoru pro Hollywood Reporter.

Herci zakusili skutečná muka

Na vzniku snímku se kromě filmařů podílel celý tým historických poradců, odborníků na japonskou kulturu a poradil i jezuitský kněz. Finální verzi scénáře bylo nutné přepsat do japonštiny, historici a jazykoví odborníci pak měli za úkol stvořit verzi, která je pravdivá a zároveň jí bude současný divák rozumět.

Andrew Garfield v roli portugalského misionáře Sebastiana Rodriguese (foto: Bioscop)

Do jezuitské literatury se rovněž ponořil představitel Sebastiana Andrew Garfield, který hluboce věřícího člověka ztvárnil nedávno ve filmu Hacksaw Ridge. Natáčení bylo náročné i pro Adama Drivera, hladověl a výrazně zhubl. Při dotáčení posledních scén údajně trpěl i halucinacemi. Dle New York Times si na vlastní kůži herci vyzkoušeli mučící metody sedmnáctého století, režisér je nechal na chvíli viset nad jámou s exkrementy, japonský herec Yoshi Oida se nechal „ukřižovat“ a na kříži zakusil skutečnou sílu vodních vln.

Liam Neeson (foto: Bioscop)

Dle posledních prognóz má Mlčení nakročeno získat několik Oskarů, v odborných kruzích se šeptá o ceně za režii, scénář a střih, Garfieldovi za herecký výkon. Slavnostní vatikánská premiéra proběhla v listopadu loňského roku, zúčastnilo se jí přes čtyři stovky kněží. Do českých kin přijde Mlčení 16. února 2017.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.87