Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Rok 2016 trhnul v českých kinech rekord návštěvnosti, i letos se máme na co těšit

Rok 2016 trhnul v českých kinech rekord návštěvnosti, i letos se máme na co těšit

V loňském roce navštívilo česká kina přes patnáct milionů lidí, což je nejlepší výsledek od roku 1993. Na úspěchu se nepodílel jenom vánoční megahit Anděl Páně 2, v první desítce nejúspěšnějších českých filmů se objevil také snímek o Lídě Baarové nebo Teorie Tygra s nestárnoucím Jiřím Bartoškou, velký úspěch slavil film o českých hrdinech Anthropoid.

Diváci se vracejí k českým filmům

I český film může lámat rekordy. Letos tuzemská kina zažila skoro osmdesát českých premiér, včetně těch obnovených. Toto číslo je překvapivě nejvyšší od přelomového roku 1990, kdy se otevřely komunistické trezory se zakázanými filmy z šedesátých let. Pro srovnání je zajímavý i údaj z loňského roku, ve kterém mělo premiéru čtyřicet devět domácích snímků.

Táňa Pauhofová v hlavní roli filmu Lída Baarová (foto:Cinemart)

České tvorbě konkurovaly především fantasy, animáky a zahraniční komedie

Úspěch sklidilo pokračování Bridget Jonesové nebo Fantastická zvířata a kde je najít, v první desítce se objevila také pokračování Hledá se Dory a Doba ledová. Nejúspěšnějším zástupcem z rodiny komiksových filmů pak byl přidrzlý Deadpool na desáté příčce, který se stal i nejúspěšnější komiksovou adaptací vůbec.

Přisprostlý Deadpool se stal nejúspěšnější komixovkou (foto: cinemart)

Sedm filmů z první desítky nejnavštěvovanějších uvedla do českých kin distribuční společnost CinemArt, která vedle českých a nezávislých filmů zastupuje i filmy velkých amerických studií Twentieth Century Fox, Universal Pictures, Paramount Pictures a DreamWorks Animation. Vedoucí pozici mezi distributory si drží CinemArt, na druhém místě je společnost Falcon a nejsilnější trojici distributorů uzavírá společnost Freeman Entertainment.

Kina nezanikají, naopak je jich stále více

Rok 2016 nebyl ale úspěšný jen z hlediska zájmu diváků, přinesl i rozvoj samotných kin. Oproti věštbám mnoha skeptiků, kteří dlouhodobě předvídají postupný zánik filmů v kinech, zahájilo v roce 2016 provoz nejméně deset nových digitalizovaných DCP kin. Za stejný rok přibylo více než sto nových provozovatelů, kteří nabízejí publiku projekce filmů nejen z formátů DCI, ale také z DVD, Blu-ray nebo MP4.

Nestárnoucí Bartoška v úspěšném filmu Teorie tygra (foto: Cinemart)

Vyhlídky na první pololetí roku 2017 stojí za pozornost

Hned na začátku ledna do českých kin vtrhl oceňovaný La La Land a na jeho konci do kin nastoupí Zemeckisovi Spojenci s Bradem Pittem a Marion Cotillard. Na Valentýna zkusí fenomén Padesát odstínů temnoty zopakovat rekordy své první části z roku 2015, o navázání na předchozí úspěch se v únoru také pokusí snímek T2 Trainspotting režiséra Dannyho Boylea a Bohdan Sláma představí svou Bábu z ledu. V únoru také očekáváme premiéru výpravného filmu Martina Scorseseho Mlčení. Březen zostra zahájí Logan: Wolverine, abychom pak 8. března s pomocí dokumentu Nechte zpívat Mišíka Jitky Němcové oslavili rockerovy sedmdesáté narozeniny.

Úspěch mělo zaručeno i pokračování Bridget Jonesové (foto: Cinemart)

Po této oslavě přijde Masaryk Julia Ševčíka a vesmírné sci-fi Life. Největší opičák na světě představí další kapitolu svého rodu ve filmu Kong: Ostrov lebek, měsíc uzavřou očekávaná kyberpunková legenda Ghost in the Shell se Scarlett Johansson a Šmoulové: Zapomenutá vesnice v hlavní roli s modrými pidižvíky. V dalším čtvrtletí přiletí Strážci vesmíru, přijedou Rychle a zběsile 8, připlavou Špunti na vodě a přibatolí se Mimi šéf. Dále se v dubnu českým divákům představí česko-polský film Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých a na konci měsíce Jan Hřebejk uvede první část své trilogie Zahradnictví: Rodinný přítel. V květnu přijde do kin po Anthropoidu další snímek o likvidaci kata českého národa nazvaný HHhH.

V roce 2017 se těšíme na Hřebejkovo Zahradnictví (foto: Cinemart)

I v následujících měsících prvního pololetí můžeme čekat filmy, které si u nás najdou rozhodně své početné publikum: například Vetřelec: Covenant, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, Mumie, Transformers: Poslední rytíř, Já, padouch 3. Na konci první poloviny prázdnin pak do českých kin zamíří dlouho očekávané válečné drama Dunkerk z režisérské dílny Christophera Nolana.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1