Menu

T2 Trainspotting: Na exkurzi do vlastního mládí

T2 Trainspotting: Na exkurzi do vlastního mládí

Uplynulo dvacet let, hodně se změnilo, ale ještě víc toho zůstalo při starém. Pokračování Trainspottingu už není výpovědí jedné generace, blesk prostě neuhodí na stejné místo dvakrát. Režisér Danny Boyle předvádí Rentona, Begbieho, Sickboye a Spuda jako bývalé antihrdiny ztracené v minulosti a obstojně se snaží na úspěšnou jedničku navázat. A když už ne dalším kultem, tak rozhodně stylem a skvělou hudbou.

Renton (Ewan McGregor) přijíždí po letech do Edinburghu, na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Kariéra v Amsterdamu nevyšla, partnerský život se mu rozpadl pod rukama. Při příletu do rodné země se nestačí divit, dvacet let je dlouhá doba. Na letišti stojí hosteska ve skotských barvách a vítá cestující cizím přízvukem, je ze Slovinska. Mark Renton se vrací na rodnou hroudu a vedle tří kumpánů ho nečekaně zastihnou i další staří známí: smutek, ztráta, radost, sex, pomsta, nenávist, sebedestrukce, výčitky a ztracený kamarád heroin.

Od vtipných scén po sentimentální úlety

Středobodem příběhu je Rentonův návrat, Begbieho (Robert Carlyle) touha po pomstě, Spudův (Ewen Bremner) boj se závislostí a Simonův (Jonny Lee Miller) plán vybudovat „saunu“, diplomaticky tak nazývá podnik se zcela prozaičtějším účelem. Naši antihrdinové se ve svých touhách ztrácejí, pořád vzpomínají na minulost a nejsou příliš schopni fungovat na základě karet, které jim život rozdal. Přežije ten, kdo se přizpůsobí a hochům se to už přes dvacet let nedaří. Bizarní revolta mladých je pryč, čtyřicátníci se stále nevyrovnali s minulostí a budoucnost nedokáží správně uchopit.

Známá partička opět pospolu (foto: Falcon)

Nejedná se o obvyklou dvojku. „Vždycky jsem říkal, že v případě Trainspottingu nemá smysl točit pokračování, pokud se nebude zabývat něčím zásadním. Jaké to je, stárnout? Co jste v životě dokázali?“ dodává Jonny Lee Miller. Jako by odbarvený blonďák předurčoval dojmy z filmové budoucnosti nespoutaných narkomanů. Pokračování totiž přešlapuje na místě.

Spud (Ewen Bremner, foto: Falcon)

Danny Boyle prostě namíchal pozoruhodný koktejl, který zanechá rozporuplné pocity. Snímek osciluje od vtipných scén ke zbytečně přehnaně melodramatickým, hutně okořeněných sentimentem. Nalezení ztraceného syna Rentona a jeho návrat do dětského pokojíčku je stejně otřepaný jako způsob, kterým se agresivní Begbie vyrovnává se svým úspěšným a klidným potomkem.

Robert Carlyle jako Begbie (foto: Falcon)

Robert Carlyle je jako prošedivělý a polámaný anděl pomsty dokonalý

Na druhou stranu tu jsou vtipné momenty. Renton a Simon se připletou na setkání protestantů oslavujících vítěznou bitvu u Boyne, jako za starých časů přítomné okradou a ještě jim k tomu zazpívají. Vynikající je Robert Carlyle, který si svoji postavu vyšinutého Begbieho skutečně užívá. Sám se osvobodí z vězeňské nemocnice a jako poněkud polámaný a prošedivělý anděl pomsty se vydává prohnat nenáviděného kamaráda Rentona. V některých momentech z filmu až „stříká“ maskulinní zábava. Přátelství mezi Simonem a Rentonem je z pohledu ženy, Simonovy postelové i obchodní partnerky Veroniky (Anjela Nedyalkova) nesrozumitelné, nad jejich vzájemným cvrlikáním se občas nevěřícně směje. Pánové se totiž nejdřív seřežou, pak si zahrají fotbálek a nakonec si užijí dlouho zapomenutou dávku heroinu.

Ewan McGregor a Ewen Bremner (foto: Falcon)

Vynikající je opět kamera, snové obrazy, barvy, snímek prolínají působivé momenty fantazie s drsnou realitou šedivého města. Film zanechává stejný dojem jako první Trainspotting, podpis Dannyho Boyla je jasně čitelný. Postavy jsou jako v jedničce bez cíle, už jim ale, zcela logicky, chybí ta mladická netečnost a lehkost.

Trainspotting 2 uvidí český divák od čtvrtka 16. 2. 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.33