Menu

Děj filmu či seriálu

Oleee

Moudrost a laskavost stáří v adaptaci nejslavnějšího českého literárního díla. V době okupace vznikla nejúspěšnější adaptace nejčtenějšího románu u nás. Obrazy z venkovského života inspirované vzpomínkami spisovatelky Boženy Němcové na vlastní dětství. Babička v Ratibořicích vychovává děti. Na cestě k rodině myslivce Beyera potkávají kněžnu, která je zve na zámek, a pomatenou Viktorku. V hájovně vyslechnou Viktorčin příběh nešťastné lásky k černému myslivci. Druhý den jde babička s dětmi na zámek. Zde vzpomíná na své setkání s císařem Josefem II. Při odchodu zve kněžnu na oplátku na Staré bělidlo. Babičku si vesničané velice oblíbili a svěřují se jí se všemi starostmi. Mezi nimi také dcera hostinského Kristla, která se trápí, protože jejího milého odvedli na vojnu. Jednou se strhne velká bouřka a druhý den najde myslivec Beyer Viktorku v lese zabitou bleskem. Viktorčiným pohřbem film končí.

Místa natáčení:

Babičino údolí a Zámek Ratibořice

V těchto místech bývala ve středověku vesnice Ratibořice s hospodářským dvorem. Po bitvě na Bílé hoře vlastnili panství v letech 1623 – 1634 Trčkové z Lípy. Poslední český držitel Adam Erdman Trčka zahynul spolu s Albrechtem z Valdštejna při tzv. Chebské exekuci. Císař Ferdinand II. daroval zabraný statek za věrné služby italskému šlechtici Ottaviu z Piccolomini. Právě on nechal v letech 1702 – 1708 postavit pro příležitostný pobyt barokní letohrádek. Zámeček byl vystavěn po vzoru italských venkovských vil. Nejznámější panovnicí panství byla Kateřina Frederika Vilemína Benigna, vévodkyně Zaháňská.

Okolo zámku byl vytvořen v roce 1811 prostor pro zámecký park. Kateřina Zaháňská jej nechala zbudovat v tehdy módním ,,anglickém“ stylu. Je zde plno cizokrajných, především severoamerických dřevin, jezírko, skleník a jiné zajimavosti.U řeky Úpy najdeme mlýn. Tvoří jej jednopatrová kamenná budova a hospodářské stavení v ohrazeném dvoře. V mlýnu je stále mlýnské zařízení z minulého století. Mlynářem zde byl Antonín Ruder, který mlýn vyženil.

Na konci cesty Babiččiným údolím je Viktorčin splav. Původně byl dřevěný, a byl několikrát upraven. Naposledy byl splav přebudován při regulaci Úpy ve dvacátých a padesátých letech 20. století.

Staré Bělidlo - jedna z nejznámějších lidových staveb u nás. Dřevěnou roubenou chalupu krytou šindelem postavil roku 1797 mlynář Antonín Ruder jako výměnek. V roce 1842 stavení koupil spolu s mlýnem tehdejší majitel panství princ J.W.Schaumburg - Lippe a nechal k němu přistavět patrový objekt panské prádelny a žehlírny. Přestože původní Staré bělidlo nechala zbořit Kateřina Zaháňská v souvislosti s úpravami a rozšiřováním parku, situovala Božena Němcová děj své "Babičky" právě do těchto míst.

10.6.2023pumrr vložil reálnou fotografii k místu natáčení Zámek z filmu Babička.
17.5.2022vv vložil reálnou fotografii k místu natáčení Podloubí z filmu Babička.
31.7.2020stibi vložila reálnou fotografii k místu natáčení U splavu z filmu Babička.
31.7.2020stibi vložila reálnou fotografii k místu natáčení Mlýn z filmu Babička.
31.7.2020stibi vložila reálnou fotografii k místu natáčení U Starého Bělidla z filmu Babička.
31.7.2020stibi vložila reálnou fotografii k místu natáčení Staré Bělidlo z filmu Babička.
5.2.2019Teoretik okomentoval místo natáčení Zámek z filmu Babička.
14.10.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Louka z filmu Babička.
14.10.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Louka z filmu Babička.
14.10.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení U splavu z filmu Babička.
15.7.2016bagruska vložila reálnou fotografii k místu natáčení Louka z filmu Babička.
6.4.2015charlton vložil reálnou fotografii k místu natáčení U splavu z filmu Babička.
25.11.2014doxa vložil reálnou fotografii k místu natáčení U lesa z filmu Babička.
11.10.2014doxa nalezl lokaci místa natáčení U lesa z filmu Babička.
23.6.2013janazivec vložila reálnou fotografii k místu natáčení Staré Bělidlo z filmu Babička.
13.4.2013eva.vlckova.77 okomentovala film Babička.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.38