Menu

Bohéma

Bohéma Heureka Bohéma
Bohéma

Detail filmu

Video

Děj filmu či seriálu

roryska19

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné.(Česká televize)

5.4.2024ladak1 vložil reálnou fotografii k místu natáčení večerná ulica z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
8.2.2024ladak1 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Doprovod na premiéru z epizody 2. Past na svědomí seriálu Bohéma.
9.11.2023kacer57 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Vchod do kostela z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Čajový dýchánek z epizody 4. A přece se točí seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Soud z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Burian u soudu z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Soud z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení pred budovou súdu z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
18.4.2021Teoretik vložil reálnou fotografii k místu natáčení Burianův obhájce z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
8.12.2017honajz vložil reálnou fotografii k místu natáčení Pozorování milicionářů z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
8.12.2017honajz vložil reálnou fotografii k místu natáčení Milicionáři pochodují z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
24.11.2017Kabonil nalezl lokaci místa natáčení Poprava Vladislava Vančury z epizody 3. Krev, půda a strach seriálu Bohéma.
24.11.2017sardon vložil reálnou fotografii k místu natáčení Milicionáři pochodují z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
24.11.2017sardon vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na Vyšehradě z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
17.9.2017Bojira nalezla lokaci místa natáčení v divadle z epizody 3. Krev, půda a strach seriálu Bohéma.
17.9.2017Bojira nalezla lokaci místa natáčení v divadle z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hotel Černá hvězda z epizody 2. Past na svědomí seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Ulička ke kostelu z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Lili Krallová z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Cesta do rozhlasu z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.93