Menu

Karel Roden jako Masaryk svede marný boj o budoucnost vlastní země

Karel Roden jako Masaryk svede marný boj o budoucnost vlastní země

Jan Masaryk žil jako bohém, rád si užíval života a krásných žen. Ale jako syn slavného a milovaného prezidenta TGM se nevyhnul povinnostem. Stal se vyslancem v Londýně a ministrem zahraničí v londýnské exilové vládě. V únoru 1948 odmítl odstoupit a zemřel po pádu z okna. Na jeho rozporuplný a leckdy divoký život se zaměřil Julius Ševčík, režisér nového filmu Masaryk.

Toto dvouhodinové historické drama je natáčeno v Česku i Slovensku, scénář sepsali společně Petr Kolečko, Alex Koenigsmark a režisér. Jana Masaryka hraje Karel Roden, jeho osudovou ženu Marcii Davenportovou hraje Arly Jover, Edvarda Beneše ztvární Oldřich Kaiser. Prezidentův syn byl těsně před druhou světovou válkou známým politikem. Před velkou zodpovědností hledal únik v drogách, alkoholu, hýření, ale i v neustálém sebetrýznění.

Karel Roden jako Jan Masaryk (foto: Bioscop)

Karel Roden je přesvědčen, že to takhle bylo, Jan je mu bližší než Tomáš Garrigue, toho už hrál ve Zločinu v Polné. Také Oldřich Kaiseř řekl, že ho scénář nepřekvapil, o Janovi něco věděl a říká, že je ve filmu ztvárněn podle pravdy. Julius Ševčík, režisér, řekl, že tuto politiku hodně studoval.

Karlovi Rodenovi je Jan bližší, nežli Tomáš Garrigue (foto: Bioscop)

Za kamerou je Martin Štrba a hudbu složili Michal Lorenc a Kryštof Marek. Pro film si režisér zvolil události z roku 1937 až 1939. Tehdy Jan pobývá v Británii, kde vrcholí jeho diplomatická kariéra. Potom ale mizí z veřejného života, odejde do Ameriky a jeho smrt je zahalena tajemstvím. Tak jako celý jeho bouřlivý život.

Toto téma je jedno z nejdůležitějších v našich dějinách a zatím o něm není kvalitní film. Týká se nejen Česka, ale i Slovenska. Film chce nabídnout komplexní náhled na mnichovskou dohodu. Masaryk se snažil, aby mocnosti braly v úvahu právo naší země na samostatnost, ale po dohodě Masaryk abdikoval a odjel do USA. Do Británie se ale vrátil a zapojil se do odboje – v roce 1940 jako ministr zahraničí s prezidentem Edvardem Benešem.

Vedle Karla Rodena se ve filmu objeví Oldřich Kaiser jako prezident Beneš (foto: Bioscop)

Příběh filmu začíná smrtí TGM a končí začátkem druhé světové války. V těchto letech se evropské i světové dějiny otočily úplně naruby, a stejně tak i Masarykův život. Jakkoli byl Jan Masaryk nevyrovnanou a komplikovanou osobností, tak platil za chytrého a zábavného řečníka.

Na film se můžete těšit 9. Března 2017.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.96