Menu

Natalie Portman jde netuctové první dámě Jackie až na dřeň

Natalie Portman jde netuctové první dámě Jackie až na dřeň

Křehká a tajemná, stylová i atraktivní nekorunovaná královna přišla o trůn i svého krále. Na podzim roku 1963 během předvolební kampaně v texaském Dallasu proletěla jejímu manželovi Johnu Fitzgeraldovi Kennedymu jedna střela krkem, druhá mu roztříštila pravou stranu lebky. Jacqueline v tu chvíli seděla vedle něj.

Natalie Portman září ve snímku Jackie chilského režiséra Pabla Larraína jako vdova po pětatřicátém americkém prezidentovi. Role Jacqueline Kennedy se s velkou pravděpodobností zapíše mezi hereččiny životní, dokladem je i potvrzená nominace na Oscara.

Manžel se nesmí stát stínem, Jackie chce dokončit jeho příběh

Film nahlíží pod pokličku života jedné z nejmladších prvních dam USA, snaží se plasticky vyobrazit duševní rozpoložení ženy, které ve vlastní náruči za tragických okolností dodýchal milovaný manžel. Filmový portrét jde až na dřeň, syrově a bez příkras. Divák sleduje intimní tragédii mladé rodiny s veřejným přesahem, režisér vybičovává emoce, v některých místech naopak taktně mlčí. Nezměrně temnou duševní bolest čerstvě ovdovělé první dámy znásobuje hudba, někdy zní záměrně kakofonicky a falešně, vyvolává pocity obracejícího se žaludku z právě prožité hrůzy.

Z vřelé, elegantní a místy nejisté krásky se stává žena, která se musí vyrovnat s osobní ztrátou. Po atentátu snově bloumá v zakrváceném růžovém kostýmku Chanel, při převozu těla manžela se horečnatě a v šoku ptá řidiče, co si pamatuje o předchozích prezidentech. Zjišťuje, že skoro nic, z každé hlavy státu se nakonec stane zaprášená olejomalba kdesi na stěně v Bílém domě. Dochází jí, jak rychle se milovaný člověk promění ve vzdálený stín a šedavou mlhavou vzpomínku. Zachování manžela v mysli své i ostatních se stane útesem, kterého se jako tonoucí manželka chytá. I přes závoj vlastního zármutku nepochybuje, někdo musí dokončit manželův příběh. Během několika dní tak proměňuje obyčejného chybujícího muže v legendu. Skládá jeho obraz a upevňuje odkaz JFK pro příští generace.

„Ať všichni vidí, co Jackovi udělali.“

Rámec filmu tvoří rozhovor samotné Jackie s novinářem (Billy Crudup), jeho prostřednictvím klade divák bývalé první dámě otázky. S cigaretou v ruce, soustředěným výrazem a s vypilovaným svérázným akcentem, kterým Jackie tak jemně hovořila, potvrzuje Natalie Portman svou hereckou výjimečnost.

Natalie Portman jako Jackie (foto: Aerofilms)

Nezapomenutelnou scénou je inaugurace nového prezidenta Lyndona B. Johnsona (John Carroll Lynch), ještě v ten samý den na palubě Air Force One skládá přísahu. Jackie v zakrváceném kostýmku a punčochách tiše přihlíží. „Ať všichni vidí, co Jackovi udělali,“ reaguje na taktní upozornění, zda by se přeci jen neměla převléct.

Natalie Portman (foto: Aerofilms)

Část příběhu tvoří natáčení dokumentárního snímku Prohlídka Bílého domu s manželkou Johna F. Kennedyho. V tomto záznamu provází Jackie diváky zrekonstruovanými prostorami prezidentského sídla. Šťastná průvodkyně kontrastuje se smutnou Jackie, která po smrti manžela pluje Bílým domem, a zkouší si nepřeberné množství šatů. Do toho pije vodku, víno a za melodie muzikálu Camelot se tak symbolicky loučí s manželem i jejich dočasným domovem.

Natalie Portman (foto: Aerofilms, William Gray))

Filozofické procházky prožívá Jackie s katolickým knězem (John Hurt), Johna Kennedyho (Caspar Phillipson), vidí divák jen párkrát a z dálky, daleko více poznává jeho bratra Bobbyho (Peter Sargaard), i jemu osud přichystal nešťastný konec. Film Jackie je dramatem jedné ženy, která možná po slávě ani tak moc netoužila. Z lásky a úcty přesto dokázala proměnit svého manžela v legendu a přitom se sama stala ikonou, o které se dnes točí filmy. A v případě Larraínovy Jackie rozhodně povedené.

Jackie jde do českých kin 2. února 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.08