Menu

Finský boxer si jde s pěstmi za štěstím

Finský boxer si jde s pěstmi za štěstím

Okouzlující černobílý debut finského režiséra Juha Kuosmanena Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho vypráví skutečný příběh boxera, který se na začátku šedesátých let připravuje v Helsinkách na nejdůležitější zápas své kariéry. V momentě, kdy je vystaven tlaku médií, trenérů a sponzorů, se ale zamiluje do Raiji, dívky ze své rodné vesnice. Snímek si loni z festivalu v Cannes odnesl jednu z hlavních cen.

Jarkko Lahti jako Olli Mäki (foto: Aerofilms)

Olli Mäki se narodil v roce 1936 a jeho první sportovní úspěch je spojen s Prahou – v roce 1957 se zde umístil jako druhý na amatérském mistrovství Evropy v boxu. V roce 1959 již titul získal a o rok později přešel do řad profesionálů. V roce 1962 přišel nejzásadnější zápas jeho kariéry – na Mistrovství světa v boxu v Helsinkách boxoval proti Američanovi Daveymu Mooreovi. Zápas tehdy sledovalo na helsinském olympijském stadionu téměř dvacet čtyři tisíc diváků a právě na pozadí této sportovní události se odehrává nevšední filmová romance Olliho a Raiji.

Jarkko Lahti jako Olli Mäki (foto: Aerofilms)

„Olliho jsem potkal v roce 2011, vyprávěl mi o zápase na mistrovství světa a na konci příběhu mi řekl: ,Byl to ten nejšťastnější den mého života.‘ Nevěřícně jsem se ho zeptal, jak je to možné, a on mi vyprávěl, že si v ten samý den koupili s Raijou snubní prstýnky. Jak šel čas, Olliho příběh mi nešel z hlavy. Proč koupil prstýnky ve stejný den? O boxu jsem toho moc nevěděl, ale i tak mi bylo jasné, že když se připravujete na mistrovství světa, měl byste se zápasu věnovat na sto procent. Začal jsem v Olliho historii šťourat více do hloubky a zjistil jsem, že je plná krásných detailů a je natolik komplexní, že se svou jedinečností vymyká běžným příběhům,” říká o své cestě k natočení snímku režisér Juho Kuosmanen.

Oona Airola v roli Raija Mäki (foto: Aerofilms)

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho nadchl kritiky i diváky na loňském ročníku MFF v Cannes, kde jako první finský film v historii zvítězil v prestižní sekci Un Certain Regard. Snímek je ceněný především pro svoji výraznou estetiku, bezchybnou formální stránku, autentické herecké výkony hlavních představitelů a originálně vystavěný scénář plný vřelosti a lidskosti. Hollywood Reporter jej označil za „malý zázrak“, magazín Variety pak za „kouzelný obraz doby.“

U nás se film dočká premiéry 16. března 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.87