Menu

Úkryt v zoo: Plyšový příběh o varšavském pekle a lidské statečnosti

Úkryt v zoo: Plyšový příběh o varšavském pekle a lidské statečnosti

Hrůza druhé světové války, varšavské ghetto, kouzelná zoologická zahrada a krásná Antonina Zabinská spolu se svým manželem dává lásku lidem i zvířatům. Režisérka Nini Caro vdechla filmový život ohromujícímu příběhu, který se skutečně stal. Snímek, jehož velká část vznikala také v České republice, poutavě vypráví o majitelích varšavské zoo a jejich odvážné záchraně více než tří stovek lidských životů. Drsná realita v pohádkových kulisách.

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to ona, kdo svou energií a rozhodností zahradu vede.

Jessica Chastain jako Antonina Zabinská (foto: Cinemart)

Ani Antonina však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 dojde k napadení Polska Německem, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali.

Nálety na Varšavu nechápou zvířata ani lidé

Poklidné a skoro pohádkové prostředí zoologické zahrady na úsvitu války, nevinná zvířata a jejich naprostá oddanost a důvěra ostře kontrastují s děsem a hrůzou, které přinesou nejen první zářijové dny roku 1939, ale i mnoho dalších. Novozélandská režisérka je skvělou vypravěčkou, dokáže vytvořit momenty překvapení, šoku i údivu. Příjemné ráno mezi zvířaty se během vteřiny změní v peklo – nálety na Varšavu zanechávají zvířata i lidi v šoku, nikdo do poslední chvíle nevěří, že k něčemu takovému skutečně může dojít.

Jessica Chastain jako Antonina Zabinská (foto: Cinemart)

Domov exotických zvířat je brzy pouhým stínem původní výstavní zahrady, nejlepší chovné kusy jsou odváženy do říše, zvířata, která přežila nálety, jsou vybíjena, zoologická zahrada uzavřena. V srdci Varšavy roste ghetto, místo koncentrované lidské bolesti a utrpení – varšavští židé, kteří tvořili třicet procent veškeré populace ve městě, jsou postupně přesouvání za jeho zdi.

Oskar Schindler v sukních

Ze zahrady se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti může krásná milovnice živých tvorů a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Zpátky ovšem neodváží jenom stravu pro pašíky, ve voze se schovají i lidé, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

Antonina Zabinská si rozuměla více se zvířaty, než s lidmi (foto: Cinemart)

Srdce se zastavuje nad nevinnou zmateností zvířat a velkýma smutnýma očima dětí, silné scény jsou zachyceny velmi uvěřitelně. Děs a hrůza varšavského ghetta plného hladových lidí šokuje, lidské utrpení je zobrazeno uvěřitelně. Síla filmu leží především v obrazech a vizuální stránce, chování a dialogy některých postav občas trochu postrádají logiku. To platí především při závěrečné scéně, kdy se Němci stahují z Varšavy – Lutz Heck má čas se při útěku před Spojenci zdržovat v zoo a zkoumat, co se tam vlastně pod jeho nosem dělo.

Zajímavý je přízvuk jednotlivých postav, i rodilí mluvčí dokážou ve své angličtině vykřesat slovanský nádech. Na scéně koprodukčního snímku se objeví i několik českých herců, jejich angličtina mezi ostatní dobře zapadá. Rolí židovských uprchlic se ujaly Alena Mihulová nebo Martha Issová, ve filmu si zahrál také Martin Hofmann.

Strhující a někdy trochu pohádkový příběh o Antonině Zabinsky, která je svým hrdinstvím Oskarem Schindlerem v sukních, se natáčel z velké části v Česku. Varšavské zoo představuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti, ve snímku si rovněž zahrála pevnost Josefov.

Úkryt v zoo vstoupí do českých kin 30. března 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.57