Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Vánoční pohádky a filmové lokace: hrady, zámky, skanzeny...

Vánoční pohádky a filmové lokace: hrady, zámky, skanzeny...

K Vánocům patří neodmyslitelně především pohádky. Připravili jsme pro vás přehled letošních vánočních pohádek a míst, kde se natáčely.

Každý se o Vánocích těší na trošku něco jiného: ti malí se nemohou dočkat nadílky dárků, dospělí se nemohou dočkat pohody a klidu. A jsou mezi námi i tací, kteří se těší především na nadílku klasických vánočních pohádek. Připravili jsme pro vás přehled těch, které se objeví na obrazovkách během svátků a které současně máme v naší databázi. Připomeneme si ta nejzajímavější pohádková místa natáčení.

24. prosince - Štědrý den

O štěstí a kráse, ČT1 13:00

Pohádka O štěstí a kráse vyprávějící o záměně Madlenky pradlenky s princeznou Marion se natáčela na zámku Červená Lhota.

Pyšná princezna, ČT1 17:10

Pyšná princezna proslavila především dva zámky: Telč, který vystupuje v roli zámku krále Miroslava, a Hluboká nad Vltavou, který je domovem pyšné princezny Krasomily. Nicméně pro zajímavost, zcela první záběr zámku krále Miroslava nenáleží Telči, nýbrž Českému Krumlovu. Neméně zajímavým místem jsou i čedičové varhany v severních Čechách, konkrétně jde o Panskou skálu, pod kterou se princezna Krasomila s princem skrývá před královskými zvědy.

Budete-li se nacházet v těchto místech, rozhodně nevynechejte romatickou procházku k Dolskému mlýnu, o kterém si můžete přečíst ve článku Tip na výlet: Dolský mlýn Pyšné princezny.

A ještě jedna zajímavost: scéna, kdy princezna přehodí přes bránu míč princi Miroslavovi, se natáčela na dvou místech. Krasomila vyhodí balón na Hluboké nad Vltavou, ten přeletí bránu umělou bránu drženou filmaři a dopadne na hráz rybníka Svět v Třeboni.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Nova 11:40

Pohádka o létajícím Ševci Jírovi patří neodmyslitelně k hradu Bouzov, v průběhu pohádky se objevuje v mnoha záběrech. Sledujte však i další neméně zajímavá místa. Například chátrající střecha, kde Jíra poprvé vyzkouší svá křídla, náleží zámku Vítkovec nedaleko Holan a bohužel od dob natáčení chátrá i nadále.

Tajemnou zříceninu, kam zlé čarodějnice unesou princeznu, si zahrál hrad Frýdštejn. Je přístupný a i dnes hravě poznáte věž, odkud se Jíra snažil princeznu vysvobodit.

S čerty nejsou žerty, Nova 15:20

Pohádka S čerty nejsou žerty patří rozhodně k mým nejoblíbenějším, především díky výbornému humoru a skvělým výkonům všech herců. Začneme nikoli zámkem, ale místem zajímavějším, a sice samotným peklem. Peklo sice vypadá jako studiová záležitost, jedná se však o skutečné místo, které můžete navštívit i vy. Natáčelo se na místě zvaném Pekelné doly, což jsou uměle vyhloubené doly kde se těžil písek pro nedaleké sklárny. Dnes vás zde ale uvítají spíše s jednostopým samohybem, Pekelné doly totiž nyní slouží jako místo setkávání motorkářů.

"Otázkou je, kdo by tu barabiznu koupil", říká vychytralý komoří chudému králi. Hovoří přitom o zámku Průhonice.

K letnímu výletu láká i mlýn Petra Máchala, který dodnes a v nezměněné podobě stojí ve Střehomi u Sobotky. Vchod do pekel najdete nedaleko zříceniny hradu Rotštejn v Klokočských skalách. Zde však najdete pouze vnější část vchodu, dlouhé schody se totiž nachází ve skalním hradě Sloup.

Tři oříšky pro Popelku, Nova 18:35

Nejklasičtější vánoční pohádka Tři oříšky pro popelku byla natočena ve spolupráci s východním Německem.

V pohádce si tak zahráli nejen němečtí herci, ale i německé reálie. Například zámek prince, kde Popelka ztratila střevíček, nese název Moritzburg a nachází se nedaleko Drážďan. Statek Popelky si pak zahrál vodní hrad Švihov.

Byl jednou jeden král, Prima 18:00

Pohádka Byl jednou jeden král, některými známá spíše jako Sůl nad zlato, bohužel mnoha exteriéry neoplývá. Přesto se nám podařilo objevit most, ze kterého je na příkaz krála vysypána všechna sůl do vody. Jedná se o starý Kamenný most u Staré Hlíny na Třeboňsku.

Všechna místa i s reálnými fotografiemi, adresami a přesnou GPS pozicí najdete u jednotlivých filmů.Tým Filmová Místa.cz Vám přeje poklidné prožití Vánoc a vše nejlepší do Nového roku 2009.

Komentáře

Petr Krejčík

Dobrý den, zajímalo by mě, jaké pohádky se natáčely v Lednici na Moravě. Dá se to nějak souhrnně zjistit? Děkuji

2018-01-04 14:28:34

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 2.1