Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Vizuálně orgastický Dunkirk zkoumá hrdinství i hranice lidské psychiky

Vizuálně orgastický Dunkirk zkoumá hrdinství i hranice lidské psychiky

Země, voda, vzduch. Týden, den a hodina. Velký útěk z pobřežního pekla rozehrává geniální režisér Christopher Nolan na pozadí tří příběhů v různých časových úsecích. Samostatné linky se nakonec propojí a divák se po sto šesti minutách probouzí z úžasu. Film Dunkirk není pouze válečným snímkem, je především úchvatným vizuálním a emocionálním zážitkem, ve kterém napětí roste a klesá jako mořský příliv a odliv na přelomu května a června roku 1940. Ohromení z filmu je umocněno 70 mm filmovým pásem, speciálně určeným pro IMAX.

Fionn Whitehead ve filmu Dunkirk

Operace Dynamo je název záchranné akce, která se odehrála na počátku léta 1940, kdy bylo nutné z francouzského pobřeží evakuovat obklíčené spojenecké jednotky. Pro Brity je to silný příběh, vyrůstal na něm i samotný režisér Christopher Nolan a zde se možná zrodila myšlenka převést velký úprk na filmové plátno. Někteří historici kritizují nepřesnosti, čert to ale vem. Podstata filmu totiž leží jinde – dokonale zobrazuje kolektivní smysl pro národní hrdost a schopnost podat pomocnou ruku v nejtemnějších chvílích. Zároveň se však soustředí na hranice lidského charakteru, kam až lze dojít v boji o vlastní záchranu.

Nolan vypráví působivě bez módních politických berliček

Snímek se nesnaží o dnes tak módní politickou korektnost. A tak tu máme především bílé muže (několik černochů pouze mezi francouzskými vojáky), nepotkáme vymyšlené ženské hrdinky a dokonce nenajdeme našroubovanou love story a to i přes to, že film koprodukovali Američané.

V letecké části vyprávění exceluje Tom Hardy

Hudba Hanse Zimmera v kombinaci s neskutečným vizuálem, tikáním hodin a podprahovým duněním diváka spolkne jako studené vody kanálu La Manche (nebo chcete-li po anglicku English Channelu), svíravá hrůza vojáků na pevnině je hmatatelná i v kinosále. Nolan přechází s přísnou pravidelností od příběhů na zemi, na moři a ve vzduchu. Muži na pobřeží doufají v záchranu (Fionn Whitehead, Harry Styles, Aneurin Barnard a další) na moře se vydává spolu s dalšími loď Moonstone se stárnoucím kapitánem (Mark Rylance) a dvěma mladíky (Barry Keoghan, Tom Glynn- Carney) na palubě. Ti později zachrání zoufalého vojáka, Cillian Murphy zde není hrdinou, ale spíš alter egem šílenství války.

Na záchranu přispěchali i běžní lidé (Mark Rylance)

Chladnou hlavu si zachovávají dva piloti (Jack Lowden a Tom Hardy), tiché a ohromné hrdinství se samozřejmostí britského gentlemana prokáže pilot Farrier (Tom Hardy). Přestože mu dochází palivo a má tak nejvyšší čas vrátit se na základnu do Británie, rozhodne se raději zlikvidovat německý bombardér, a pak v tichosti doplachtí do zajetí. Na molu se dohadují důstojníci (Kenneth Branagh a James D´Arcy), jejich rozhovory, pochybnosti i pohledy k domovu můžou škarohlídovi připadat patetické, do filmového příběhu ale logicky zapadají.

Nolan dokázal zachytit nevyslovené - nešlo o vítěznou bitvu, spíše na poslední chvíli odvrácenou katastrofu, na jejímž konci zazněl Churchillův legendární projev, jehož závěr uslyší i divák. Ne však z úst státníka, čte ho mladý znavený voják ve vlaku na cestě z dunkirkského pekla. O to je pak dopad slov působivější, syrovější a opravdovější: Budeme pokračovat až do konce, budeme bojovat ve Francii, budeme bojovat na mořích a oceánech, budeme bojovat se vzrůstající smělostí a silou, budeme bránit náš ostrov za jakoukoliv cenu, budeme bojovat na plážích, budeme bojovat na místech vylodění, budeme bojovat na polích i v ulicích, budeme bojovat v kopcích, nikdy se nevzdáme, a i kdyby — čemuž ani na okamžik nevěřím — tento ostrov nebo jeho velká část byl podroben a strádal, pak naše zámořské impérium, ozbrojené a chráněné britskou flotilou, bude pokračovat v boji, dokud Bůh nedá a nový svět s veškerou svou silou a mocí nevyrazí k záchraně a osvobození světa starého.

Nikdy se nevzdáme.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.02