Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Neptun: Propaganda nade vše aneb jak se lže ve státním zájmu

Neptun: Propaganda nade vše aneb jak se lže ve státním zájmu

Krátkometrážní filmová interpretace mystifikační akce STB, která se odehrála v létě 1964, měla na pražském Febiofestu svoji světovou premiéru. V roli důstojníka Ladislava Bittmana září Jiří Vyorálek, investigativní novinářku ČTK ztvárnila Gabriela Míčová.

Operace Neptun se odehrála na Černém jezeře na Šumavě, kdy tajná policie v rámci dezinformační kampaně namířené proti Západnímu Německu nechala potopit na dno Černého jezera na Šumavě bedny s údajnými nacistickými dokumenty z konce 2. světové války. Podvod nebyl ve své době odhalen a nálezu nacistických beden se seznamy agentů gestapa tehdy uvěřil celý svět. Přestože motivací komunistické vlády bylo přispět k oddálení promlčení válečných zločinů (a to se v Západním Německu blížilo - mělo k němu dojít v roce 1965), nelze pominout, že jejím hlavním nástrojem se stala lež, dezinformace a propaganda. Vedlejším efektem tajné operace tak bylo především posílení komunistické ideologie a moci v Československu.

Jiří Vyorálek

Režisérka snímku Adéla Babánová si ve svém experimentálním počinu s touto lží hraje a posouvá ji do dalších rovin, předkládá fiktivní představy, jak mohla tato akce měnit myšlení i životy lidí. Skvěle kombinuje archivní černobílé záběry s vlastním, rovněž černobílým natočeným materiálem (Česká televize povolila použít ve snímku 38 procent archivních záběrů).

Z filmu Neptun

Divák většinou pozná, v které rovině se pohybuje, ale příběh je působivý – i když místy až příliš alegorický – a veškeré scény dokumentu i hraného snímku do sebe citlivě zapadají. Reportérka ČTK je neodbytná, důstojník Bittman vytrvalý a neúprosný. Zástupce sovětské strany je až hrozivě děsivý, ministr vnitra se stoickým úřednickým klidem lže novinářům na tiskové konferenci do očí. Mystifikaci uvěří celý svět. Příběh nedává žádné rozuzlení, podivné absurdní situace vrcholí a ponechávají člověka na hranici šílenství – může se lež stát pravdou, pokud se jedná o vrcholný státní zájem?

Podvržené dokumenty byly utopeny na dně Černého jezera na Šumavě

Babánová k tomu dodává: „Neustále se snažím poukazovat na zmanipulované a zkreslené čtení některých událostí a kapitol československých dějin v dobách komunistického režimu. Ve filmu používám dobové filmové a fotografické materiály z archivů nejrůznějších institucí (Česká televize, Archiv bezpečnostních složek, Český rozhlas, Krátký film, Národní filmový archiv). S účastí a souhlasem těchto institucí s materiály svobodně nakládám a manipuluji je pomocí koláže a střihu ve prospěch fiktivního příběhu.“

I dnes se můžou dít podobné věci, pravda je lehce zneužitelná a informace se dají, i díky rychlosti komunikace na sociálních sítích, manipulovat a ohýbat dle potřeby.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 3.43