Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Snímek Na krátko je o hledání štěstí v panelovém světě

Snímek Na krátko je o hledání štěstí v panelovém světě

Děti, které předčasně dospěly a rodiče, kteří lžou jim i sami sobě. Matka malého Jakuba si vymyslela pohádku o tatínkovi, který brázdí moře na zaoceánské lodi. Jeho otec na něj ve skutečnosti celý život kašlal a rozhodně není tím vysněným kapitánem. Snímek podle povídky Petry Soukupové natočil mladý režisér Jan Šmíd, v hlavních rolích se objeví Petra Špalková a Martin Finger.

V roce 2009 vyšel spisovatelce Petře Soukupové povídkový triptych Zmizet se stejnojmenným příběhem Zmizet a povídkami Na krátko a Věneček. Následující rok byla kniha oceněna Magnesií Literou a stala se rovněž bestsellerem. „Prozaickou tvorbu Petry Soukupové jsem sledoval od jejích začátků a dlouho bylo mým snem natočit film podle její předlohy. Obzvláště Zmizet mi utkvělo v paměti pro svou syrovou a zároveň křehkou atmosféru. V mé tvorbě bylo myslím na čase posunout se k dospělejším tématům, i když paradoxně Na krátko je vyprávěno z pohledu jedenáctiletého kluka,“ dodává režisér filmu Jan Šmíd.

Petra Špalková (Foto: CinemArt)

Příběh se odehrává v zimním bezčasí mezi neutěšenými paneláky. „V knize ani ve scénáři nebylo vytyčeno konkrétní místo děje a já jsem nechtěl, aby šlo o jedno konkrétní město. Proto prostor našeho filmu vznikl kombinací měst Děčína, Ústí nad Labem, Neratovic a Kralup nad Vltavou. Všechna ta místa ale spojuje určitá vykořeněnost a diskontinuita. Paneláky jsou na sebe nalepeny bez nějakého vnějšího řádu, estetika veřejného prostoru je nulová a mezitím tím vším žijí naše postavy, které se každodenně snaží nalézt své štěstí,“ doplňuje Šmíd.

Jindřich Skokan (Foto: CinemArt)

Autorka knihy i scénáře Petra Soukupová vypráví příběh očima malého chlapce: „Dětský pohled hodně baví. Líbí se mi, že děti vidí dospělý svět s nějakým omezením, protože prostě ještě všemu nemůžou rozumět a vlastně je to třeba ani nezajímá.“

Martin Finger a Jindřich Skokan (Foto: CinemArt)

Pro jedenáctiletého Jindřicha Skokana je role malého Jakuba první filmovou zkušeností, líbilo se mu mít ve filmové roli psa, facky od filmové matky Petry Špalkové už o poznání méně: „Bavilo mě točit scény, kde má Jakub psa. Jmenoval se Dingo, ale ve filmu měl jméno Kojot. Tak se občas někdo spletl a stejně mu řekl jeho reálným jménem Dingo. Byl to takový kříženec, moc poslušný. Jedna ze scén, na kterou nejraději vzpomínám je, když jsem vyšel ze svého pokoje a Dingo ke mně přiběhne a já si s ním hraju. Mít psa je vlastně asi jediná věc, kterou Jakubovi z jeho života závidím.

Petra Špalková (Foto: CinemArt)

Která scéna mi naopak vůbec nešla, tak to je ta, jak utíkám před svou matkou – Petrou Špalkovou. Dohoní mě na schodech a zfackuje mě. To jsme opakovali tolikrát, že už jsem to přestal počítat. Vlastně nešlo ani o to fackování, ale nějak mi nešel ten útěk. Pořád to nebylo ono. Když jsem pak viděl výsledek, jsem rád, že pan režisér byl tak náročný, protože scéna se mi moc líbí a vypadá opravdu dobře.“

Snímek Na krátko přijde do českých kin 24. května 2018

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.56