Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Toman: Jiří Macháček v roli sebestředné bestie

Toman: Jiří Macháček v roli sebestředné bestie

Režisér a producent Ondřej Trojan přináší na plátna českých kin politický thriller o šéfovi československé zahraniční rozvědky Zdeňku Tomanovi. V hlavní roli se představí Jiří Macháček. Snímek slibuje věrou rekonstrukci skutečných událostí z napjatých poválečných let.

Všehoschopný kariérista, rozporuplná osoba, křivák i podivín, který ovlivnil poválečný vývoj Československa. Zdeněk Toman byl bezskrupulózní obchodník a kariérista s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Musel sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman to uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Byl tím, kdo umožnil odchod východoevropských Židů přeživších holocaust přes Československo do Palestiny, samozřejmě za tučné, neustále se zvyšující provize od židovských organizací. Neštítil se ničeho. Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945–48, a příběh muže, o kterém se nikdy nemluvilo.

Zdeněk Toman se narodil v roce 1909 v tehdy uherských (dnes slovenských) Sobrancích jako Asher Zelig Goldberger, syn maďarských Židů, jeho otec byl rabín. Za svého života si několikrát změnil jméno, snad aby se alespoň de iure distancoval od svého židovského původu. Jako by právě ten považoval za břímě, které by mu v životě mohlo bránit v kariéře, která byla ve výsledku krátká a strmá. Tři roky fungoval jako šedá -rudá- eminence v pozadí politického dění.

Jiří Macháček jako Zdeněk Toman (foto: Total Help Art)

Kariéra Zdeňka Tomana, všehoschopného komunisty a šmelináře vystoupala v období boje o poválečné směřování Československa a boje o koryta. Z řadového úředníka s vazbami na exilovou vládu v Londýně, kde se svojí ženou Peslou přečkal válku, pokračoval přes krátké období repatriačního úředníka na Zakarpatské Rusi až na post vedoucího odboru zahraniční rozvědky. Z této pozice, v utajení a s velkými pravomocemi, rozehrál několik partií. Partii rozvědčíka, používajícího metod vydírání, udávání a zastrašování pro účely „vyčištění“ rozvědky od veškerých poválečných demokratických složek a totálního ovládnutí resortu komunisty. Vedle toho, s požehnáním generálního tajemníka komunistů Rudolfa Slánského, s diplomatickým pasem a širokými kontakty z Londýna i mezi přeživšími z židovské komunity, šmelil v obrovských rozměrech za účelem získávání peněz pro komunistické předvolební kampaně. Zároveň se zásadním způsobem podílel na pomoci pro židovské navrátilce a uprchlíky ze všech koutů východní Evropy, při koordinaci jejich deportací přes Československo, Německo a Rakousko do Palestiny a na jejich vyzbrojování. To vše činil vždy z osobních a zištných důvodů, majetky, které takto pro sebe získal, byly obrovské.

Kateřina Winterová a Jiří Macháček (foto: Total Help Art)

Jeho nadvláda však trvala necelé tři roky: na konci roku 1947 se znelíbil prominentním komunistům a začal jim překážet, už jen proto, že nepatřil do partaje. Slánský se proto svého dřívějšího chráněnce rozhodl obětovat a hned v lednu 1948 vydal na Tomana zatykač. Do vězení se však dostal až v dubnu téhož roku.

foto: Total Help Art

S tímto stavem se však Toman nespokojil a hned v létě téhož roku se mu podařilo z ostře střežené věznice komunistické vazby uprchnout a dostat se přes americkou zónu až do Venezuely. Je velmi pravděpodobné, že Slánský a několik dalších komunistů měli zájem na tom, aby Toman z vězení zmizel a ztratil se i se svými informacemi a vědomostmi v zahraničí. Jen o pár let později se již podobná zatčení řešila podle sovětských not. Brutální výslechy, vynucená doznání a politické justiční vraždy, včetně Slánského a dalších.

Táňa Pauhofová a Jiří Macháček (foto: Total Help Art)

V pozadí této linky se mezitím odehrává boj o moc mezi demokraty a komunisty, koordinovaný Moskvou řízenými agenty NKVD a také boj o moc uprostřed samotné komunistické partaje. V této hře zůstala spousta zničených osudů, spousta mrtvých, vězněných a ožebračených lidí. A také nevyjasněná úloha Jana Masaryka při únorovém komunistickém puči.

Vedle Jiřího Macháčka se na plátně blýskne Kateřina Winterová v roli Tomanovy manželky, dokonalé ženy, která v sobě kreativně kombinuje buržoazní paničku a zarytou komunistku. Jako Tomanova sekretářka a milenka se představí Kristýna Boková. Stanislav Majer jako generální tajemník KSČ Rudolf Slánský, Marek Taclík jako zapálený komunista, přednosta obranného zpravodajství Bedřich Reicin, slovenští herci Roman Luknár jako Jan Masaryk, Marián Mitaš jako fanatický prosovětský bolševik a budoucí prokurátor Karel Vaš, Lukáš Latinák jako politik Vlado Clementis nebo Táňa Pauhofová jako Tomanova sestra Aurélia.

Snímek se natáčel ve vojenském prostoru Brdy a především v Praze – v centru a na Praze 6 a 7.

Premiéry se dočkáme 4. října 2018. Více informací na oficiálních stránkách filmu Toman.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.37