Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Hovory s TGM přinášejí debaty o světě, Češích, politice i ženách

Hovory s TGM přinášejí debaty o světě, Češích, politice i ženách

„Hovory s TGM“ slibují na plátnech kin nečekané napětí, emoce a střet dvou významných mužů. Film vznikl nejen ke stému výročí založení Československa, letos rovněž uplyne osmdesát let od úmrtí Karla Čapka.

Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba v roli Tomáše Garrigue Masaryka excelují v příběhu jednoho z nejslavnějších rozhovorů naší historie. Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Jejich kniha, na které spolupracovali celý rok, je konečně hotová. Karel Čapek proto vyhledá v zámecké zahradě prezidenta Masaryka a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, které mají vyjít k desátému výročí stále mladé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné.

Martin Huba a Jan Budař (foto: Bontonfilm)

Čapek nemůže nechat celou situaci bez odezvy a pouští se do vzrušené a dramatické debaty. Debaty o světě, o politice i politicích, o Češích, i do osobních dialogů o lásce, ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíčkem zakladatelem a chladnou ikonou z učebnic, ale mužem z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoří i o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě.

Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba v roli Tomáše Garrigue Masaryka (foto: Bontonfilm)

Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba v roli Tomáše Garrigue Masaryka (foto: Bontonfilm)

Režisérem filmu je Jakub Červenka, scénář připravil Pavel Kosatík, jako kameraman film nasnímal Jan Malíř. „Je to film o dvou mimořádných mužích, a také o tom, že emoce mohou být někdy silnější, než myšlenka. Dokonce i u tak výjimečných lidí,“ říká režisér Jakub Červenka. Pavel Kosatík vycházel při psaní scénáře ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let měli. Do jejich příběhu v přímém přenosu jsme chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“ dodává Kosatík.

Hovory s TGM (foto: Bontonfilm)

Samotnému natáčení předcházely rešerše dobových materiálů i důkladné herecké zkoušky. Natáčelo se na přelomu dubna a května letošního roku v autentickém prostředí Topolčianského zámku, kde dva velikáni české demokracie své debaty kdysi vedli.

Film měl českou premiéru 18. října 2018.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.37