Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Filmem roku 2018 je Všechno bude, podělilo se o České lvy s Hastrmanem. Cenu za mimořádný přínos získala Věra Plívová-Šimková

Nejlepším filmem loňského roku je Všechno bude. Road movie si rozdělilo České lvy s Hastrmanem. Cenu za mimořádný přínos obdržela režisérka Věra Plívová-Šimková

Česká filmová a televizní akademie v sobotu 23. března 2019 vyhlásila Všechno bude nejlepším snímkem loňského roku. Zimní road movie režiséra Olma Omerzua, ve kterém ztvárnili hlavní role začínající mladí herci Tomáš Mrvík a Jan František Uher, při galavečeru v pražském Rudolfinu získalo celkem šest cen Český lev, mimo jiné i za režii a herce ve vedlejších rolích. Bodovala také temná fantaskní romance Hastrman.

26. udílení cen ČFTA Český lev

Slavnostní večer, kterým provázel herec Václav Kopta, započal udílením Českého lva za mimořádný přínos v oblasti audiovize. Získala ho herečka Martha Issová, známá z pohádky Sedmero krkavců nebo právě vysílané Zkázy Dejvického divadla, za roli Marie Šlachtové v dvoudílném televizním filmu Dukla 61 o důlní neštěstí v havířovském dole Dukla.

Překvapená Martha Issová se soškou Českého lva za mimořádný přínos v oblasti audiovize (foto: ČFTA)

Jako Marie Šlachtová, manželka a matka horníků Milana a Petra Šlachtových, kteří při tragédii zahynou.

Martha Issová s předávajícími ceny, mladými herci Filipem Březinou a Zdeňkem Piškulou, basketbalisty z filmu Radima Špačka Zlatý podraz (foto: ČFTA)

Dále se vyhlašovaly ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Nominace proměnili protagonisté z road movie Olma Omerzua Všechno bude, herci Eliška Křenková a Jan František Uher.

Eliška Křenková a Jan František Uher s Českými lvy za nejlepší herecké výkony ve vedlejší roli (foto: ČFTA)

Stopařka Bára (Eliška Křenková) a ústřední dvojice Mára (Tomáš Mrvík) a Heduš (Jan František Uher) ve filmu roku 2018 Všechno bude (foto: ČSFD)

Cenu za kostýmy si odnesla Eva Kotková za film Hastrman (na snímku i s předávajícím Rédlem), stejně jako Diviš Marek za kameru. Tuto cenu od horníků z Dukly 61 Marka Taclíka a Roberta Mikluše převzal v zastoupení režisér snímku Ondřej Havelka. Českého lva si také odnesl Petr Pýcha za scénař k filmu Všechno bude, podobně jako spolupracující kolegyně Jana Vlčková za střih. Cenu za scénografii získali Jan Švankmajer a Václav Švankmajer (na snímku) za Hmyz. Za nejlepší masky byl následně oceněn Zdeněk Klika za pohádku Čertí brko (na snímku i s předávajícím čertem Bonifácem v podání Jana Ciny).

V oblasti filmové hudby Českého lva získal Petr Wajsar za Hastrmana. Za zvuk bylo poté oceněno trio Jan Šulcek, Jakub Jurásek a David Titěra za film Domestik.

Za ženský herecký výkon v hlavní roli byla oceněna Jenovéfa Boková za roli Anežky ve filmu Chvilky: „Děkuju akademii, že mi tu cenu dala na konec, protože to bylo hrozně příjemný tady čekat,” uvedla Boková, která tak reagovala na situaci, kdy celý slavnostní večer strávila na pódiu, protože doprovázela na housle. „Hlavně děkuju Beatě (režisérce Beatě Parkanové), že mi věřila, i když lidi říkali, že se na tu roli nehodím.”

Jenovéfa Boková doprovázela celý slavnostní večer na housle...

...avšak jen do chvíle než velmi dojatá převzala sošku Českého lva za herecký výkon Anežky ve filmu Chvilky (foto: ČFTA)

Mužskou kategorii ovládl Karel Dobrý, který získal Českého lva za hlavní roli barona Johanna Salmona de Caus ve filmu Ondřeje Havelky Hastrman. „To koukáš mami!” zahájil Dobrý s humorem svou děkovnou řeč. Poté poděkoval režisérovi a „ženě Tereze za všechno”.

Karel Dobrý se svým prvním Českým lvem (foto: ČFTA)

Karel Dobrý jako baron Johann Salmon de Caus v Hastrmanovi Ondřeje Havelky (foto: ČSFD)

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

O tom je King Skate, nejlepší dokumentární film režiséra Šimona Šafránka a producentky Kateřiny Černé.

Šimon Šafránek a Kateřina Černá s Českým lvem za nejlepší dokumentární film (foto: ČFTA)

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získal Ondřej Erban za svůj snímek 128 tisíc.

Ondřej Erban a jeho Cena Magnesia za studentský snímek 128 tisíc (foto: ČFTA)

Televizní kategorie následně ovládla Česká televize. V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie zvítězila nad Metanolem a Rédlem Dukla 61 režiséra Davida Ondříčka. Doma tedy bude veselo, protože prestižní ocenění Český lev získala v úvodu i jeho partnerka a maminka dvou dcer, herečka Martha Issová.

Vítěz kategorie televizní film nebo minisérie - Dukla 61

Tvůrci vítězné Dukly 61 - zleva producent Michal Reitler, scénárista Matěj Podzimek, režisér David Ondříček a scénárista Jakub Režný (foto: ČFTA)

Kategorii nejlepší dramatický televizní seriál pak vévodila Dabing Street režiséra Petra Zelenky. Porazila seriály Profesor T. a Vzteklina.

Vítěz kategorie dramatický televizní seriál - Dabing Street

Cenu za tým tvůrců Dabing Street převzala producentka Kateřina Ondřejková (foto: ČFTA)

Režisérem roku se stal Olmo Omerzu se svou road movie Všechno bude, která byla i v královské kategorii film roku vyhlášena za vítěze. Celkem film posbíral 6 sošek.

„Mám strašně velkou radost, chci poděkovat akademii a chtěl bych říct, že mám radost, že můžu natáčet v Čechách a být součástí české kinematografie. Chci strašně poděkovat všem spolupracovníkům, hercům, Elišce Křenkové, která mi pomohla kluky připravovat, a Petrovi Pýchovi za scénář, který mě nadchnul,” řekl Omerzu, původem Slovinec, který se považuje za českého režiséra.

Olmo Omerzu se svým Českým lvem za nejlepší režii (foto: ČFTA)

Producent Jiří Konečný získal sošku za film roku 2018 Všechno bude (foto: ČFTA)

Cenu za mimořádný přínos české kinematografii získala čtyřiaosmdesátiletá režisérka převážně dětským filmů Věra Plívová-Šimková, které vestoje tleskalo celé Rudolfinum.

Bývá označována za nejúspěšnější českou režisérku hraných filmů pro děti a mládež. Filmy často natáčela podle vlastní předlohy a scénáře. Rodačka z Lomnice nad Popelkou v 50. letech vystudovala režii na FAMU u Bořivoje Zemana. Už její první celovečerní film Káťa a krokodýl (1965) získal hlavní cenu na festivalu filmů pro děti ve španělském Gijonu. Natočila například populární snímky Páni kluci, Krakonoš a lyžníci, Přijela k nám pouť, Artuš, Merlin a Prchlíci, Nefňukej, veverko, Jak se točí Rozmarýny nebo Lišáci, Myšáci a Šibeničák. Cenu jí předával Ondřej Havelka, který se objevil jako pan učitel právě ve snímku Krakonoš a lyžníci.

Režisérka Věra Plívová-Šimková byla oceněna za mimořádný přínos české kinematografii (foto: ČFTA)

Outsidersky se během vyhlašování mohli cítit tvůrci historického politického dramatu Toman. Film Ondřeje Trojana, inspirovaný skutečným příběhem prospěchářského kšeftaře, obdržel od akademiků třináct nominací. Sošku nezískal ani jedinou. Takové zklamání favorizovaný titul nepotkalo poprvé – s prázdnou skončil i třeba film Fair Play, který vyhlašování nejlepších počinů za rok 2014 vyhlížel dokonce s patnácti nominacemi. Z letošních Českých lvů jen u nadějných vyhlídek skončil také basketbalový Zlatý podraz (devět nominací) či Jan Palach (osm nominací), který ale zase uspěl v Cenách české filmové kritiky.

Držitelé nejprestižnějších cen Český lev

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.55