Menu

Slovenský horor Trhlina se nechal inspirovat skutečnými událostmi

Slovenský horor Trhlina se nechal inspirovat skutečnými událostmi

Je to jen legenda, šikovná mystifikace nebo děsivá pravda? Dle knižní předlohy oblíbeného slovenského autora Jozefa Kariky rozehrál režisér Peter Bebjak spolu se scénáristou Tomášem Bombíkem filmový příběh o tajemném pohoří Tribeč v oblasti západního Slovenska.

Nezaměstnaný absolvent vysoké školy Igor (Matej Marušin) se jednoho dne v rámci nepříliš dobře placené brigády dostane mezi dělníky, kteří vyklízejí budovu bývalé psychiatrie. V tajemném sejfu náhodou objeví záznamy pacienta Waltera Fischera, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Po dvou měsících se, dezorientovaný a po celém těle poškrábaný a popálený, záhadně objeví.

Trhlina (foto: Falcon)

Není schopen popsat, co se mu stalo a kde strávil poslední týdny. Lékařům se již nepodaří navrátit mu soudné vědomí. Igor postupně zjišťuje, že Walterův případ není ojedinělý, záznamy o lidech, kteří zmizeli v pohoří Tribeče, sahají hluboko do minulosti a některé se staly poměrně nedávno.

Trhlina (foto: Falcon)

Igor se spolu s přítelkyní Miou (Mária Bartalos), fanouškem konspiračních teorií Andrejem (Dávid Hartl) a skeptikem Davidem (Tomáš Maštalír) vydávají do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku vypadá jako nevinná zábava nesourodé skupinky, se brzy mění v boj s šílenstvím.

Trhlina (foto: Falcon)

Filmová Trhlina se úspěšně drží knižní předlohy, sám autor Jozef Karika se nechal slyšet, že „takhle si to přesně představoval“. Příběh je temný a záhadný, zpočátku popisný a skutečně věrný knize. Čím hlouběji se však divák noří do příběhu, tím je pro filmaře těžší zobrazit stupňující se šílenství okolností i samotných postav. Časoprostor se zamotává, a to co je geniálním a strhujícím způsobem v knize popsáno, je nesmírně těžko přenositelné do vizuální podoby. Ačkoliv filmová verze za knižní předlohou pokulhává, jedná se o velmi zajímavý počin slovenské filmové produkce. Všudypřítomná ponurá atmosféra připomíná severské kriminálky, zvukový doprovod je nervy drásající a do příběhu (stejně jako v knize) dobře zapadá píseň Hýkal od české kapely Zrní, kterou hlavní hrdna Igor v jednom filmovém momentu poslouchá.

Trhlina (foto: Falcon)

O záhadných zmizeních v okolí Tribeče se zmiňuje několik zdrojů, nejkomplexněji tuto problematiku zpracoval český turista a milovník hor pod přezdívkou Howadoor.

Z premiéry filmu (foto: Karolína Košařová)

Všechny případy zmíněné v knize i ve filmu se skutečně staly, poslední záhadné zmizení se odehrálo v létě roku 2017, kdy policie pátrala po nezvěstném 25letém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Policejní záznam k tomuto případu konstatuje: „Boli vykonané previerky na miestach možného výskytu. V pondelok 14. augusta 2017 bol nájdený pri potoku v obci Skýcov. Nakoľko bol dezorientovaný a nekomunikoval, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operačnému zákroku.“ Marek zraněním v nemocnici podlehl.

Původní třídílná minisérie pro slovenskou televizi JOJ byla posléze sestříhána a převedena na filmové plátno. V České republice měl film premiéru 9. května 2019.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.07