Menu

Kultovní Samotáři se vrátili po 20 letech

Kultovní Samotáři se vrátili po 20 letech

Bylo nám šestnáct, chodili jsme na gympl a kdo neznal Samotáře a jejich hlášky jako by ani nebyl. Vedle snímků Šeptej a Návrat idiota to bylo další skoro až mimozemské zjevení na poli – pro nás ještě puberťáky – tehdejší nudné české filmové produkce. Teď se znovu vrátili do kin, ve vylepšené, digitálně restaurované verzi. A to paradoxně díky koronavirové krizi.

V létě měl jít do kin Zátopek, premiéra musela být odložena o rok a režisér David Ondříček se tak rozhodl podpořit kinaře. Vznikl nápad vrátit do kin jeho již dvacet let staré Samotáře. S ambicí oslovit i dnešní generaci náctiletých.

Labina Mitevska a Jiří Macháček (foto: Česká televize)

Jde o druhý Ondříčkův celovečerní film, scénáře se ujal Petr Zelenka. Za zmínku stojí, že šlo o celovečerní filmový debut Ivana Trojana. Ten posléze představil scénáristu filmu Petra Zelenku Mirkovi Krobotovi a díky tomu dostal Zelenka nabídku psát pro Dejvické divadlo. Zelenka tak vdechl život některým zásadním divadelním rolím Ivana Trojana. Mezi ně patřila také zfilmovaná hra Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi a další.

Saša Rašilov nejml. (foto: Česká televize)

"Prvním zárodkem budoucích Samotářů byla (v roce 1995) snaha zmapovat dokumentárním způsobem, na digitální kameru život mých nejbližších kamarádů a rodičů v době blížících se třicátých narozenin. Jakési účtování s okolím. V roce 1996 jsme s Olgou Dabrowskou sepsali první verzi scénáře. V době, kdy kolem nás byla řada "samotářů" jsme se pokusili prozkoumat jiné formy párového soužití než je manželství, chtěli jsme ukázat samotu nejen jako handicap, ale i stav, který by mohl člověk využít k určitému přemýšlení o životě," vzpomíná scénárista Petr Zelenka.

Jitka Schneiderová a Jiří Macháček (foto: Česká televize)

Jiří Macháček za svou roli zhulence získal o rok později Českého lva a jeho hlášky se staly legendárními. Nezapomenutelný byl také soudtrack k filmu, v nultých letech jsme ho poslouchali všichni. Jedná se o dvacet skladeb a všechny doprovázejí legendární „samotářské“ hlášky. Autorem hudby je Jan P. Muchow.

Dana Sedláková a Mikuláš Křen (foto: Česká televize)

Zajímavostí je, že ústřední skladbu nahrál v paneláku, zbytek už vznikal v klasickém nahrávacím studiu.

Komentáře

PP

Film mě opravdu zaujal, nejvíc v posledních letech a vidím na hercich a pak na sobě, jak jsme vsichni zestarli... Když film vyšel, žila jsem jako dvacetiletá ještě u rodičů, nekouřila, nepila alkohol, chodila do Sokola a měla i takové kamarádky. Jen jsem tušila, jak žijí jiní...předpokládám, že takhle šíleně většina ne...ale možná jsem si v tom mládí mohla zařídit víc zábavy...včera viděly část filmu i moje děti...doufám, že zábava je nemine, ale drogy doufám ano ????

2022-03-09 15:35:23

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.3