Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Retro Filmový festival v Neveklově, aneb Zase jste se kochal... (reportáž)

Retro Filmový festival v Neveklově, aneb Zase jste se kochal... (reportáž)

Navštívili jsme Retro filmový festival v Neveklově, který byl uspořádán při příležitosti padesátiletého výročí Neveklovského kina. Promítaly se filmy natáčené v blízkém okolí, mimo jiné Strakonický dudák, Václav a samozřejmě Vesničko má, středisková. Zajímavostí byl pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Středočeský kraj je mezi filmaři jednoznačně oblíben. Mezi důvody patří nejen praktická blízkost ku Praze, ale především zajímavé filmové exteriéry. Retro filmový festival v Neveklově s humorným podtitulem „Zase jste se kochal doktore“ byl složen právě z filmů, které byly natáčeny v okolí Neveklova: Jára Cimrman, ležící spící Romance pro křídlovku Jáchyme, hoď ho do stroje Václav Strakonický dudák Vesničko má, středisková a další.

Festival byl zahájen hned v pátek, podpořen slovy pana starosty Jana Slabého i pana senátora Karla Šebka. Atmosféra byla doslova rodinná, na návštěvníky čekalo vyjma filmu i malé pohoštění. Filmová místa.cz byla pozvána v souvislosti s místy natáčení. Před pátečním promítáním jsme krátce pohovořili o projektu, a také o nejzajímavějších místech, která diváci uvidí ve filmu Jára Cimrman, ležící spící.

Humorný film, ve kterém místní dobře rozpoznali nedaleký zámek Konopiště, byl příjemným startem festivalu. Po filmu měli všichni návštěvníci možnost nahlédnout do „kuchyně“ promítače. Výklad o tajích kilometry dlouhých filmových pásů byl vskutku zajímavý.

V zákulisí kina v Neveklově

Vyprávění o tajích promítaní bylo opravdu zajímavé (foto Libor Fulín)

V sobotním dnu byly rozprostřeny tři filmy. Před prvním filmem, po snídani, jsme zajeli k nedalekému kostelíku v malé obci Chvojínek, jenž se mihnul na pozadí jednoho záběru z filmu Kytice. Již v deset hodin se promítala náročnější Romance pro křídlovku, která se téměř celá odehrává ve vísce Vysoký újezd. Před polednem jsme se s kolegou Steevem setkali v Křečovicích, abychom za doprovodu moderátora festivalu Přemka Petráka navštívili doposud nezdokumentovaná místa z Vesničko má, středisková.

Především přesné dohledání místa, kde doktora porazila vlastní škodovka, nebo rampa v JZD, nám udělaly velkou radost. Cestou z Křečovic do Neveklova, kde se již chystalo promítání Jáchyma, jsme se zastavili v obci Vlkonice. Zde projedete okolo kapličky, která se krátce mihla ve filmu Smrt krásných srnců.

Kde doktora porazila škodovka Vesničko má středisková

Během promítání Jáchyma hozeného do stroje se obloha zatáhla a další návštěva filmových míst byla v ohrožení. Po prudkém dešti se ale počasí umoudřilo, vydali jsme se tedy do nedaleké obce Vysoký újezd nafotit místa z Romance pro křídlovku. Přestože od natáčení uběhlo téměř padesát let, klíčová místa se téměř nezměnila.

Téměř jako vždy nás překvapilo, že je místo, kde stály maringotky, ve skutečnosti mnohem menší – ve filmu působí větším dojmem. V osm hodin večer započalo promítání filmu Václav, ještě před tím ale promluvil jeden z prvních promítačů neveklovského kina. Prozradil mimo jiné že kino v Neveklově bylo jako druhé v kraji širokoúhlé.

Na nedělní dopolední pohádku Strakonický dudák dorazily především děti, některé se odvážily a zazpívaly některou z pohádkových písniček. Protože tuto pohádku na filmovkách máme, ale téměř žádná místa nebyla dohledána, byli jsme vděční za navedení k mlýnu ze záběru, jak jde Švanda do světa.

Pan Šebek nás nasměroval na hráz Panského rybníka u Neveklova. Dle jeho vyprávění byl mlýn doslova před zbořením, buldozéry byly již nachystány. Místní obyvatel jej ale na poslední chvíli odkoupil a mlýn zde stojí dodnes.

Mlýn na hrázi Panského rybníka, Neveklov

Popojdete-li o pár kroků dále, postavíte se na místo, kde se ve Vesničce střediskové potápěl Turek. Ještě dále, u přepadu, pak natáčel štáb Návštěvníky.

To ale nebylo vše, moderátor Přemek nás naměřoval do své rodné vísky Bělice, která se objevuje na začátku Strakonického dudáka. Pořízení přesné fotografie odpovídající filmovému záběru dnes brání vzrostlé lípy. Mají na to plné právo, vždyť od natáčení uběhlo hrubě přes půl století.

Neveklov, kombajn

Před kinem byl pro podporu rekordu zaparkován kombajn (foto Libor Fulín)

Před promítáním posledního a určitě nejznámějšího filmu natočeného v okolí, se neveklovští pořadatelé pokusili o vytvoření rekordu se sluchátky, oblíbenou to proprietou filmového hrdiny Otíka. Pokus byl úspěšný a komisař z pelhřimovské agentury Města rekordů mohl u kombajnu před kinem zaznamenat NOVÝ PŘÍRŮSTEK - 69 lidí se sluchátky.

Rekord! 69 lidí s otíkovskými sluchátky

Rekord se povedl, 69 účastníků mělo otíkovská sluchátka (foto Libor Fulín)

Před promítáním Vesničky, jejíž návštěvnost vysoce překročila festivalový průměr, Steev ještě jednou krátce prezentoval divákům Filmová místa a po něm navodily atmosféru legendárního filmu dvě přímé účastnice natáčení. Nejprve paní Lída Zemanová, majitelka domku, ve kterém bydlil šofér Pávek , a pak i hlavní host festivalu, představitelka paní učitelky Magda Šebestová - Křížková.

Magda Šebestová - Křížková

Festival zpříjemnili hosté - Magda Šebestová - Křížková a Marek Brodský (foto Libor Fulín)

Ta mimo jiné mluvila o tom, že hraní nikdy nebylo jejím hlavním povoláním (pracovala jako učitelka a tlumočnice) a že ji manžel na natáčení pouštěl jen hodně nerad. Zamezil prý tedy natáčení alespoň tehdy čtyřletému synu Adamovi, který si mohl „střihnout“ maličkou roli dítěte manželů Turkových. Připomněla také výjimečnou lidskou i tvůrčí osobnost scénáristy Vesničky Zdeňka Svěráka.

Pak už nic nebránilo promítnutí jedné z našich nejlepších komedií v téměř komorní atmosféře neveklovského kina. Organizátorům patří za sympatický počin velký dík a jen doufáme, že se na premiérový ročník naváží i další. Filmová místa se do tohoto malebného kraje jistě rády vrátí.

Fotografie: Libor Fulín (foto-tapety.cz)

Komentáře

Mitchell

Jajaj tak to mě hodně mrzí, že jsem to propásnul...

2011-09-16 10:38:19

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.73