Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Wanted: Hledá se místo natáčení

Wanted: Hledá se místo natáčení

Východní Morava – místo, kde leží počátky mysteriózního Bratrstva, tajné organizace zabijáků. Pro nejednoho Čecha asi bylo překvapením, když tuto informaci uslyšel v americko-německém akčním thrilleru s hvězdným obsazením Angeliny Jolie, Morgana Freemana a Jamese McAvoye.

A jelikož se štáb opravdu vydal do českých končin, my se nyní pustíme po stopě „východní Moravy“ ztvárněné ve filmu Wanted z roku 2008.

I když je film točen pod americko-německou záštitou, jeho režisérem je Kazach Timur Nuruachitovič Bekmambetov známý hlavně díky filmovým adaptacím knih Sergeje Lukjaněnka – Noční hlídka a Denní hlídka. V rámci svého hollywoodského debutu se ujal zfilmování stejnojmenné komiksové knihy od Franka Millera a J. G. Jonese – Wanted.

Film se mimo lokací v České republice natáčel také v USA (Chicago) a v Maďarsku (Budapešť). Pojďme se však blíže podívat, kde přesně leží záhadný moravský klášter, kam se hlavní hrdinové vydali za výrobcem speciální munice pro Bratrstvo.

Klášter na Moravě

Jako kulisy onoho filmového kláštera posloužily hned dva proslulé hrady – Pernštejn a Křivoklát – které za sebou mají bohatou filmovou historii. Té se budeme věnovat v článcích přímo o nich společně s jejich „opravdovou“ historií, přesto zde zmíníme alespoň základní informace.

Hrad Pernštejn se nachází na v Českomoravské vysočině u obce Nedvědice, severozápadně od Brna. Jeho stavba byla započata v 13. století a skončila v 16. století, kdy se hrad stal pod vlivem renesance o něco útulnějším.

Ve filmu jej můžeme zahlédnout ve scéně, kdy Wesley vstupuje do kláštera.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (2)

Wanted

Detail filmu

Klášter na Moravě 3 - Wanted

Zato hrad Křivoklát musíme hledat téměř na druhém konci republiky, a to ve Středočeském kraji v okrese Rakovník. První zmínky o něm jsou ještě starší než o Pernštejně – ze 12. století. Byl to významný hrad českých králů a knížat, který si díky restaurování zachoval reprezentativní tvář. Na Křivoklátě se točil zbytek „klášterních“ scén.

Díky jedné se během pár vteřin přesuneme z Pernštejna (vchod do kláštera) právě na Křivoklát, v jehož interiérech hlavní hrdina již zůstane, dokud nevyřeší své záležitosti s Pekwarským.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (2)

Wanted

Detail filmu

Kaple - Wanted

Pendolino a České dráhy

Poté, co Fox a Wesley donutí Pekwarského domluvit si schůzku s jejich cílem, se dostáváme do prostředí pražského nádraží. První scény, kdy hrdinové číhají na padoucha a poté jej pronásledují, byly natočeny na Nákladovém nádraží Žižkov. Záběry z ulice před nádražím jsou taktéž odtud.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (1)

Wanted

Detail filmu

Před nádražím - Wanted

Když však asasínce Fox ujíždí Pendolino, nacházíme se na nádraží Praha – Holešovice.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (1)

Wanted

Detail filmu

Nástupiště - Wanted

Honička Pendolina v žigulíku poté vyvrcholila na železničním přejezdu u vesnice Sokoleč. Zde nám zatím bohužel chybí fotografie, případným návštěvníkům daného místa předem děkujeme za doplnění.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (1)

Wanted

Detail filmu

Železniční přejezd - Wanted

Cukrovar, Strahovský stadion a zelené plátno

Další podstatná část scén se natáčela ve starém cukrovaru ve Vinoři v Praze, který se ve filmu stal jednou ze základen Bratrstva. Pro cukrovar z roku 1870 to byl zřejmě poslední historický okamžik, neboť byl v na konci roku 2009 (tedy rok po natáčení) zbourán.

Točily se v něm některé scény z Wesleyho výcviku a také klíčový moment, kdy Sloan v podání M. Freemana Wesleymu osvětluje princip výběru cílů pomocí tkalcovského stavu.

Strahovský stadion v Praze, konkrétně jeho rozbité ochozy, se stal dějištěm přestřelky, kdy Wesley pronásleduje hlavního padoucha.

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie

Wanted

Detail filmu

Opuštěné parkoviště - Wanted

Jak už to ale v dnešní době bývá, mnoho scén vznikalo před zeleným plátnem v ateliérech. Ty byly postaveny v Praze v Letňanech.

Wanted: Angelina Jolie v hlavní roli akčního filmu natáčeného převážně v České republice

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.24