Menu

Californication: další kultovní seriál na obzoru!

Californication: další kultovní seriál na obzoru!

Na adresu seriálu Californication u nás většina dotázaných odpoví: nevím, neznám. V Americe se však hovoří o události roku a o adeptovi na exkluzivní přívlastek kultovní. Zapomeňte na geniální útěky z vězení, nadpřirozené schopnosti hrdinů nebo mezigalaktické souboje. Tady jde o geniální dialogy a Hanka Moodyho.

Na adresu seriálu Californication u nás většina dotázaných odpoví: nevím, neznám. V Americe se však hovoří o události roku a o adeptovi na exkluzivní přívlastek "kultovní". Zapomeňte na geniální útěky z vězení, nadpřirozené schopnosti hrdinů nebo mezigalaktické souboje. Tady jde o geniální dialogy a Hanka Moodyho. Zároveň prosím, vyvarujte se škatulkování Californication mezi Sex ve městě nebo Ally McBealovou. Ano, seriál nestaví na silném a strhujícím příběhu nebo příbězích v jednotlivých dílech. V podstatě je velmi jednoduchý.

Hank Moody je spisovatel, tedy přesněji řečeno výjimečný spisovatel: "Většinou mi lidi připisujou bichli s názvem God hates us all". Hank toho napsal ještě víc, nicméně jeho inspirace zůstala v New Yorku, zatímco on se svou přítelkyní Karen a dcerou Beccou odlétá do Los Angeles. Hanka zastihneme pár let poté. Nepíše, chlastá bez jakéhokoli pardonu stran tohoto slova, a hlavně se snaží zoufale získat zpět to, o co přišel: lásku svého života Karen.

Nudné? Povědomé? Okoukané a ohrané? Ano. A takhle že má vypadat kultovní seriál? Ano, nesmíte dát na tyto prázdné řádky. Seriál stojí a padá s hlavním hrdinou Hankem v podání nepřekonatelného Davida Duchovnyho. Herec nezachrání špatný scénář a špatný herec dobrý scénář nevynese. Pokud se ale podaří skloubit obojí, vznikne ... Californication. Hanka budete nenávidět i milovat. Budete hltat každou minutu s tím, co vypustí ze své nevymáchané huby, koho a jakým nemilosrdným způsobem pošle jemně řečeno k čertu. Hank si servítky nebere: "Dámy a pánové, Todd Carr, jenž vzal moji drahocennou knihu, vytřel si s ní zadek a přetvořil ji do filmu Crazy little think called love."

Hank se vymyká všem zavedeným zvyklostem, nad jeho frázemi se budete válet smíchy i nevěřícně kroutit hlavou. Californication překvapí na americké poměry takřka naturalistickou formou konverzace. Kde byste jednu z oblíbených nadávek slyšeli ve skutečnosti, tam ji uslyšíte i v tomto seriálu. Bez příkras. Chcete se naučit americký slang slovníku sprostých slov? Tady jej máte na stříbrném podnose. Tvůrci nešetřili ani spoře oděnými ženami, které Hanka obletují jako děcka na řetízkáči uprostřed vesnice s rybníkem. A Hank? Ten si i přes svou neutuchající lásku ke Karen nechá říci, a rád.

K dobru Californication přičítám délku, a to jak jednotlivých dílů i celé série. Dvanáct epizod po pětadvaceti minutách nedovolí vyprávět příběh do zbytečných šíří. Po shlédnutí se nedostaví pocit krávy vycpané vatou, o to dříve a s větší chutí se pak k seriálu vrátíte. Mám trošku obavy stran druhé série, která se má začít natáčet na jaře 2008. První série je hezky ohraničená a dějově v podstatě ukončená. Stěžejní problém série první vyřešen a druhá série musí přijít s něčím zcela novým.

Nechejme se překvapit. Californication se v současné době chlubí dvěma nominacemi na Zlatý glób, první v kategorii televizní seriál, druhou za herecký výkon v televizním seriálu - samozřejmě pro Davida Duchovnyho. Seriál se vysílal v USA během letošních prázdnin. HBO jej začne vysílat již v druhé repríze od prvního ledna 2008.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.92