Menu

Jeden svět přiváží do Prahy filmy o bezpráví, navštíví i další regiony

Jeden svět přiváží do Prahy filmy o bezpráví, navštíví i další regiony

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět letos láká na šest světových premiér, z toho čtyři české. Kromě Prahy budou filmy po celý březen k vidění i ve více než třiceti dalších městech.

Filmový festival Jeden svět, který přináší výběr dokumentárních snímků o lidských právech, se letos zaměřil na téma práce. Mezi hlavní lákadla patří film Putinovy hry, který upozorňuje na kontroverzní přípravy letošní olympiády, nebo Horníci pod palbou, zachycující krvavě potlačenou stávku jihoafrických horníků. V průběhu akce mohou návštěvníci nejen sledovat filmy, ale i aktivně diskutovat s jejich tvůrci, aktéry a dalšími hosty. Pražská část festivalu potrvá do 12. března, poté následuje promítání ve více než 30 dalších regionech.

Světová premiéra zmiňovaného filmu o stávce dělníků z platinového dolu Mirakana odstartovala šestnáctý ročník festivalu lidskoprávních filmů Jeden svět. Snímek v pražském kině Lucerna uvedl při pondělním ceremoniálu jeho režisér, dokumentarista Rehad Desai. Tento film není jen surovým svědectvím brutálního zásahu policie proti stávkujícím horníkům – jeho tvůrci se ho snaží prosadit také jako důkazní materiál při hledání viníků.

Tématem letošního festivalu je práce.

Další světová premiéra, tentokrát českého snímku, čeká návštěvníky Jednoho světa ve čtvrtek. Od půl osmé se v kině Světozor poprvé promítá dokument o bývalé disidentce a první dámě Olze Havlové, nesoucí příznačný název Olga. Po filmu Občan Havel se svého filmového portrétu dočkala i exprezidentova žena.

Na festivalu se objeví dokument o Olze Havlové nesoucí příznačný název Olga.

Soutěžní filmy jsou zařazeny do jedenácti kategorií. V té hlavní se utkají celovečerní snímky zabývající se aktuálními společenskými problémy, jako je rasismus, xenofobie, politický extremismus či nelegální migrace. Hlavní tematickou kategorii nazvali organizátoři Práce dělá člověka. Spadají do ní dokumenty upozorňující na současné problémy s nedostatkem práce, neodpovídajících pracovních podmínek či nadměrného vytížení zaměstnanců. Na jiných světových festivalech oceněným filmům je vyhrazena kategorie Panorama. Nejmladším divákům je určena kategorie Jeden svět dětem.

Součástí festivalu je i doprovodný program, v jehož rámci se mohou návštěvníci zúčastnit diskuzí s filmovými tvůrci a lidskoprávními aktivisty. Vystoupí také rapující dvojice kubánských disidentů Los Censurados, která svými koncerty bojuje za propuštění režimem vězněného kubánského hudebníka El Crítica.

Hlavní část festivalu konající se v hlavním městě vrcholí ve středu 12. března, kdy budou při slavnostním zakončení vyhlášeny vítězné filmy jednotlivých kategorií. Po skončení pražských promítání budou vybrané snímky uváděny v kinech ve více než 30 regionech po celé České republice. Definitivní tečkou za letošním ročníkem akce bude projekce dokumentu o posledních týdnech života tří žen Poslední sny, která se uskuteční 19. dubna v Ústí nad Orlicí.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.96