Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Informace o herci či režisérovi

Stanislav Zindulka

Stanislav Zindulka se narodil 5. května 1932 v Jilemnici. Od dětství měl vztah k divadlu díky rodičům, kteří ochotničili. Vystudoval pražskou DAMU a působil v divadle v Hradci Králové a v Divadle bratří Mrštíků. Od roku 1994 byl členem pražského Činoherního klubu.

Před kamerou debutoval jako mladík už v roce 1956, v dnes zapomenuté komedii Váhavý střelec. Velké role v zásadních filmech se mu dlouho vyhýbaly, i když se objevil v 60. letech třeba v parodii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. Koncem sedmdesátých let hrál italského dirigenta Artura Toscaniniho ve významnějším filmu Božská Ema o pěvkyni Emě Destinové. V roce 1986 měl zase menší roli prodejce Josefa Vejvody ve Smrti krásných srnců Karla Kachyni podle známé literární předlohy Oty Pavla.

Po komedii Jak básníkům chutná život (1987) si zahrál tajemníka KSČ Čabaje, konfidenta gestapa, v uznáveném dramatu Tichá bolest (1990) o zvěrstvech komunistického režimu. Devadesátá léta pro Zindulku znamenala šťastné období před filmovou kamerou. Hrál dědečka Josefa v kultovních Báječných letech pod psa, Heřmana Tyla v Bumerangu, Pšádu ve snímku Vše pro firmu nebo Jida Fajnermana v Hanele. Roku 2001 získal Českého lva za herecký výkon ve vedlejší roli Edy v Babím létě.

Intenzivně pracoval i v důchodovém věku, zahrál si roli JUDr. Sládečka v minisérii Hořící keř o Janu Palachovi, movitého majitele firmy na výrobu pneumatik Uda v televizním filmu Správnej dres nebo lékaře rodiny Auředníčkových ve Zločinu v Polné.

Dost často se objevoval také v pohádkách, například jako vrchní kuchař v Kouzlech králů, děda ponocný v Dešťové víle, kominík v Kouzelném měšci nebo dráb u nebeské brány v prvním Anděli Páně.

Posledními položkami v jeho dlouhé filmografii jsou film Narušitel režiséra Davida Baldy z roku 2019 a Policejní historky Pavla Dražana podle povídek Jaroslava Haška.

Pro televizní diváky byl asi především seriálovým hercem - počet seriálů, kde se objevil, je skutečně ohromný. Jen namátkou šlo o tituly jako Vlak dětství a naděje, Rodáci, Dobrodružství kriminalistiky, Náhrdelník, O zvířatech a lidech, Hříchy pro pátera Knoxe, Bylo nás pět, Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Tři králové, Černí andělé, Ulice, Vyprávěj, Případy 1. oddělení, Život je ples, Já, Mattoni, Labyrint II, První republika II nebo Dáma a Král.

Zemřel 14. března 2019 ve věku úctyhodných 86 let. V rodinném kruhu podlehl doma v Baranově ulici na pražských Vinohradech zápalu plic.

Podrobný seznam filmů

Obžalovaný

Drama

Rok a země vzniku: 1964, Československo

Režie: Ján Kadár, Elmar Klos

Hrají: Vlado Müller, Martin Štěpánek, Miroslav Macháček...

Děj filmu či seriálu: Jeden z nejvýznamnějších českých filmů poloviny šedesátých let vznikl podle novely spisovatelky Lenky Haškové. Drama režisérů Jána Kadára a Elmara Klose se setkalo s úspěchem u diváků i kritiky, avšak...

Letos v září

Drama

Rok a země vzniku: 1962, Československo

Režie: František Daniel

Hrají: Zuzana Martínková, Ivan Touška, Vlasta Chramostová...

Děj filmu či seriálu: Léto se chýlí ke konci, zato vztah mladičké Hanky a studenta Pavla teprve začíná. On je nesmělý a neobratný a dívka se teprve učí rozumět svému citu. Měli by dostatek příležitostí jeden druhého poznáv...

Váhavý střelec

Komedie

Rok a země vzniku: 1956, Československo

Režie: Ivo Toman

Hrají: Jan Tříska, Jaroslav Marvan, Marie Tomášová...

Děj filmu či seriálu: Hodinář Martin (Jan Tříska) nastupuje dříve povinnou dvouletou vojenskou službu. Ke svému zděšení bohužel zjistí, že byl přidělen k parašutistům, což obnáší trénink seskoků ze cvičné věže a přípravu n...

1 | 2 | 3 | 4

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.78