Menu

Václavské náměstí ve filmu a v proměnách času

Václavské náměstí ve filmu a v proměnách času

Srdce stověžaté Prahy, původně zvané Koňský trh, poté na popud Karla Havlíčka Borovského přejmenované na dnešní název, který odkazuje na českého patrona, se stalo přímo magnetem na všechny důležité události ve 20. století.

Byla zde vyhlášena nezávislost Československa, náměstí se také stalo ohniskem nacistických demonstrací, v srpnu 1968 kulomety pokropily zdi Národního muzea v mylném domnění, že se jedná o budovu Československého rozhlasu. Nedlouho poté se tu na protest upálil student Filozofické fakulty Jan Palach. Náměstí však zažilo i světlejší chvilky – v listopadu 1989 se zde konaly demonstrace více než 100 000 lidí. Stále však neztrácí pověst pražského společenského centra, kde je na denním pořádku prostituce a prodej drog.

Václavák v roce 1968 ve filmu Sňatky z rozumu

Filmaři oblíbený Václavák

Není proto divu, že si filmaři tak často vybírají naše nejznámější náměstí pro svá natáčení. František Filip, slavný český televizní režisér, do něj zasadil scénu ze svého seriálu Chalupáři, kdy Vladimír Menšík alias Tonda Čihák pátrá po své ztracené manželce. Ve scéně přebíhá přes koleje tramvají, které už jsou dnes zrušené a na jejich místě byla postavena magistrála. Poté prchá před atraktivní dozorčí stanice na nástupiště ve stanici metra Muzeum, která byla v době natáčení úplně nová, otevřena byla v květnu 1974.

 7. Romeo z autobusu

Filmový záběr

7. Romeo z autobusu

Skutečnost - fotografie (2)

7. Romeo z autobusu

Detail filmu

Přebíhaní před šalinou - 7. Romeo z autobusu

Zajímavé je také množství pasáží po levé straně náměstí, které ve filmu Láska z pasáže obrážel mladičký Lukáš Vaculík s Tatianou Kulíškovou. Bistro Luna, které ve filmu často navštěvují, se nachází v pasáži Rokoko, kde sídlí Městská divadla pražská.

pasáž Rokoko, centrum dění filmu Láska z pasáže

V pasáži U Nováků, která je s Rokokem propojená, se Pavel s Janou dohadují, jestli příslušníkům VB utečou, nebo ne. Pavel vybíhá do ulice V Jámě, kde ho srazí a smrtelně zraní auto jeho protivníků. Tato ulice je pojmenovaná podle jamek, do kterých se ve středověku odhazovali odpadky a odřezky kůží, ze kterých místní pasíři vyráběli pásy, na kterých visel meč.

 Láska z pasáže

Filmový záběr

Láska z pasáže

Skutečnost - fotografie (3)

Láska z pasáže

Detail filmu

ulica - Láska z pasáže

Ve filmu si také zahraje slavná pasáž Lucerna, kde je zavěšena socha Davida Černého – sv. Václav sedící na břiše svého mrtvého koně. Toho můžeme zdravit do té doby, dokud se v Čechách neobnoví konstituční monarchie. Nádherně dochovaná je pasáž Alfa, kde Pavel znovu zabíjel čas poté, co ho Jana na čas opustila.

 Láska z pasáže

Filmový záběr

Láska z pasáže

Skutečnost - fotografie (3)

Láska z pasáže

Detail filmu

Pasáž Alfa - Láska z pasáže

Svět veksláků

V okolních ulicích jste ještě před 26 lety mohli narazit na hloučky přešlapujících veksláků, jak za 5 Kčs nabízejí žádané bony, ačkoli měly ve skutečnosti hodnotu jedné koruny. Ve snímku Bony a klid se objeví prodejny tuzemského exportu rovnou dvě. Dům v Palackého ulici, který můžeme spatřit hned na samém začátku filmu, dnes již bohužel nestojí a bude se zde stavět nový.

Proluka po domě v Palackého ulici, kde dřív sídlila jedna z prodejen Tuzex

Na místě, kde byl naivní Martin Holec podveden mazanými socialistickými „podnikateli“, dnes nalezneme restauraci Trilobit. Další Tuzex se nacházel o necelých 500 metrů dál, ve Štěpánské ulici, č. p. 23. Zde si asi nejklidnější člen party Bíny nechal navézt sníh až z Krkonoš, aby udělal svým spolupracovníkům radost. Tato scéna byla inspirována příhodou jednoho veksláka, který si před prodejnu objednal dva kamiony písku a udělal si tak svou soukromou pláž. Kolemjdoucí navíc provokoval se sklenkou whiskey a doutníkem v ruce.

Místo bývalé prodejny Tuzex ve Štěpánské ulici, dnes čínská restaurace

Prostor Václavského náměstí a blízkého okolí se objevuje také ve filmu Světáci režiséra Zdeňka Podskalského nebo v psychologickém snímku Probuzení režiséra Jiřího Krejčíka. Náměstí zůstává pro filmaře stále atraktivní a jistě tomu tak bude i v budoucnu.

Komentáře

David

Bohužel jakým způsobem to ještě dotáhneme nevím, ale nejvíc co nám udělaly to že Václav klaus udělil amnestii, nebýt jeho amnestii měl bych ho rád, bohužel Zeman pošpinil naší svobodu a demokracii, bohužel od roku 2006 je tady víc zpinďouřených špín, co nám ničí naší kulturu a ostatní věci.

2016-12-25 21:21:25

Reagovat

David

Některé věci byly dobré jo ale, musíme se přizpůsobit i dnešním trendům, božel politická situace od roku 2007 od doby nečasové vlády, kdy se začalo až hodně korumpovat, dřív tomu tak tolik nebylo lidi od roku 1990 se vůbec nebály vyjít do ulici, ještě rok 2005 a měli větší klid, dnes se bojím že nás technika od roku 2010 zničí.

2016-12-25 21:18:52

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.32