Menu

American Honey: útěk z vlastního života

American Honey: útěk z vlastního života

Britská režisérka Andrea Arnold napsala a natočila výjimečné road movie, drama American Honey. U nás jde do kin 27. 10. 2016. V Cannes dostal cenu Prix du Jury, takže je na co se těšit.

Celý příběh se točí okolo partičky mladých outsiderů, kteří si na živobytí vydělávají tím, že jezdí po Státech a prodávají předplatné časopisů (které by jinak nikdo nekoupil). Jednoho dne se k nim připojí Star, dívka, která se do té doby starala o své dva sourozence. Její matka se o ni nezajímala a její otčím se o ni zajímal až moc… Star uteče ze svého života a žije si netypický americký sen. Skupina mladých prostě polyká kilometry, užívají si noční mejdany a pořádají svérázné rituály. Star se zamiluje do Jakea, a dál už je to komplikované.

Teenagerku Star hraje Sasha Lane, do role Jakea obsadili Shiu LaBeouf. Dále hrají Arielle Holmes a Riley Keough. Andrea Arnold začala film psát už v roce 2013 a inspirovala se životy amerických mladých, kteří cestovali po státech a prodávali časopisy. Sashu Lane režisérka objevila na jarních prázdninách, a na castingu tato dívka získala hlavní roli.

American Honey (foto: A24)

Film se natáčel v USA na nejrůznějších místech. Ve městě Mission Hills a Kansas City v Kansasu, ve městě Muskogee a Okmulgee v Oklahomě, v městečku Missouri Valley v Iowě, ve Willistonu v Severní Dakotě. Uvidíte i Omahu a Grand Island ve státě Nebraska. Zkrátka se projedete po celých Státech.

Sasha Lane and Shia LaBeouf (foto: A24)

Během filmu se několikrát zastavíte v různých krajích Států, které vlastně slouží jako sociální komentář. Ve scénách vystupují zástupci nejrůznějších společenských tříd. Režisérka upozorňuje na druhou stranu kapitalismu a problémy s chudobou. Svérázná Star se ale se vším popere.

Užijete si také originální hiphopový soundtrack. Texty hudby často doplňují dění v obraze. Kamera hojně používá detaily. Celý film není ani tak strhujícím dějem, ale spíš kombinací estetických prostředků. Není nutné vnímat vyprávění, stačí prožívat všechny vjemy. Star je velmi živelná postava a určitě se vám dostane pod kůži, debutující Sasha Lane je křehká, ale i nespoutaná.

American Honey je prostě silná generační výpověď. Jde o chudobu, hedonismus, touhu po naplnění. Tito mladí lidé ztratili směr, mají pouze prázdnotu a požitkářství, které je dovede daleko. Arnold zachytila bezcílný koloběh, ze kterého nemůžete utéct. Zvlášť, pokud utíkáte sami před sebou.

Oficiální stránky filmu

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.51