Menu

Filmaři se vrací k příběhu kněze Toufara

Filmaři se vrací k příběhu kněze Toufara

Život a mučednickou smrt kněze Josefa Toufara představí Česká televize na svém druhém programu v úterý 29. listopadu od 21 hodin. O Adventu roku 1949 se při nedělní mši v zapadlé vysočinské vesničce Čihošti třikrát zakýval oltářní křížek a zůstal vychýlen. Tato událost se stala záminkou pro zahájení tažení proti církvi a jejím představitelům, kněz Josef Toufar se stal obětním beránkem, nelidskými vyšetřovateli byl brutálně umlácen. Snímek Jako bychom dnes zemřít měli autorů Miloše Doležala a Romana Vávry obsahuje hrané scény, záběry z divadelního představení, vzpomínky pamětníků a sleduje práci Olbrama Zoubka na Toufarově figurální soše.

Při kázání pan farář Josef Toufar ukázal ke svatostánku a pronesl - mezi vámi stojí ten, kterého dosud neznáte. A křížek se podle devatenácti svědků pohnul a to ne jednou. Události pak nabraly rychlý spád, pana faráře čekalo zatčení, výslechy a mučení ve Valdicích. Vše dopodrobna popsal pan Doležal ve svých dvou knihách,“ uvádí Stanislav Prášek, správce čihošťského kostela.

Základem pro dokument se stala stejnojmenná kniha scenáristy Miloše Doležala, na scénáři se podílel rovněž režisér Roman Vávra. Snímek se kromě onoho záhadného pohybu oltářního křížku během kázání zabývá také předchozím životem venkovského kněze, nahlíží do zákulisí brutálního vyšetřování události komunistickou Státní bezpečností.

Ukazuje, že Toufar nebyl žádným prvoplánovým hrdinou, ale člověkem váhajícím, pochybujícím, opatrným a strachujícím se. Knězem, který se po roce 1948 snažil najít způsob, kompromis, jak „vyjít“ s politickými oponenty. Přesto byl zatčen, unesen a mučením příslušníky StB nucen ke lživému doznání, že vše podvodně sestrojil. Toufarova mučednická smrt zhatila připravovaný inscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi.

Snímek, který vznikl pod Tvůrčí producentskou skupinou Patrika Diviše, obsahuje i několik hraných scén vycházejících z doposud neznámých a nikdy nepublikovaných archivních materiálů. Nechybí v něm záběry z divadelního představení inspirovaného Toufarovým osudem Zpráva o zázraku a vzpomínky pamětníků číhošťské zázraku. Dokumentaristé také zaznamenávali postupný vznik Toufarovy figurální sochy, na které od loňského roku pracuje sochař Olbram Zoubek. O tom, že je tento příběh v současné době neobyčejně živý svědčí i zahájení beatifikačního procesu P. Josefa Toufara.

Natáčení filmu (foto: archiv Miloše Doležala)

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.62