Menu

Moonlight přináší odstíny univerzální lásky

Moonlight přináší odstíny univerzální lásky

Chudý homosexuální černoch, který hledá své místo v životě. Snímek Moonlight vypadá na první pohled jako klišé o utlačovaných menšinách, přesto má od populárních stereotypů na míle daleko. Svalnatý drsňák se zlatými zuby odhaluje svoji křehkou duši a dealer drog není prvoplánovým zlounem. V Evropě zatím nepříliš známý režisér Barry Jenkins rozehrává intimní příběh o životě afroamerické komunity v jihovýchodní části Floridy.

Drogy jako cesta do pekla i výtah ke štěstí

Chudinská čtvrť Liberty City v Miami je nechvalně známým drogovým překladištěm, Chiron zde žije se svou na cracku závislou matkou (Naomie Harris), potkává drogového dealera Juana (Mahershala Ali), ten ho má od první chvíle rád a snaží se na něj v mezích možností působit jako otcovský vzor. Chiron k němu přilne, v kontrastu s nevábným prostředím skutečného domova pro něj Juan a jeho přítelkyně Teresa (Janelle Monae) představují klidný přístav. Drogy jsou to, co ničí Chironovu matku, zároveň umožňují cestu za lepším životem, jsou šancí být finančně nezávislý a konečně svobodný.

V první části filmového triptychu je zásadní postavou Chironův mužský vzor Juan, v druhé kapitole postava mužného drogového šéfa mizí ze scény. Pozornost se přesouvá k okouzlujícímu sukničkáři Kevinovi (jeho tři životní období ztvárnili Jaden Piner, Jharrel Jerome a André Holland). Charon sám si svoji sexuální identitu docela neuvědomuje, silnější spolužáci ho už však mají dávno onálepkovaného. I v černošském ghettu platí jasná pravidla, škatulkování, dělení na frajery a slabochy. Ani v posledním zapadákově se odlišnost hrubě nevyplácí. Chiron to pocítí na vlastní kůži. Živočišný Kevin je protikladem introvertního Chirona, v podvečer na mořské pláži s ním zažije své první a na dlouhé roky poslední romantické dobrodružství. Je to asi jedna z vizuálně nejsilnějších scén filmu.

Vzhled může být jen maska

Malý chlapec Choron vyrůstá v ohromného, respekt budícího muže a divák, protože s ním celou tu životní cestu prošel, ví, co se skrývá uvnitř. Že i v drsné tváři se lesknou něžné oči a v nebezpečném zevnějšku sídlí dobrá duše.

Moonlight (foto: Aerofilms)

Námět nadčasového snímku o hledání mužnosti a kontroly nad vlastním životem byl na světě v okamžiku, kdy se režisér Barry Jenkins seznámil s divadelní hrou In Moonlight Black Boys Look Blue, částečnou autobiografií dramatika Tarella Alvina McCraneyho. Režiséra s dramatikem pojí místo, kde oba vyrostli a podobná zkušenost s drogovou závislostí v rodině. Dali hlavy dohromady, sepsali scénář a vznikl tak film, který získal hned osm nominací na Oscara.

Moonlight (foto: Aerofilms)

Moonlight je portrétem mladého člověka ze současných amerických předměstí, zároveň se snaží zmapovat těžko zachytitelné síly formující lidskou bytost na cestě za dospělostí. Propracované obrazy, hra světel, barev, střídání tempa a působivý hudební doprovod z něj dělá snímek, na který hned tak nezapomenete.

Do českých kin přijde Moonlight 23. února 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.06