Menu

Tipy na filmové výlety v Českém ráji

Tipy na filmové výlety v Českém ráji

Český ráj je i rájem filmařů. Doslova na pětníku zde najdete kouzelná skalnatá zákoutí, stará česká stavení i krásné hrady a zámky. Dnes vám doporučíme dva výlety po nejznámějších filmových místech. Na své si přijdou turisté i cyklisté.

První výlet doporučujeme zahájit v malebné obci Vesec u Sobotky. Tato vesnička s takřka stoprocentně zachovalou architekturou se stala ústředním místem natáčení filmu Přijela k nám pouť. Místní hasičskou zbrojnici s rybníčkem a blízkým "obchůdkem" si každý pamatuje z komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Vaši přátelé budou možná pochybovat, zda jde skutečně o onen obchod. Věřte nám, že ano!

Vesec u Sobotky, Jak dostat tatínka do polepšovny

Stejný domek se objevil i ve filmu Jára Cimrman ležící, spící. Kam s tou starou rachotinou!? Na ošetřovnu, aby nám Máňa nechcípla uprostřed parády!

Z Vesce se vydejte po modré turistické trase údolím Plakánek. Po dvou kilometrech narazíte na rozcestník, zde jděte vlevo po modré a červené. Po jednom kilometru se přímo před vámi, naproti rybníku, vyloupne mlýn Petra Máchala z nezapomenutelné pohádky S čerty nejsou žerty.

Mlýn Petra Máchala Střehom

Zde prosím respektujte soukromí majitelů. Mlýn se od dob natáčení takřka nezměnil, přibyl snad jen satelit čnící u jednoho z oken. Máchale, tebe čeká šibenice! Od mlýna se vraťte na rozcestí a tentokrát se vydejte rovně, po žluté turistické trase. Ta vás opět malebným údolím přivede až ke hradu Kost.

hrad Kost, Petře Petříčku, chlapče rozmilý

Tito dva mají do Petra Máchala, neřkuli princezny Adélky, hodně daleko. Sama průvodkyně dále prozradí, že se na hradě natáčely pohádky O ztracené lásce a O ztraceném princi i horor Hannibal - Zrození.

Hrad Kost se před vámi vyloupne z ničeho nic a o to překvapivěji. Pak již záleží na vás, zda se vrátíte do Vesce opět údolím Plakánek, nebo zvolíte cestu kratší, po silnici. Na první pohled nudou cestu po asfaltu vám zpestří torzo tisícleté lípy, kterou v roce 2000 skolila vichřice. Rozhodně stojí za návštěvu.

Cyklisté: Trasu lze absolvovat bez větších potíží i na kole. Pouze úsek z Vesce po modré k rozcestí může být po velkých deštích příliš blátivý.

Tipy v okolí: Rozhodně si také nenechejte ujít návštěvu zámku Humprecht, který ční na kopci mezi Sobotkou a Vescem. Bude-li horko, doporučuji nedaleké koupaliště. A budete-li mít štěstí, možná přijede i Robin s fantastickými koláči a nakažlivým humorem :)

mapa Vesec u Sobotky, Plakánek, Kost

Druhý den: Hrubá skála a Kopicův statek

Automobil ponechejte ve vesničce Hrubá skála nebo v areálu Sedmihorky (hlídané parkoviště, 50 Kč/den). Z Hrubé skály se vydejte po modré, případně ze Sedmihorek po zelené turistické trase na zámek Hrubá skála. Zde se bohužel platí již při vstupu na nádvoří. V ceně je sice i prohlídka, nicméně vzhledem k tomu, že je v současné době ze zámku hotel, nejde o příliš zajímavou podívanou.

Nádvoří vám však připomene pohádky Princ Bajaja a Kočičí princ. Na Hrubé skále nás velmi pobavilo divadlo uspořádané historickým spolkem. Z Hrubé skály se vydejte po žluté turistické trase směrem na hrad Valdštejn. Ta vás zavede přímo k Adamovu loži ze zmiňované pohádky Princ Bajaja.

Hrad Kost

Hrad Kost je typický tím, že jako jeden z mála neční do kraje na vysoké skále, nýbrž je ukryt mezi kopci. Filmoví fandové by si neměli nechat ujít prohlídku hradu. Na nádvoří se totiž nachází zamřížované okno, za kterým byl Petr Máchal uvězněn a u kterého zpívala Adélka píseň Petře Petříčku, chlapče rozmilý...

Nádvoří hradu Hrubá skála

Dále po cestě pak navštívíte Dračí zub z Jak dostat tatínka do polepšovny. Přesné místo popisuje uživatel Prcek: "Skála se ve skutečnosti nejmenuje dračí zub, ale Skautská věž nachází se na žluté trase z Hrubé Skály směr Valdštejn. V místech kde se za Mariánskou vyhlídkou stočíte skoro zpět půjdete doprava a pak kousek rovně kolem velkého balvanu (stále po žluté) na rozcestí kde se žlutá uhýbá vlevo zvedněte hlavu, protože stojíte u filmového "dračího zubu" ve filmu byla použita jižní stěna."

Kilometrová zajížďka ke Kopicovu statku rozhodně za to stojí. Na křížení žluté a modré se vydejte po modré k rozcestníku U Kavčin. Zde pokračujte až na Kopicův statek, který si zahrál v následujících pohádkách a filmech: Nesmrtelná teta, Princ a Večernice, Princ Bajaja, O ztracené lásce a Prima sezóna.

Kopicův statek

Od statku se vraťte k rozcestníku a pokračujte na hrad Valdštejn. Zde se projděte pod mostními oblouky, kudy projížděl kočár s princeznou na cestě k drakovi. Dále již pokračujte po žluté až zpět do Sedmihorek. Pokud jste vyrazili z Hrubé skály, pokračujte po cyklostezce.

Valdštejn

Cyklisté: Jako cyklisté se bohužel nedostanete po turistické žluté a minete tedy Dračí zub, neboli Skautskou věž. Velmi však doporučuji značenou cyklostezku od Hrubé skály na Valdštejn s návratem po žluté do Sedmihorek. Kilometrová zajížďka na Kopicův statek je dobře sjízdná i na trekovém kole.

Valdštejn mapa, Hrubá skála na kole

Komentáře

Omikron

A v neposlední řadě se tu odehrává téměř celý film Pohlaď kočce uši: Jičín, Trosky, Humprecht, Prachovské skály...

2009-10-30 18:29:59

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.56