Menu

Lomy Amerika: divoký západ na okraji Prahy (tip na výlet)

Lomy Amerika: divoký západ na okraji Prahy (tip na výlet)

Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější filmová místa Českého Krasu – kraje jeskyní, skal a tajemných štol opuštěných dolů.

Hrady, zámky, opuštěné lomy s azurovou vodou a krásná příroda – to vše čeká na návštěvníky kraje trempů – Českého krasu. Ten se rozprostírá v povodí řeky Berounky, jen pár kilometrů od jižního okraje Prahy. Kromě výletníků a vyznavačů speleologie přilákaly místní krásy i nejeden filmový štáb.

Westernová Amerika

Soustava opuštěných vápencových lomů, kterým se podle názvu nedaleké samoty začalo přezdívat Amerika, je nepochybně jedním z toho nejzajímavějšího, co můžete v oblasti nalézt. Podle některých informací sahá historie sběru a těžby vápence v Českém krasu až do doby kolem 2000 let př.n.l.. K rozmachu těžby v pravém slova smyslu však došlo až na přelomu osmnáctého a devatenáctého století, kdy bylo třeba uspokojit poptávku tvořenou rozvíjejícím se železářským a cukrovarnickým průmyslem. Výsledkem prací, kterých se v padesátých letech nedobrovolně zúčastnily i dvě tisícovky politických vězňů, je soustava tří hlavních (Velká a Malá Amerika a Mexiko) a desítek menších lomů.

Pohled na Velkou Ameriku

Pro milovníky filmů jsou zajímavé hlavně první dva jmenované doly, tedy Malá a Velká Amerika. Dna obou z nich pokrývá azurově modrá hladina, nejnižší patra těžebních štol jsou totiž zatopeny. A oba lomy byly také navštíveny filmovými štáby.

Limonádový Joe v Americe

Více pozornosti si vysloužila Velká Amerika. V prostředí prérií divokého západu se proměnilo dno lomu nedlouho po svém uzavření v roce 1963. Režisér Oldřich Lipský zde natáčel film Limonádový Joe aneb koňská opera – českou westernovou parodii o abstinujícím kovboji s neomylnou muškou.

V tomtéž roce ve Velké Americe ale filmaři vytvářeli ještě jeden příběh o mužích s kolty proklatě nízko. Vznikl zde německo-italský koprodukční film Zlatokopové z Arkansasu v režii Paula Martina.

 Zlatokopové z Arkansasu

Filmový záběr

Zlatokopové z Arkansasu

Skutečnost - fotografie (3)

Zlatokopové z Arkansasu

Detail filmu

Někde v horách - Zlatokopové z Arkansasu

Nejen filmaři kovbojek objevili malebnost tohoto místa. Scenérie Amerik se, byť znatelně postprodukčně upravené, objevily v pohádce Micimutr. Na dně vápenného dolu byla připoutána princezna Karolína, kterou se na místo zbabělých princů vydá zachránit loutkář Vítek.

 Micimutr

Filmový záběr

Micimutr

Skutečnost - fotografie (5)

Micimutr

Detail filmu

Cesta lomem - Micimutr

Také Kachyňova česká adaptace známé Andersenovy pohádky Malá mořská víla vznikala zde. U azurového jezírka na dně dolu vedla rozpravu Mořská víla, v podání Libuše Šafránkové, se svým otcem. Zavítal sem i hollywoodský štáb s filmem Babylon A.D., jehož hlavní hvězdou je Vin Diesel.

Vstup zakázán (?)

Vstup na dno dolu je bohužel přísně zakázán. I přes cedule hrozící pokutou ale v teplých letních dnech můžete potkat mnoho lidí, kteří se západním svahem vrhají na dno propasti, aby se zchladili v ledové vodě.

Český kras ale nejsou pouze jeskyně, štoly a doly. Doslova přes kopec od Velké Ameriky stojí jeden z nejznámějších hradů naší země.

Karlštejn

Tento hrad, který nechal roku 1348 postavit král Karel IV., asi není třeba představovat. Snad každý český filmový a televizní divák alespoň jednou viděl filmový muzikál, režírovaný Zdeňkem Podskalským, Noc na Karlštejně.

Popis jednotlivých míst natáčení by vydalo na samostatný článek. Film s písněmi Karla Svobody a Jiřího Štaidla ale nebyl jediný, který se na středověkém královském sídle natáčel. Tím dalším byl snímek režiséra Víta Hrubína s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli – Velká sázka o malé pivo. Film vypráví příběh, založený na skutečné události, ve kterém se podvodník Josef “Harry” Jelínek pokouší prodat americkému průmyslníkovi Karlštejn, který vydává za svůj.

Karlštejn

Za zmínku stojí i samotná životní dráha Harryho Jelínka, autora jednoho z největších podvodů období První republiky. Po nedokončených studiích medicíny si otevřel obchod se starožitnostmi a uměleckými artefakty, ve kterém prodával falzifikáty děl známých autorů, šperků a dalších cenností. Za devět let, po které svůj podnik provozoval, na něho bylo podáno 501 trestních oznámení. Je k nevíře, že u žádného z nich nedokázala obžaloba přesvědčit soud o Jelínkově vině. Díky své vášni k motocyklům a závodění se seznámil s Jiřím Lobkowiczem, se kterýrm následně zosnoval podvodný prodej gotického hradu.

V obci Karlštejn, která se rozprostírá v okolí hradu, naleznete také několik filmových míst. Například most, ze kterého během vojenského cvičení skákal vojín Štefan Tekely, ve filmu Copak je to za vojáka, aby utekl před pronásledovateli.

 Copak je to za vojáka...

Filmový záběr

Copak je to za vojáka...

Skutečnost - fotografie (2)

Copak je to za vojáka...

Detail filmu

Pod mostem - Copak je to za vojáka...

V Českém krasu se nachází i mnoho dalších zajímavých filmových míst. Pokud chcete zhlédnout ta, která se do článku nevešla, můžete se podívat na naši interaktivní mapu.

Komentáře

Kabonil

Také Pinocchio se tu natáčel, ale nevím teď jaký přesně, nejspíše z roku 1996.

2014-05-19 17:33:17

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.85