Menu

Po stopách letních českých snímků

Po stopách letních českých snímků

V Čechách není snadné točit vyloženě letní filmy. Každý rok zažijeme v našich zeměpisných šířkách průměrně dva týdny tropických dnů, což je třeba oproti americké Kalifornii zanedbatelné číslo. Při slově Hollywood se člověku většinou vybaví optimistické prosluněné filmy, jako třeba Pomáda nebo Absolvent, kde se Dustin Hoffman celou věčnost válí na nafukovacím lehátku v bazéně a opaluje se pomalu do černa. Umíte si představit něco podobného točit u nás? I když je možné, že vlivem globálního oteplování to bude reálné už za pár let.

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný

Co k české krajině neodmyslitelně patří, to jsou řeky a rybníky, především v jižních Čechách. Spousta lidí jim dává přednost před mořem, o čemž se už přesvědčil Antonín Důra, když si s manželkou Kateřinou v Rozmarném létu otevřel ve fiktivních Krokových Varech říční lázně. Ty pravé bychom našli ve Veselí nad Lužnicí, dá se to poznat podle kostela Povýšení svatého Kříže, který se objeví hned na začátku filmu. Přesněji se točilo na soutoku Lužnice a Bechyňského potoka, ale domek manželů Důrových dnes už nestojí.

 Rozmarné léto

Filmový záběr

Rozmarné léto

Skutečnost - fotografie (1)

Rozmarné léto

Detail filmu

Říční lázně - Rozmarné léto

Slunce, seno, raft

Zůstaňme však ještě chvíli na jihu Čech. Přibližně hodinu cesty na západ od lázní z Rozmarného léta se nachází malá vesnička, o které by nejspíš nikdo nevěděl, kdyby do ní režisér Zdeněk Troška nezasadil děj své nejslavnější trilogie Slunce, seno.... Řeč je samozřejmě o Hošticích u Volyně. Ty však nejsou tak tajemné, filmová lokace je nesčetněkrát zmíněna.

 Slunce, seno, jahody

Filmový záběr

Slunce, seno, jahody

Skutečnost - fotografie (4)

Slunce, seno, jahody

Detail filmu

U kostela - Slunce, seno, jahody

Pár kilometrů od této slavné obce se točila i komedie Rafťáci, konkrétně v Čepřovicích, kde Jirka Mádl coby Filip jde navštívit svou sklerotickou babičku. Dá se to mimo jiné poznat podle krásných domů ve stylu selského baroka, které jsou pro jižní Čechy typické. Ačkoli se může zdát, že se tento film točil pouze na Vltavě a na hradech v okolí (Rožmberk nad Vltavou, Kašperk, Dívčí kámen), není tomu tak. Filmaři diváky trochu matou, pár záběrů vzniklo také v západních Čechách, objevil se zde například hrad Loket nebo Svatošské skály u Karlových Varů.

Hrad Rožmberk nad Vltavou ve filmu Rafťáci

Jihočeská jízda

Také režisérovi Janu Svěrákovi učaroval malebný kraj Krčínových rybníků a rozhodl se zde natočit svoji roadmovie se skromným názvem Jízda. I tady se nás tvůrci snažili mystifikovat. Aňa Geislerová se na konci filmu do telefonu zmiňuje, že je na chalupě kdesi na Šumavě – prý v Loučkách. Vesnic s tímto názvem se v ČR nachází vícero, ale ani jedna se nenachází v Jihočeském či Plzeňském kraji. A na území Šumavy se film vůbec nenatáčel.

 Jízda

Filmový záběr

Jízda

Skutečnost - fotografie (2)

Jízda

Detail filmu

Policisté za horizontem - Jízda

Jízda se točila od Soběslavi přes Bechyni až po Hospříz na okraji České Kanady, kde si Aňa „užije“ svou poslední jízdu v životě s Filipem Renčem.

Lesk a bída severních Čech

Abychom nezapomněli taky na naše severní oblasti, uvedeme si pár letních filmů právě odtamtud. Když si Ivo Novák vybíral lokace pro svůj chystaný film Léto s kovbojem, napadlo ho k natáčení použít milovaný kraj v okolí své chalupy u České Lípy, kde našel klid od práce a starostí i kameraman Rudolf Milič. Nakonec se rozhodl pro Bezdědice, vísku s tragickým osudem, která v polovině 19. století téměř celá lehla popelem. Nachází se nedaleko hradu Bezděz a Máchova jezera. Scény z pastvin se točily jinde, na pomezí Libereckého a Ústeckého kraje v blízkosti Kamenického Šenova a Horního Prysku.

 Léto s kovbojem

Filmový záběr

Léto s kovbojem

Skutečnost - fotografie (2)

Léto s kovbojem

Detail filmu

Dědeček na návsi - Léto s kovbojem

Na jihozápad od Bezdědic nalezneme Mšeno, které se proslavilo svými Městskými lázněmi ve stylu art deco. Zde trávily své indiánské léto Tatiana Vilhelmová s Klárou Issovou ve stejnojmenném snímku z roku 1995. Na stejném koupališti lenošila i trojice maturantek z filmu Rebelové.

 Rebelové

Filmový záběr

Rebelové

Skutečnost - fotografie (2)

Rebelové

Detail filmu

Koupaliště - Rebelové

Když se posuneme ještě více na západ, najdeme území typické pro těžbu uhlí, pěstování chmele a chemický průmysl. Právě prostředí letních chmelových brigád se stalo námětem muzikálu Starci na chmelu, který se natáčel v Lounkách blízko Litoměřic, v Úštěcké chmelařské oblasti. Krásná vesnice byla kvůli své bezprostřední blízkosti rozvodněného Labe v červnu 2013 zaplavená.

 Starci na chmelu

Filmový záběr

Starci na chmelu

Skutečnost - fotografie (1)

Starci na chmelu

Detail filmu

Setkání na návsi - Starci na chmelu

Půvab této krajiny je přímo protikladem umístění děje znepokojivého snímku Pusinky režisérky Karin Babinské, která si pro svůj celovečerní debut vybrala město Most a jeho přilehlé okolí. Tato končina, silně poznamenaná těžbou, demolicí historického města a vybudováním nového (od r. 1965), jako by odrazovala náladu a depresivní atmosféru filmu, ve kterém čerstvé absolventky střední školy prožívají své „poslední prázdniny“ a snaží se moc nemyslet na budoucnost.

V létě 1966 a 1985 se zase odehrává Polesného film Milenci a vrazi podle nejslavnějšího románu Vladimíra Párala, točil se v krajském městě Ústí nad Labem v chemických závodech Spolchemie, které se ve filmu jmenují Kotex. Za zmínku určitě stojí také zámeček Větruše, kde randí ústřední pár filmu Borek se Zitou, nebo zámek Velké Březno, kam se chodí Julda Serafin realizovat do dětského domova, ze kterého se na konci filmu stane ústav sociální péče.

 Milenci a vrazi

Filmový záběr

Milenci a vrazi

Skutečnost - fotografie (3)

Milenci a vrazi

Detail filmu

brána ústavu - Milenci a vrazi

Léto v hlavním městě

Jako správný Pražák nesmím opomenout také jeden „zapražený“ letní film, kterým je Hřebejkovo U mě dobrý. Parta kamarádů se schází v hospůdce U Budyho, která je stále v provozu a najdeme ji na Libeňském ostrově v zahrádkářské kolonii. Do loděnice, kde na své lodi bydlel Jiří Schmitzer, se bohužel jako běžní občané nedostanete, vstup je povolen pouze členům jejich klubu. Ostatní scény se točily na Vyšehradě, kde se Kája alias falešný kominík snaží podvést svatebčany, nebo v bývalém prostoru ČKD poblíž stanice metra Kolbenova, kde zase parta podvodníků provozuje své nekalé skořápky.

A které letní filmy máte rádi vy?

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.35