Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Zlínský festival hledá bývalé dětské hvězdy

Zlínský festival hledá bývalé dětské hvězdy

Zlínská filmová tvorba letos slaví 80. výročí a proto se její historie stala také inspirací pro pořadatele nadcházejícího 56. ročníku MFF.

Černobílé fotografie Hermíny Týrlové, Karla Zemana, Josefa Pinkavy, Zdeňka Lišky a dalších významných osobností, které se nesmazatelně zapsaly do dějin české kinematografie, budou v rámci festivalu připomínat jeho slavnou minulost. „Základ koncepce tvoří portréty či práce těchto osobností ve spojení s výraznou plochou, zářičem“ uvádí autor vizuálu Zdeněk Macháček ze Studia 6.15. „Výročí připomene na reklamních nosičích i číslice 80, která se bude objevovat za ročníkem festivalu ve formátu 56/80 Zlín Film Festival 2016.“

„Chtěli jsme vyzdvihnout zásluhy a talent významných tvůrců - režisérů, kameramanů, scénáristů, animátorů, ale i hudebního skladatele, a přiblížit jejich osudy veřejnosti“, doplňuje výkonný ředitel festivalu Martin Pášma a dodává: „Letošní vizuály festivalu jsou proto poctou těmto filmovým velikánům.“

S jejich tvorbou a životními příběhy se budou mít možnost seznámit i návštěvníci letošního festivalu. Nejen prostřednictvím snímků promítaných v obsáhlé sekci „Pocta velikánům - 80 let filmového studia ve Zlíně“, ale také v rámci výstav fotografií připomínajících slavnou zlínskou filmařskou éru i její protagonisty nebo díky profilům těchto osobností na webových stránkách festivalu.

Festival však připomene i dnes už pozapomenuté herecké hvězdy. Objevily se v dětských rolích ve filmech pro děti a mládež, které ve Zlíně vznikaly od 60. let. Organizátoři Zlín Film Festivalu pro ně plánují v rámci letošního ročníku speciální setkání. „Rádi bychom zjistili, jak na filmování dnes vzpomínají, zda ovlivnilo jejich další život nebo třeba co jim dalo setkání s významnými filmaři“, uvádí Martin Pášma a dodává: „Vyzýváme tímto všechny herce a herečky dětských rolí, aby se nám přihlásili. Odměnou jim bude volná akreditace na festival a účast na party bývalých dětských filmových hvězd.“

Hráli jste v některém z dětských filmů 60. až 90. let? Neváhejte a přihlaste se nám na e-mail marketa.pasmova@zlinfest.cz

Jedním z herců, kteří v minulosti zazářili v několika filmech, je i zlínský rodák Michal Vavruša. V roce 1970 ztvárnil hlavní roli ve filmu Kapitán Korda režiséra Josefa Pinkavy. Následně se pak objevil ve snímcích Karla Kachyni Vlak do stanice nebe, nebo Františka Vláčila Sirius. „Moje filmové začátky odstartovalo právě zlínské natáčení s Josefem Pinkavou. Vlastně i jeho zásluhou jsem měl potom možnost pracovat i s dalšími skvělými režiséry jako byl právě Karel Kachyňa nebo František Vláčil“, říká dnes pětapadesátiletý stavební inženýr Michal Vavruša, který svoji úspěšnou filmovou kariéru ukončil v patnácti letech.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Každoročně představuje na 350 snímků z 50 zemí. V roce 2015 jej navštívilo přes 120 tis. diváků. Kromě oslav 80. výročí ateliérů nabídne festival návštěvníkům a filmovým fanouškům i další velká témata. Kvůli fokusu na kinematografii Francie se ponese ve francouzském stylu a bude se i letos věnovat nejenom filmům, ale i dalším aktivitám dětí a jejich rodin.

Letošní 56. ročník festivalu se koná 27.5. - 3.6. 2016 | Oficiální stránky Zlín Film Festival

56. MFF Zlín - výzva

Komentáře

Alena Doležalová

Mám pro vás tip. Dvojčata Petr a Pavel Vondrovi z filmu Brankář bydlí v naší ulici se narodili 1944 a vyrostli ve Veleslavíně. Možná by stálo zeptat se na ně dabéra Pavla Vondry.

2016-05-28 17:02:32

Reagovat

Alena Doležalová

Mám pro vás tip. Dvojčata Petr a Pavel Vondrovi z filmu Brankář bydlí v naší ulici se narodili 1944 a vyrostli ve Veleslavíně. Možná by stálo zeptat se na ně dabéra Pavla Vondry.

2016-05-28 17:00:59

Reagovat

omikron

Jsem zvědavý, kolik dětských herců dají dohromady. Docela tomu projektu fandím. Vždyť filmy pro děti byly docela silnou stránkou čs. kinematografie.

2016-03-19 15:08:03

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.32