Menu

Barrandov: Továrna na filmové sny

Barrandov: Továrna na filmové sny

Celé to začalo jedním dobrým nápadem. Bylo po první světové válce. Inženýr Václav Havel (otec bývalého prezidenta) jel na studijní cestu po univerzitách v USA. Když viděl čtvrť kalifornských boháčů, napadlo ho vytvořit moderní zahradní město. Název „Barrandov“ inspirovala bronzová deska ve skále nad Prahou, připomínala Joachima Barrandeho a jeho slavné trilobity. Dnes je na náhorní planině nad Prahou Barrandov Studio, jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě.

Ateliéry Barrandov z ptačího pohledu (foto: Barrandov)

Na kopci vyrostla vilová čtvrť, ale také filmové ateliéry. Za jejich výstavbou stojí bratr Václava Havla, Miloš a také architekt (ale i režisér) Max Urban. Terasy nad řekou Vltavou dokonce navštívil prezident T. G. Masaryk. Výstavba vilek byla konzultována s architektem Urbanem.

Studia se začala stavět 23. listopadu 1931 a 25. ledna 1933 už se zde točil první film, Vražda v Ostrovní ulici. Společně s Maxem Urbanem zde spolupracoval architekt Ritterhain. Oba byli ve své branži zkušení, využili zkušenosti zahraničních filmových výroben a proto se jim podařilo vytvořit nejmodernější filmové ateliéry tehdejší Evropy. Byli mecenáši českého filmu, i když stále spláceli dluhy za výstavbu i vybavení ateliérů.

Šikovní filmoví architekti dokáží vykouzlit jakoukoliv scenérii (foto: Barrandov)

Celá třicátá léta vznikaly v ateliérech snímky, které dodnes patří do zlatého fondu naší kinematografie. V roce 1939 okupanti ateliéry zkonfiskovali, byla to pro ně velmi dobrá válečná kořist. Barrandov byl odebrán českým podnikatelům, a to bez souhlasu Miloše Havla a správní rady. Němci navýšili podíl ve společnosti, takže společnost AB zanikla a nastoupil německý Pragfilm. Vedení nechalo vybudovat další tři ateliéry, které pojmenovali Nové haly. Za druhé světové války zde vyrobili 82 filmů.

V květnu 1945 se o ateliéry bojovalo, došlo ke škodám a požáru. Výroba se sice nenarušila, ale po osvobození se Barrandov nevrátil původním vlastníkům. Už v roce 1944 poslali levicově orientovaní filmaři exilové vládě do Londýna žádost o znárodnění a prezident vyhověl. Miloš Havel odešel do Mnichova a už se do Česka nevrátil.

Je libo městečko, nebo nádvoří starého hradu? Prosím! (Foto: Barrandov)

Po roce 1948 zřídili znárodněný Československý státní film a Barrandov se stal základnou národní kinematografie. Během čtyřiceti let zde vznikla jak díla propagandy, která dnes již neznáme; tak skvělá díla, která v šedesátých letech vrcholila v „nové vlně“. Dostáváme se pak k mladé generaci, ke které patří režiséři Menzel, Forman, Chytilová, Juráček, Němec nebo Schorm. Ale i ti, kteří se k nové vlně nehlásí – Kachyňa, Vláčil nebo Jasný.

Jejich filmy dostávají nejrůznější ceny, jako jsou Americké ceny Akademie, nejrůznější evropské ceny, ale dojde i na Oscary. Obchod na korze a Ostře sledované vlaky získávají Oscara za nejlepší neanglicky mluvící film. Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko od Formana získaly nominaci na Oscara.

Ateliéry lákaly zahraniční štáby – například Miloše Formana, Barbra Streisand zde natočila film Yentl a Sergej Bondarčuk zde realizoval velkofilm Boris Godunov. Ve tvorbě se na Barrandově uplatnil americký model. Vytvořili několik dramaturgicko-výrobních skupin. Studio mělo své scénáristy, zaměstnávalo nejlepší české herce a stovky komparzistů. V osmdesátých letech bylo v realizačních štábech zaměstnáno 2000 lidí všech možných profesí. Natáčelo se kolem třiceti celovečerních filmů za rok a Filmové studio Barrandov zajišťovalo velkou část seriálů pro Československou televizi.

Studio má desítku ateliérů různé velikosti a výbavy. Zde Ateliér 1 se zeleným pozadím pro snadné klíčování scén (foto: Barrandov)

Po okupaci v roce 1968 nevzniklo mnoho významných filmů, režiséři Ivan Passer, Miloš Forman a Jan Němec emigrují a prosazují se jinde. Celou situaci zachraňuje tvorba pro děti a mládež. Film Dědeček, Kylián a já získal Velkou cenu v Benátkách, Páni kluci získávají ceny z mnoha festivalů. V Německu vítězí filmy Pan Tau a pohádka Tři oříšky pro Popelku od Vorlíčka. (Dodnes naši Popelku Němci milují.) Hrané pohádky byly evropskou raritou.

Gorbačov a jeho perestrojka trochu uvolnily poměry. Na Oscara jsou nominovány filmy Vesničko má středisková a Obecná škola, i dnes velmi oblíbené komedie. Film režisérky Pavláskové Čas sluhů má tři ocenění z festivalů kategorie „A“ a ještě deset cen z přehlídek po celém světě.

Ve zlomovém roce 1989 probíhá ve studiu spoustu změn. Především už žádné dotace, ateliéry jsou zprivatizovány. Ale i dnes láká Barrandov Studio domácí i zahraniční filmaře, točí zde štáby z USA, Velké Británie, Francie, Německa nebo Ruska. Za těch osmdesát let se zde natočilo více než 2500 filmů. Současný předseda představenstva této akciové společnosti je Ing. Lech Kubik.

Ateliér je "prázdná nádoba", která se naplní kýženou scénou. (foto: Barrandov)

A co se v Barrandově zrovna natáčí? Například americký seriál Nightfall, česky Soumrak. Režíruje ho Sergio Mimica-Gezzan, scénář napsal Paul Scheuring. Uvidíte Alexis Rodney, Christinu Chong, Mikea Coltera, Christiana Contrerase a mnoho dalších herců. Příběh vypráví o cestě žoldáka Jamesona Lockeho, jeho tým – důstojníci ONI se dostanou na vzdálený svět jménem Sedra. Teroristé totiž vyhrožují, že zničí lidstvo. Ale nakonec ho čeká útok mimozemšťanů, jde také o tajemný artefakt a jeho předtuchy. Musí zachránit vesmír.

National Geographic si objednala skriptový seriál Genius. První série vypráví o životě Alberta Einsteina. Očekávají, že pokud bude mít seriál úspěch, natočí i další série, věnované různým vědcům. Scénář, který napsal Noah Pink, je inspirovaný knihou „Einstein: jeho život a vesmír“ od Waltera Isaacsona. Seriál režíruje Ron Howard. Půjde o Einsteinův profesní, ale i osobní život, když navzdory velkým úspěchům zápasil s obtížnými překážkami. Natáčet se bude do února 2017. Premiéru uvidíte na jaře v 171 zemích, v 45 různých jazycích.

Kromě těchto seriálů se natáčí i historický seriál Britannica. Přejme tedy ateliérům hodně úspěchů a hlavně: hodně kvalitních filmů...

Komentáře

omikron

V tom zmiňovém historickém seriálu máme i svého zástupce - Moniku Kvasničkovou.

Věděli jste, že v jedné z těchto hal byl postavený i celý interiér kouzelné roubenky z roku 1788, ve které Tomáš Holý dostával tatínka do polepšovny?

2016-11-01 21:10:42

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.98