Menu

Režisér Jiří Strach nemusí mít strach, Anděl Páně 2 se povedl

Režisér Jiří Strach nemusí mít strach, Anděl Páně 2 se povedl

Ve zlaté pokladnici českých pohádek již podruhé přistává snímek režiséra Jiřího Stracha. Obavy z neúspěchu „dvojky“ nejsou na místě, pohádka se povedla a v ostrovtipu nebeském i pozemském předčí většinu současných českých příběhů pro děti. Po jedenácti letech se na stříbrná plátna vrací domýšlivý andělský popleta Petronel (Ivan Trojan) a po čertech vykutálený krasavec Uriáš (Jiří Dvořák).

Spor o jablko poznání

Věčné tahanice hlavních hrdinů způsobí, že se „Evino“ vzácné jablko ze stromu poznání zakutálí z nebe na Zem a Bůh je stejně jako v „jedničce“ nesmlouvavý, Petronel a Uriáš se musejí vydat mezi pozemšťany jablko hledat a přinést ho zpátky na nebesa. Ocitnou se v malém českém městě v předvečer svátku svatého Mikuláše, kdy jsou ulice plné čertovsko-andělského reje a mikulášského koledování. Jejich patálie se rozjedou ve chvíli, kdy potkají holčičku Anežku (Anna Čtvrtníčková), její krásnou maminku Magdalenu (Vica Kerekes), vydřiducha, majitele krejčovského salonu Košťála (Bolek Polívka) a tři podvodnické koledníky (Pavel Liška, Marek Taclík a Stanislav Majer).

Celá Nebeská rodina (foto: Falcon)

Jeden den v roce se na zemi dějí pohádkové věci

Anděl Páně 2 je milý příběh o předvánočním čase a jediném dni v roce, kdy se může po zemi pohybovat opravdový anděl a čert bez převleku. Petronelovi zůstanou křídla a Uriášovi čertovské rohy a nikdo se nad tím nepozastavuje. Scénárista filmu Marek Epstein prozrazuje, jak našel kouzelný klíč k pokračování úspěšné pohádky: „Nakonec to vyřešily děti. Právě pro ně jsem jednou sehrál frašku mizerného Mikuláše s čertem a andělem a tam, mezi výsměchem starších dětí a trapným tichem jejich rodičů mi to došlo, že jsem právě objevil onu Pandořinu skříňku. Byl to den, kdy se na zemi dějí pohádkové věci a lidi to strpí.“

Po jedenácti letech se vrací Petronel s Uriášem (foto: Falcon)

Laskavý a inteligentní humor

Film lze po právu označit za rodinný, bavit se budou děti i jejich rodiče. Laskavý nebeský humor je zároveň poučný, dětský divák se dozvídá o celé plejádě svatých a jejich vlastnostech. Svatý Martin (Martin Huba) si pochutnává na svatomartinské huse, Svatý Medard (Karel Smyczek) zalévá ze zahradnické konve svět pozemšťanů, Svatý Petr s klíčem od nebeské brány je přímým nadřízeným neposedného Petronela. Když se u svaté brány nebeské objeví hříšník největšího kalibru, samotný Herodes, Petronel se chytá za hlavu, že už i takoví zloduši mají své místo na věčnosti. Podle něj je Bůh (Jiří Bartoška) příliš velký dobrák. Pán Bůh pro změnu doporučí Panně Marii (Klára Issová) dovolenou v Lurdech. Čert Uriáš při pozemském putování za ztraceným jablíčkem v jednu chvíli kritizuje Svatého Františka, že „ten nám asi nepomůže, ten si akorát tak povídá se zvířaty“.

Vtipných a trefných narážek na vztahy nebeské i pozemské je ve snímku režiséra Jiřího Stracha plno, zároveň jsou dodrženy nepsané pohádkové zákony. Dobro tu nakonec zvítězí nad zlem a Petronel pochopí, že podstata šťastného bytí neleží v egoismu, ale pomoci druhému.

Mikulášská trojice hrdinům pořádně zavaří (foto: Falcon)

Poetika českých Vánoc

Červenou nití celého příběhu je překrásná česká barokní koleda Chtíc abys spal, kterou během filmu párkrát zaslechneme a v závěru jí zpívá usínajícímu Ježíškovi andělský sbor Boni Pueri z Hradce Králové spolu se Svatou Lucií (Lucie Bílá). Čistota písně souzní s dětsky naivním, inteligentním a laskavým příběhem Anděla Páně 2.

Premiéra pohádky je 1. prosince 2016

Komentáře

omikron

Blahopřeju. Dobrých pohádek a komedií není nikdy dost.

2016-11-16 17:40:34

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.39