Menu

Dukla 61: Havířská tragédie připomene muže, kteří se nevrátili k rodinám

Dukla 61: Havířská tragédie připomene muže, kteří se nevrátili k rodinám

Oblasti Ostravska a Karvinska se v létě 2017 proměnily ve filmová místa. David Ondříček zde natáčel dvoudílnou televizní minisérii Dukla 61 o havárii v Dole Dukla v Havířově, kde v červenci roku 1961 došlo k důlnímu neštěstí.

Osudného dne v Dole Dukla ke konci ranní šichty jeden z horníků náhodou zavadil o spouštěcí mechanismus pásového dopravníku a tím ho uvedl do pohybu. Zařízení jelo naprázdno, tření způsobilo otevřený oheň. Dispečink dostal hlášení o požáru pozdě a horníci z odpolední směny tak zažili hluboko pod zemí skutečné peklo. Při tragédii jich v dole zahynulo sto osm.

Dukla (foto: Česká televize)

Na pozadí neštěstí, která se odehrála 7. července roku 1961 na tehdejším Dole Dukla v Dolní Suché, vypráví režisér David Ondříček příběh fiktivní rodiny Šlachtů. Námět i scénář Jakuba Režného poodhalí, jak tato katastrofa zasáhla do životů rodin horníků, i těch, kteří se cítili být za požár zodpovědní.

Důl Dukla, kde se v roce 1961 stalo neštěstí (foto: Česká televize)

"Dukla 61 je příběhem z doby, kdy se uprostřed hlubokého socialismu a z rozhodnutí vlády daly oficiálně vydělat velké peníze. Doly byly Klondikem socialistického Československa, místem velkých výdělků a nízké ceny života. Svět dolů pomalu mizí a my se máme umět vrátit a podívat se do tváří pamětníků, pro které být havířem znamená životní postoj," prozradil České televizi kreativní producent Michal Reitler a dramaturg Matěj Podzimek ho doplňuje: "Zkuste osm hodin denně v pětatřiceti stupních házet lopatou. Vleže, nad hlavou osmdesát centimetrů prostoru a stovky metrů země, které vás můžou kdykoli pohřbít. Co to s vámi udělá…"

Z natáčení dvoudílné minisérie Dukla (foto: Česká televize)

Při natáčení posloužili filmařům interiéry i exteriéry ostravskokarvinských šachet Staříč, Chlebovice v dole Paskov, karvinský důl Barbora a bývalý černouhelný důl Žofie v Orlové na Karvinsku.

Z natáčení (foto: Česká televize)

Vzniku scénáře předcházela rozsáhlá rešerše, scénárista i autor námětu Jakub Režný vycházel ze vzpomínek pamětníků i dostupné dokumentace. Psaní scénáře i samotné natáčení rovněž konzultoval s horníky, někteří také měli možnost si v připravovaném snímku zahrát.

V hlavních rolích se objeví Marek Taclík, Martha Issová a Jiří Langmajer.

Dvoudílný seriál uvede Česká televize v květnu 2018.

Příběhy 20. století: Jaroslav Čihař a peklo v Dole Dukla:

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.61