Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Oběť nejvyšší: V létě přijde do kin snímek o Janu Palachovi

Oběť nejvyšší: V létě přijde do kin snímek o Janu Palachovi

Jan Palach se stal symbolem odporu proti potlačování svobody a pasivnímu přístupu obyvatelstva k okupaci Československa. V novém snímku Roberta Sedláčka, který bude mít premiéru symbolicky 21. srpna 2018 na padesáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, uvidí diváci Jana v nezvyklých momentech. Například jako brigádníka v Kazachstánu a ve Francii.

Na protest proti okupaci se upálil mladý člověk. 16. ledna 1969 přišel k budově Národního muzea okolo čtvrté hodiny, polil se benzinem a zapálil. Podle svědků pak Jan Palach běžel k soše svatého Václava a poté směrem k pražskému hlavnímu nádraží. Pak klesl k zemi. „Přečtěte dopis,“ byla jeho poslední slova.

Viktor Zavadil (foto: Česká televize)

„Vzhledem k tomu, že se naše národy octly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lid této země následujícím způsobem: Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku, a tak jsem získal právo napsat první dopis a nastoupit coby první pochodeň.“

foto: Česká televize

Nový snímek o Janu Palachovi natočil podle scénáře Evy Kantůrkové režisér Robert Sedláček, který se věnoval českým dějinám už v seriálech Bohéma a České století. Filmování začalo loni v létě, první scény představí Janovo působení v Kazachstánu, kde pomáhal stavět drůbežárnu. Loni v srpnu filmaři uzavřeli prostor u pražského Rudolfina, náhodní kolemjdoucí mohli zahlédnout dobové tramvaje a na Mánesově mostě tanky.

Viktor Zavadil (foto: Česká televize)

Další natáčení probíhalo v listopadu a prosinci a to opět převážně v Praze: na filozofické fakultě, ČVUT, na studentských kolejích ve Slavíkově ulici, v Opletalově ulici, v restauraci U Černého vola a v podniku Pražan, některé scény se rodily v Petřínských sadech či ve Stromovce. Dobové Václavské náměstí vykouzlili filmaři na náměstí v Pardubicích. Mimo Prahu se točilo v Lužné u Rakovníka, Libiši, v Medonosech a v Milovicích.

foto: Česká televize

Film se soustředí na vnitřní život Jana Palacha, jeho citovou proměnu, údiv nad konformitou spoluobčanů, vnitřní potřebu vyburcovat Československý národ.

V hlavní roli se představí absolvent JAMU, herec Městského divadla Kladno Viktor Zavadil. Janovu první lásku ztvárnila Denisa Barešová, v roli jeho matky se blýskne Zuzana Bydžovská.

„To, že hraju Jana Palacha, je pro mě obrovská čest, cítím v tom pokoru vůči tomu, co udělal, ale zároveň se ho snažím pro sebe polidštit,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Viktor Zavadil. Robert Sedláček ho doplňuje: „Hledal jsem kluka, který, když je vážný, se umí smát očima a naopak, když se směje, má oči smutný. Takový máchovský typ. Na tváři lehký smích, v srdci hluboký žal. Ano, to je Jan Palach, jakým způsobem ho vedu a jakým způsobem ho představíme veřejnosti. Neděláme druhý díl Hořícího keře. Spíš děláme první díl, to co tomu předcházelo. My končíme tam, kde oni začínají. Hledáme Jana Palacha v jeho tváři, ne v interpretaci jeho činu.“

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.17