Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Pohádková filmová místa jihovýchodní Moravy

Pohádková filmová místa jihovýchodní Moravy

Byli jste s dětmi v zoo, v akvaparku i u vody a hledáte pro ně další příjemnou zábavu? Vezměte je na filmová místa, která znají ze svých oblíbených pohádek. Tentokrát jsme se vydali na jihovýchodní Moravu: na hrady, zámky i na větrný mlýn.

Zámek Milotice

Mapa filmových míst

Historie zámku v Miloticích sahá až do 14. století, a prvními známými majiteli byli páni z Ronova. Mezi lety 1719–1743 došlo k přestavbě do současné barokní podoby. K zámku přiléhá krásná zahrada a oranžérie, najdete zde konírnu i výstavu dravců, které si můžete zkusit nechat přistát na ruku. Skvělou atrakcí je půjčovna kostýmů čítající na 160 modelů barokních, rokokových a romantických šatů. Oblečeni v dobových kostýmech se můžete volně procházet zahradou a fotografovat se. Veškeré informace najdete na oficiálních stránkách.

 Za humny je drak

Filmový záběr

Za humny je drak

Skutečnost - fotografie (4)

Za humny je drak

Detail filmu

Zámek - Za humny je drak

Milotice nejvíce proslavila pohádka Za humny je drak, která se natáčela takřka výhradně právě zde a zámek se v pohádce několikrát objeví v celé své kráse. Natáčely se zde i další filmy, jako Jánošík, Téměř růžový příběh nebo komedie Muži v říji.

Skanzen Strážnice

Mapa filmových míst

Strážnice je známá nejen svým Mezinárodním folklorním festivalem, který se odehrává pravidelně poslední červnový víkend, ale i jedinečným zámeckým parkem a právě skanzenem, který představuje život na vesnici na přelomu 19. a 20. století. Skanzen slouží mimo jiné pro řadu kulturních akcí a pořádají se zde tematické prohlídky dle zvyků a obyčejů tehdejšího života: předvánoční Radujme se, veselme se, Dožínky, Vinobraní, Abeceda řemesel a mnohé další. Skanzen vás i vaše děti spolu s prohlídkou zámeckého parku a Strážnice skvěle zabaví na celý den.

 O statečném kováři

Filmový záběr

O statečném kováři

Skutečnost - fotografie (3)

O statečném kováři

Detail filmu

Starý seník - O statečném kováři

Skanzen se ponejvíce objevuje v pohádce O statečném kováři, kdy si zde v roli prostého Mikeše zahrál Pavel Kříž. V zadní části skanzenu se natáčela pohádka O Ječmínkovi.

Kuželovský mlýn

Mapa filmových míst

Větrný mlýn nad Kuželovem, místními nazývaný ne jinak než „Větřák“, je jedním z mála u nás dochovaných mlýnů tzv. holanského typu. Byl postaven roku 1842 a fungoval více než 100 let sedlákům z okolí. Po roce 1946 byl zrekonstruován, avšak již pouze za účelem prohlídek. Také na mlýně se konají během roku zajímavé akce, tou nejvýraznější jsou Horňácké slavnosti, letos připadající na termín 20.–22. července. Jde o romantické a velmi fotogenické místo, chcete-li si jej užít jen pro sebe, vyrazte na brzké ranní svítání nebo k západu slunce.

 Nebojsa

Filmový záběr

Nebojsa

Skutečnost - fotografie (2)

Nebojsa

Detail filmu

U větrného mlýna - Nebojsa

Větší roli si mlýn zahrál v pohádce Nebojsa, kde mlynářův pomocník Matěj musí lopaty sám roztáčet, protože není vítr. Mlýn se krátce objevil i v prvním dílu seriálu Cirkus Humberto, kde Vendelín (Martin Stropnický) žádá mlynáře o svůj zasloužený plat. Televizní film Posel, starší film Není jiné cesty nebo Mizející svět – zde všude posloužil jen pro kratší prostřih.

 1. Návrat

Filmový záběr

1. Návrat

Skutečnost - fotografie (2)

1. Návrat

Detail filmu

U větrného mlýna - 1. Návrat

TIP: Ať už se za filmovými místy vydáte kamkoli, nezapomeňte si na svou cestu za filmovými místy přibalit aplikaci do svého chytrého telefonu s Androidem a Apple iOS.

Kuželovský mlýn (foto: Jiří Kuruc)

Zámek Buchlovice

Mapa filmových míst

Barokní zámek Buchlovice přímo souvisí s hradem Buchlov, o kterém si povíme dále. Pro tehdejší majitele hradu, Jana Dětřicha z Petřvaldu a jeho ženu Eleonoru z Colonna-Felsu byl hrad příliš nepohodlný a studený, a tak si vystavěli na začátku 18. století na dohled líbivější a pohodlnější sídlo. Zámek Buchlovice se skládá ze dvou budov, které obepíná překrásný zámecký park.

 Čertova nevěsta

Filmový záběr

Čertova nevěsta

Skutečnost - fotografie (6)

Čertova nevěsta

Detail filmu

Před zámkem - Čertova nevěsta

Z pohádek, které se zde natáčely, je nejznámější Čertova nevěsta, která láká k návštěvě řadou krásných exteriérových záběrů. Z dalších pohádek jmenujme Žabí princ a Český Honza. Zámek také poznáte v seriálech Četnické Humoresky a Já, Mattoni.

Hrad Buchlov

Mapa filmových míst

Dominantou pohoří Chřiby je jednoznačně hrad Buchlov, který svou majestátnost ukazuje do širokého okolí a je krásně vidět až z Bílých Karpat, třeba právě od Kuželovského mlýna. Naopak z krásné vyhlídky hradu dohlédnete za dobrého počasí až na Pálavu. Jeho historie sahá až do první poloviny 13. století a vzhledem ke své vyvýšené poloze měl především strategický obranný význam.

 Zázračný nos

Filmový záběr

Zázračný nos

Skutečnost - fotografie (2)

Zázračný nos

Detail filmu

Před hostincem - Zázračný nos

Hrad se stal hlavním filmovým místem hned několika pohádek: již v roce 1989 se zde natáčela pohádka O Poklad rytíře Miloty. Naopak teprve nedávno, v roce 2016, zde proběhlo natáčení pohádky Zázračný nos.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.18