Menu

Film Kursk přináší dramatické zpracování příběhu nejmodernější ponorky ruské flotily

Film Kursk přináší dramatické zpracování příběhu nejmodernější ponorky ruské flotily

Tragédie ruské atomové ponorky se odehrála 12. srpna roku 2000. Sto padesát pět metrů dlouhé jaderné monstrum K-141 Kursk bylo „nepotopitelnou“ pýchou Severního loďstva ruského válečného námořnictva do chvíle, kdy došlo k děsivé události, jejíž příčina je dodnes neznámá. Pro Vladimíra Putina šlo o klíčový moment, díky níž si uvědomil význam státem řízené cenzury. Během následujících osmnácti let dokázal dokonale ovládnout tehdy ještě svobodná ruská média, která v roce 2000 o katastrofě informovala ještě zcela objektivně.

Scénář k filmu Kursk napsal Robert Rodat, který byl nominován na Oscara a Zlatý Globus za scénář k filmu Zachraňte vojína Ryana. Režie se ujal talentovaný dánský režisér Thomas Vinterberg, ten na sebe upozornil romantickým příběhem Daleko od hlučícího davu a hlavně dramatem Hon. Hlavní role ztvárnili Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux a Max von Sydow.

foto: Bioscop

Natáčení snímku mělo začít v září 2016, ale muselo být odloženo kvůli skutečnosti, že ruský ministr obrany nevydal povolení natáčet na ruském území, přestože původně slíbil štábu spolupráci. Stejně tak se z ruské strany vyskytly problémy s přístupem k utajovaným informacím. V březnu 2017 byla postava Vladimíra Putina vyškrtnuta ze scénáře, dle oficiálního prohlášení se producenti filmu rozhodli zaměřit na záchrannou misi a upozadit politickou problematiku. Natáčení nakonec odstartovalo až v dubnu 2017 na námořní základně ve francouzském Toulon. Scény, ve kterých vystupuje Colin Firth, vznikaly ve francouzském přístavu Brest v květnu 2017, další scény pak v Belgii a v Norsku.

V hlavní roli Matthias Schoenaerts (foto: Bioscop)

Když se během námořního cvičení na palubě nacházelo sto osmnáct členů posádky, otřásly trupem Kursku mohutné exploze, které plavidlo poslaly do hloubky sto osmi metrů, až na dno arktických vod Barentsova moře. V ten moment začal zoufalý boj s časem. Pro námořníky i pro jejich rodiny. Záchranou operaci komplikovalo zchátralé vybavení, odmítavý postoj ruské vlády přijmout zahraniční pomoc Norů a Britů. Ti měli oproti Rusům k dispozici lepší techniku. Vladimír Putin mlčel po čtyři dny a Rusko ho odsoudilo.

Colin Firth (foto: Bioscop)

Manželky a matky námořníků, kteří vysílali signál SOS z potopené ponorky, prezidenta veřejně proklínaly. Hru o čas Rusko prokazatelně nezvládlo. Až třetí den od havárie ruská armáda veřejně konstatovala, že Kursk spočinul na mořském dně. Váhavým a nerozhodným přístupem se dramaticky snížily šance na přežití těch, kteří měli to štěstí a přežili samotný výbuch. Když se norští záchranáři dostali k trupu ponorky a otevřeli poklop, zjistili, že je Kursk celý zatopený a posádka mrtvá.

foto: Bioscop

Příčiny tragédie jsou dodnes nejasné. V důsledku výbuchu v torpédometu (dle záznamů seismických stanic došlo k explozi přibližně šesti torpédových hlavic) došlo k roztržení trupu plavidla a to v něm roztrhlo otvor o ploše dvou čtverečních metrů. Prostor, kde se nacházely jaderné reaktory, zůstal naštěstí nepoškozený. Osoby, nacházející se ve třetím a čtvrtém oddělení, byly okamžitě usmrceny. Dvacet tři mužů, pracujících v šestém až devátém oddělení, kde se nacházel druhý únikový tunel (hlavní byl zničen), přežilo výbuch.

Colin Firth (foto: Bioscop)

Do dnešních dnů se neví, jak dlouho zbývající muži dokázali přežít. Po nouzovém odstavení jaderných reaktorů vypověděl i nouzový zdroj energie, posádka zůstala na mořském dně v naprosté tmě, klesala i teplota. Kapitán-poručík Dmitrij Romanovič Kolesnikov napsal několik zpráv: „Je příliš velká tma na psaní, ale pokusím se o to. Zdá se, že nejsou žádné šance, 10-20 %. Doufejme, že aspoň toto bude někdo číst. Zde je seznam osob z druhé sekce, kteří jsou teď v devítce a pokusí se odsud dostat. Pozdravy všem, není třeba zoufat. Kolesnikov.“

foto: Bioscop

Ruská strana prohlašuje, že k úmrtím došlo velice rychle, západní svět tuto verzi milosrdné smrti zpochybňuje. Po katastrofě se rovněž začaly objevovat další teorie toho, co se vlastně osudného dne odehrálo. Čečenské nezávislé zpravodajství tvrdilo, že výbuch způsobil člen posádky -sebevražedný muslim, další teorie předkládá možnost srážky Kursku s americkou ponorkou.

Pravdu se však asi již nikdy nedozvíme.

Snímek Kursk vstoupí do českých kin 17. ledna 2019

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.78