Menu

Psychologické drama Klec: Televizní film Jiřího Stracha jako dárek k 88. narozeninám Jiřiny Bohdalové

Psychologické drama Klec: Televizní film Jiřího Stracha jako dárek k 88. narozeninám Jiřiny Bohdalové

Jiřina Bohdalová se po delší době vrací na televizní obrazovku ve vážné roli. Zároveň si po snímku Vrásky z lásky a pohádkách Šťastný smolař a Anděl Páně 2 zopakovala spolupráci s tandemem Jiří Strach a Marek Epstein, který jí tento snímek nadělil jako dárek k osmaosmdesátým narozeninám, které herečka oslavila 3. května.

Jiřina Bohdalová a Kryštof Hádek - ústřední dvojice TV filmu Klec (foto: Česká televize)

Jiřina Bohdalová v televizním snímku Klec hraje důchodkyni Květu Galovou. Ta kdysi byla manželkou významného muže, žila v krásném domě na Hradčanech a přátelila se se slavnou automobilovou závodnicí Eliškou Junkovou. Dnes ale žije kdesi na periferii Prahy v přízemním bytě s výhledem do dvora a na ulici, sama a opuštěná prakticky všemi. Manžel zemřel už kdysi dávno a náplní jejího života tak zůstávají jen pravidelná setkání s pošťačkou (Andrea Elsnerová), která jí nosí důchod a její oblíbené motoristické časopisy, a také pravidelná výpomoc na faře a v místním kostele. Pro otce Jana (Viktor Preiss) občas uvaří a něco upeče, s ochotou sobě vlastní mu i pere a žehlí. Jedna z posledních jistot jejího života se ale zhroutí nečekaně rychle, když je otec Jan přeložen kamsi do Hradce Králové a místo něj přichází mladý pan farář (David Švehlík), který je zvyklý všechno si dělat sám.

Právě v tu chvíli vstupuje do života Květy Galové usměvavý mladík (Kryštof Hádek) s tmavými brýlemi na očích a květinou v ruce. Říká, že pochází ze Zučic, že se jmenuje Jeník Sekora a že je jejím prapravnukem přes koleno. Květa Galová zažívá po dlouhé době opravdu příjemné odpoledne.

Kryštof Hádek ke své roli říká: „Daniel je uličník. Bohužel i takoví lidé mezi námi jsou. Je ale také nutno říct, že to neměl v životě jednoduché, a to ho možná vede k určitému typu chování. Celý snímek má silný lidský rozměr.“

Jiřina Bohdalová následně ke své postavě doplňuje: „Byla to jedna z nejtěžších rolí, jakou jsem kdy ztvárnila. V textech Marka Epsteina je vždy nejdůležitější lidský příběh. Proto jsem chtěla, aby postava Květy Galové byla věrohodná. Musela jsem zahrát opravdu starou a velmi osamělou paní. Já jsem ale stále plná života. Byl to pro mě vlastně velký protiúkol.“

Režisérem snímku je velmi oblíbený Jiří Strach (foto: Česká televize)

Bohdalová se s režisérem Jiřím Strachem nesetkala poprvé. Už v roce 2005 si zahrála společně se svou dobrou přítelkyní Jiřinou Jiráskovou ve filmu Povodeň. I když měl Jiří Strach, tehdy jako ne příliš známý filmař z natáčení obavy, dnes se s Bohdalovou dorozumí často i beze slov: „Lidé by čekali, že taková hvězda, jakou Jiřina je, bude mít nějaké móresy primadony. Je to přesně naopak. Ke každému záběru přistupuje s velkou pokorou. Jediné, kam jsem paní Bohdalovou nepustil, bylo pár záběrů, kdy by se mohla zranit. To pak šla na plac kaskadérka a přemlouvání Jiřiny "Já to přece zvládnu sama" jsem nekompromisně odmítal. Opravdu by nestálo za to, aby si zlomila nohu třeba při pádu do vany.“

Naopak pro Kryštofa Hádka šlo o první zkušenost s přední českou herečkou před kamerou. „Hrát s Jiřinou Bohdalovou byl pro mě velký zážitek. Znám ji vlastně celý život. V dětství mě provázela ve všech pohádkách, později ve filmech s vážnějším tématem a má i neuvěřitelný komediální dar. Je to opravdu úžasná žena a já jsem moc rád, že jsem s ní mohl pracovat,“ uzavírá Kryštof Hádek.

Kromě výše zmíněných se ve snímku objeví i Jaromír Dulava, Vilma Cibulková, Miroslav Etzler, Barbora Munzarová, Pavel Kříž, Andrea Daňková nebo Eva Alner Jízdná.

Danielovy rodiče si s chutí zahráli Jaromír Dulava a Vilma Cibulková (foto: Česká televize)

Debata o společných známých i mladíkova pozornost a gentlemanství Květě Galové na chvíli rozjasní život. Jenže potom důchodkyně pozná, že tu něco nehraje.

Jenže co a proč? To se televizní divák dozví v neděli 19. května 2019 od 20:00 na ČT 1, kdy začíná hra kočky s myší, u níž si nemůžete být jistí, kdo je vlastně kočka a kdo myš.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.54