Menu

Vary znovu ožívají: Filmový festival tentokrát zdobí minimalistické logo s číslem 54

Vary znovu ožívají: Filmový festival tentokrát zdobí minimalistické logo s číslem 54

V pátek 28.6.2019 byly zahájeny tradiční filmové žně Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, samozřejmě i letos navštíví tento svátek filmových fajnšmekrů světové hvězdy stříbrného plátna. Po červeném koberci se prošla Julianne Moore, mimo další slavné osobnosti se čeká na příjezd Caseyho Afflecka nebo mladičkého Jaedena Martella. Vedle hlavní soutěže a rozdělení filmů do klasických kategorií se letos objeví i jedna novinka, filmy pod hlavičkou Bez cenzury: zde budou představeny snímky, které vznikaly v letech 1989 – 1992.

Jako první se v pátek po červeném koberci hotelu Thermal prošla herečka Julianne Moore, ve Varech byla oceněna během zahajovacího slavnostního večera Křišťálovým glóbem za celoživotní přínos světové kinematografii, organizátoři festivalu dále přivítají Caseyho Afflecka, který se do Varů vrací po dvou letech, aby zde tentokrát představil svoji režisérskou premiéru Světlo mého života.

Hotel Thermal: tradiční centrum dění KVIFF (foto: Karolína Košařová)

Mladou hereckou generaci bude reprezentovat Jaeden Martell, hvězda remaku kultovního hororu Stephena Kinga To. Spolu s režisérem Martinem krejčím a producentem Joshem Godfreyem uvedou snímek Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera. Mezi dalšími zahraničními hvězdami se představí Kara Hayward, Liana Liberato, režisérka Martha Stephens nebo scénáristka Shannon Colleary. Společně uvedou snímek Ke hvězdám.

Na filmy lákají všudypřítomné plakáty (foto: Karolína Košařová)

Návrat k filmové klasice předznamená legendární kameraman Vladimír Smutný, který uvede snímek Zánik samoty Berhof a zároveň převezme cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii. Herečka Patricia Klarkson uvede snímek z roku 2014 Řidičský průkaz, převezme křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Filmový festival připomene 30. výročí sametové revoluce filmy zařazenými do kategorie Bez cenzury – zde se představí snímky natočené v letech 89 – 92.

Vedle filmového „obžerství“ nabídnou Vary návštěvníkům i zajímavý doprovodný program. Ať už hudební (Vladimir 518, Aneta Langerová a další) či divadelní (Amerikánka s Eliškou Křenkovou a Terezou Voříškovou).

Minimalistické logo 54. ročníku KVIFF

I letos zaujalo festivalové logo z dílny Studia Najbrt. Stejně jako v loňském roce v minimalistickém stylu, podobné filmovému plátnu. Pro ten pravý zážitek musí divák poodstoupit a sledovat celek. Z dálky se vyjeví mezi droboučkými svislými linkami číslo 54, označující ročník filmového festivalu.

Naše festivalové filmové tipy:

Apollo 11

Padesát let po panenském přistání na Měsíci se pootevřely ať už na 70mm film zachycený start z Mysu Canaveral, či komorní svědectví o nadpozemském klidu panujícím v lunárním modulu. Devítidenní mise přestává být pouze ikonickým Armstrongovým „velkým skokem pro lidstvo“, aby se rozrostla ve fascinující vesmírnou odyseu.

Apollo 11 (foto: KVIFF)

Yesterday

Včera všichni ještě Beatles znali, dnes si jejich písničky zázračnou náhodou pamatuje pouze Jack. Ve starém světě se léta pokoušel neúspěšně prorazit jako písničkář, ale teď, vyzbrojen arzenálem těch největších hitů nejslavnější skupiny všech dob, je všechno jinak. Danny Boyle (Trainspotting, Milionář z chatrče) přichází s neodolatelnou komedií, kde láska a hudba jsou prostě to nejdůležitější.

foto: KVIFF

Po svatbě

Američanka Isabel provozuje v Kalkatě sirotčinec, ale docházejí jí tolik potřebné finance. Theresa žije v New Yorku, řídí mediální koncern a ráda by, pod jednou podmínkou, útulek sponzorovala. Isabel se musí osobně vypravit do New Yorku. Pečlivě vypointované drama, v jehož hlavních rolích září Julianne Moore a Michelle Williams.

Forman vs Forman

Portrét oscarového režiséra od režisérské dvojice Helena Třeštíková – Jakub Hejna zaujme střihem i vhledem do Formanova uvažování o svobodě i touze tvořit, diváky čeká kombinace autobiografického vzpomínání a oficiálních archivních záběrů.

Forman vs Forman (foto: KVIFF)

Světlo mého života

Casey Affleck představí ve Varech svoji filmovou prvotinu: vypráví o dystopické budoucnosti, kdy následkem neznámé choroby vymřely skoro všechny ženy. Režisér se ujal zároveň hlavní role otce, který putuje neutěšenou krajinou se svým jedenáctiletým synem.

Tiché doteky

Mia se nechává najmout jako au-pair a předem ví jen to, že se bude starat o desetiletého chlapce. Již první setkání s rodinou ale napoví, že od ní bude očekáváno více než to. Život na vysoké finanční i intelektuální úrovni je vykoupen dodržováním souboru striktních pravidel, jejichž porušení má za následek okamžitou ztrátu zaměstnání a cestu zpět domů. To by však znamenalo nejen opustit chlapce, ke kterému si složitě hledá vztah, ale také ztratit úctu sama před sebou.

Další a informace a aktuální dění se dozvíte na oficiálních stránkách KVIFF.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.04