Menu

Máte ve svém okolí komorní kina? Napište nám o nich!

Máte ve svém okolí komorní kina? Napište nám o nich!

Malá kina neskončí a ani pandemický nástup streamovacích služeb je nemůže ohrozit. Proč? Na to najdete odpověď v následujícím článku. Nejprve se ale pojďme podívat na ta pražská, která, pokud zrovna ve světě nezuří virová nákaza, naše redakce často a ráda navštěvuje. Pokud máte ve svém okolí nějaké komorní či artové kino Vašeho srdce, neváhejte nám o něm napsat!

Zvyky filmových diváků se v šílené době celosvětové pandemie čínského viru změnily, dochází k ohromnému nárůstu využívání streamovacích služeb, všechna kina jsou od podzimu uzavřená, premiéry jsou odložené na neurčito. Jde o změnu zásadní, nebo se všechno časem vrátí do starých dobrých kolejí? Snažím se být optimista a věřím, že i když Netflix, HBO, Amazon, Disney+ a další služby tady zůstanou, budou pouze další možností, jak sledovat filmy. S nadějí vidím v nedaleké budoucnosti renesanci kin malých forem, kde si kromě zážitku z projekce odneseme i společenské naplnění a možnost setkat se po snímku s tvůrci nebo dalšími filmovými fanoušky.

Jaká komorní kina máme v Praze a v čem je každé z nich výjimečné se dočtete v následujících řádcích.

Kino Lucerna

Lucerna je typickou stavbou pro přechodné období mezi secesí a moderními slohy kolem 1. světové války, je to první pasážová stavba v Praze. Duchovním otcem, projektantem a stavitelem byl Vácslav Havel. Stavba celého Paláce Lucerna probíhala mezi léty 1907 – 1911, přičemž některé části již bylo možno používat v roce 1909. Elegantní kinosál nedaleko Václavského náměstí byl slavnostně otevřen 3.12. 1909. Druhý, menší kinosál, ve kterém probíhají převážně projekce pro tvůrce, producenty nebo novináře, byl otevřen v roce 2013. Původně zde bývala soukromá projekční místnost Miloše Havla. Probíhaly zde soukromé předpremiéry z produkce Lucernafilmu.

Jedinečné kino Lucerna (Foto: Lucerna)

V Lucerně Váš filmový zážitek podtrhne kouzelné prostředí a příjemný bar. Při čekání na projekci nebo naopak v družném hovoru po projekci můžete s přáteli vychutnávat sklenku vína a velkými okny sledovat život v pasáží pod Vámi.

Světozor

Opustíte-li pasáž, kde sedí svatý Václav na břiše mrtvého koně zavěšeného ke stropu (pokud náhodou někdo neví, tato socha se nachází pod kinem Lucerna), přejdete Vodičkovu ulici, nemůžete minout kino Světozor. Jedná se o tří sálové artové kino, pod stejnojmennou pasáží bylo vybudováno v roce 1918. Pár let po první projekci bylo kino předělané na kabaret, filmy se do Světozoru vrátily v roce 1957. Svoji slávu zde také sklízel unikátní český vynález kinoautomat. V současné době můžete kino podpořit na e-shopu Já♥kino, kde si můžete zakoupit merch také na podporu kin Aero nebo Bio Oko.

Světozor (foto: FB Světozor)

Bio Oko

Další perlou mezi pražskými kiny je nepochybně módní kino Bio Oko na Letné, kde se v normálních časech promítají nejen zajímavé filmy, ale také probíhají různé sezónní akce. V současné době kino nabízí zajímavý filmový merch – od premiérových plakátů po hrníčky nebo degustační set irské whiskey z kinobaru.

Bio Oko (foto: Bio Oko)

Aero

Mnoho silvestrovských autorka tohoto článku prožila v kině Aero: žižkovský kinosál s koktejlovým barem je prostě tím pravým prostorem na dlouhé flámy. Funkcionalistické kino bylo otevřené v roce 1933, slavnostního otevření se zúčastnila Lída Baarová, Hugo Haas či Vladimír Borský. V Aeru se teď vznášet nemůžeme, máme ale možnost využít – doufám, že ta doba uteče rychle – online videopůjčovnu Aerovod: za poplatek zde můžete sledovat filmy, která byste za normální situace navštívili letos v artových kinech. Filmy si můžete rovněž stáhnout do svého počítače. Web provozuje distribuční společnost Aerofilms, a kromě jimi distribuovaných filmů nabízí i snímky spřátelených českých distributorů.

Bar kina Aero (foto: kino Aero)

Další možností, jak přivítat kino u sebe doma, je využít službu Moje kino LIVE, kterou také provozuje Aerovod. Projekce probíhají formou živého streamu. Do projektu se zapojila pražská kina Aero, Světozor, Bio Oko, kino Bio Central v Hradci Králové, olomoucké kino Metropol, ostravský dům kultury nebo brněnské univerzitní kino Scala. Jednoduše si vyberete film, zaplatíte poplatek (minimum je 100 Kč, ale skalní fanoušci můžou přispět samozřejmě víc) a do emailu Vám přijde unikátní kód, po jehož zadání se přihlásíte k projekci.

Služba Moje kino LIVE

Filmy začínají obvykle v půl deváté večer, kromě projekce samotné je půl hodiny před filmem k dispozici chat, kde si diváci mohou popovídat s ostatními kinaři, probrat dojmy a filmové zážitky s dalšími účastníky projekce je možné ale i po shlédnutí filmu. Mimo filmů uvádí Moje kino LIVE i speciální přednášky a další originální obsahy.

Služba funguje perfektně, vyzkoušela jsem. Kromě kvalitního filmového přenosu je moc fajn i komunikace s produkcí Aerovodu (nešel mi zprovoznit kód pro přístup – chyba byla na mé straně – produkce projektu Moje kino live byla neskutečně ochotná a na dálku mi radila, co s tím).

Přes všechny zajímavé zážitky s online streamem věřím, že se brzy vrátíme do potemnělých kinosálů. V Lucerně si dám u svého stolku u okna, ze kterého je možné pozorovat cvrkot v pasáži, sklenku bílého vína, do Bio Oka vezmu na premiéru dceru (naposledy zde byla pro děti premiéra večerníčku o mlsných medvědech) a nebo zajdu po filmu na báječnou zmrzlinu v pasáži Světozor. Už aby to bylo!

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.5