Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Odešel Bébel: připomeňte si nejslavnější role a zajímavá místa, kde natáčel

Odešel Bébel: připomeňte si nejslavnější role a zajímavá místa, kde natáčel

Jean-Paul Belmondo, mezi svými fanoušky znám jako Bébel, odešel do filmového nebe 6.9.2021 ve věku 88 let. Jak sám v několika rozhovorech zdůrazňoval: „Smrti se nebojím, měl jsem krásný život!“ A také že ano. Připomeňme si jej v několika nejlepších filmových rolích, díky nimž procestoval doslova celý svět.

U konce s dechem

Režisér Jean-Luc Godard projevil značnou kuráž obsazením do té doby takřka neznámého, mladého Belmonda, kterému v té době bylo jen sedmadvacet let. Příběh vypráví o zlodějíčkovi aut, ale také vrahovi na útěku. Styl, bezprostřednost a rychlé tempo vyprávění představují novou vlnu francouzských filmů a z Belmonda jednou provždy učinily hvězdu, se kterou je nutné počítat.

U konce s dechem (À bout de souffle, 1960)

Filmová místa: Paříž

Horalka

Belmondo byl za svůj výkon ve filmu U konce s dechem oceněn ještě v témž roce, kdy byl obsazen s tehdy již hvězdnou Sophií Loren do náročného koprodukčního italského snímku Horalka. O jejích kvalitách ostatně hovoří dvaadvacet ocenění za tuto roli a jako první získala Oskara za neanglicky hovořící roli.

Horalka (La ciociara, 1960)

Filmová místa: Řím, Itri

Kněz Leon Morin

Netypická role kněze z období okupace Belmondovi neobvykle sedla. Kněz Leon Morin nepatří mezi uvědomnělé kněze, ba naopak. Vědom si svého šarmu a osobnosti rád nechává ženy, aby se v něm vzhlédly, nic dalšího jim však nedovolí. Potkává Barnu, ateistku a vdovu po židovském komunistovi, se kterou zabředává do intelektuálních diskusí o víře a podstatě Boha. Vše se navíc odehrává za dramatických okolností, během okupace francouzského města fašistickou Itálií.

Kněz Léon Morin (Léon Morin, prêtre, 1961)

Filmová místa: Tento film nám perfektně zpracoval nadšený lovec filmových míst Allec. Celý film se odehrává ve francouzském městě Montfort-l'Amaury a srovnání je po šedesáti letech od natáčení skutečně zajímavé.

 Kněz Léon Morin

Filmový záběr

Kněz Léon Morin

Skutečnost - fotografie (1)

Kněz Léon Morin

Detail filmu

Barny jde k Léonovi. - Kněz Léon Morin

Muž z Ria

První z trojice filmů „Muž z“ přivádí Belmonda do exotické Jižní Ameriky. Právě sem unesou Adrienu Dufourquetovi jeho přítelkyni. Může tak začít bláznivá honička z Paříže do Rio de Janeira a dále do Brazílie.

Muž z Ria (L'homme de Rio, 1964)

Filmová místa: Paříž, Rio de Janeiro, město Brazílie

 Muž z Ria

Filmový záběr

Muž z Ria

Skutečnost - fotografie (1)

Muž z Ria

Detail filmu

Trolejbus na viaduktu - Muž z Ria

Muž z Hongkongu

Tentokrát se Belmondo vydal na opačný konec světa: v Hongkonku hraje k uzoufání znuděného miliardáře Artura, který se už poněkolikáté pokouší o sebevraždu. Poté, co se dozvídá, že o své peníze přišel, nechá se pojistit na dva miliony dolarů, které dostane z půli jeho snoubenka a hongkongský přítel Goh. A právě ten má na něj najmout zabijáky, kteří jeho trápení ukončí. Jenže zrovna v ten okamžik potkává krásnou Alexandrinu a najednou chce žít. Tím začíná nekonečný útěk před zabijáky až do dalekého Nepálu, kde Artur musí stůj co stůj najít Goha, aby zabijáky odvolal.

Muž z Hongkongu (Les tribulations d'un Chinois en Chine, 1965)

Filmová místa: film se natáčel skutečně v Hongkongu, toto město se však od dob natáčení v roce 1965 tak změnilo, že zde původní (a často krásné) budovy již nenajdeme. Dodnes ale stojí známá restaurace na vodě a změn nedoznala ani místa natáčení v Nepálu.

 Muž z Hongkongu

Filmový záběr

Muž z Hongkongu

Skutečnost - fotografie

Muž z Hongkongu

Detail filmu

Klášter Šui - Muž z Hongkongu

Borsalino

Velmi slavná dvojice zlodějíčků – Roch Siffredi a Françoisem Capella se nejprve porvou kvůli stejné dívce, aby pak zjistili, že jsou spolu mnohem silnější a dokážou zatopit i nejsilnějším mafiím města Marseille.

Borsalino (1970)

Filmová místa: Film se kompletně natáčel v Marseille, které však po téměř 60 letech od natáčení doznalo mnoha stavebních úprav. Spousta klíčových míst, například bar Chez Adrien už dávno nestojí.

Na následujícím záběru je stále patrný slavný transportní most přes přístav, který byl postaven v roce 1905, byl však zničen již v roce 1945 ustupující Německou armádou. V roce natáčení, tedy 1970, již stát nemohl a jde tedy o trik filmařů, kteří chtěli zdůraznit období, ve kterém se film natáčel.

 Borsalino

Filmový záběr

Borsalino

Skutečnost - fotografie (1)

Borsalino

Detail filmu

Nad městem - Borsalino

Muž z Acapulca

Tentokrát byl Belmondo vyslán do Mexického Acapulca, jako neohrožený agent Bob Saint Clair, knižní hrdina Bodnovského ražení zpera spíše průměrného a zanedbaného spisovatele Françoise Merlina. Tato úžasná dvojrole Belmondovi neuvěřitelně sedla a jen málokdo nemiloval jeho filmovou partnerku Jacqueline Bisset.

Muž z Acapulca (Le magnifique, 1973)

Filmová místa: rovina reality spisovatele Merlina se natáčela v Paříži. Radost máme z fotografie od detektiva Snappy ze dvora, kde měl Merlin svůj byt. Exotickým místem bylo tentokrát Mexiko. Z Acapulca ale pochází jen minimum záběrů.

 Muž z Acapulca

Filmový záběr

Muž z Acapulca

Skutečnost - fotografie (1)

Muž z Acapulca

Detail filmu

Dům Françoise Merlina - Muž z Acapulca

Policajt nebo rošťák

Asi nejznámější policejní postava Belmonda se jmenuje Stanislav Borovitz, který je jako divizní komisař vyslán do slunné Nice, aby odhalil korupci v řadách policie. Situace se kouzelně komplikuje příjezdem Borovitzovy dcery, i tak je ale jasné, že to zločinci v Nice mají jednou provždy spočítané.

Policajt nebo rošťák (Flic ou voyou, 1979)

Filmová místa: Natáčelo se především v Nice a blízkém okolí. Náš filmový detektiv Steev milující právě francouzskou tvorbu, našel, objel a vyfotil i méně známá filmová místa. Třeba filmový kemp, jehož vjezd se od dob natáčení nezměnil.

 Policajt nebo rošťák

Filmový záběr

Policajt nebo rošťák

Skutečnost - fotografie (1)

Policajt nebo rošťák

Detail filmu

Do kempu Le Pylone - Policajt nebo rošťák

Veselé Velikonoce

A znovu slunná Nice, tentokrát si Bébel střihnul roli, kterou mu věří opravdu každý: Stefan, stavitel ucházející se o důležitou zakázku poruší jednu ze svých zásad: nevodit si své rychlé známosti domů. Nedá se nic dělat, jeho žena se nečekaně vrací domů a nezbývá, než z mladinké a pohledné milenky na jednu noc udělat svoji dceru.

Veselé Velikonoce (Joyeuses Pâques, 1984)

Filmová místa: natáčelo se v Nice a blízkém okolí. Zajímavé je následující místo, venkovská vila s bazénem. Pravděpodobně se sem k nafocení interiérů nedostaneme, nicméně bazén s logem delfína na dně zde stále stojí.

 Veselé Velikonoce

Filmový záběr

Veselé Velikonoce

Skutečnost - fotografie

Veselé Velikonoce

Detail filmu

Venkovské sídlo - Veselé Velikonoce

Mrchožrouti

Další exotickou filmovou destinací Belmonda se stalo Tunisko, kde se odehrává příběh z konce války o nutnosti záchrany zlata z malé banky. Vše se samozřejmě zvrhne a vojáci stojí před nesnadným rozhodnutím, komu věřit a komu ne, aby se zajistili do konce života.

Mrchožrouti (Les Morfalous, 1984)

Filmová místa: natáčelo se v Tuniském městě Mahdia, které však prošlo značnou rekonstrukcí a některá pro film klíčová místa jsou jen těžko rozpoznatelná. Platí to i pro klíčové místo, samotnou banku, kterou vojáci obsadili. Podívejte se ale na Street View na dům ředitele banky, který se od dob natáčení nezměnil.

 Mrchožrouti

Filmový záběr

Mrchožrouti

Skutečnost - fotografie

Mrchožrouti

Detail filmu

Dům bankéře - Mrchožrouti

Bezva finta

Belmondo má geniální plán, jak vyloupit banku. Vnikne dovnitř nenápadně coby klaun spolu se dvěma komplici a poté v převlečení za rukojmího unikne. V roli těhotné Lise zaujme mladá Kim Cattrall známá především rolí Samanty v Sexu ve městě.

Bezva finta (Hold-up, 1985)

Filmová místa: další netradiční Belmondova filmová lokace: film se kompletně natáčel v kanadském Montrealu. Za pozornost stojí exteriérový záběr Banky, kde je v pozadí patrný železniční nadjezd. Ten už na svém místě nestojí, byl zbourán.

 Bezva finta

Filmový záběr

Bezva finta

Skutečnost - fotografie (2)

Bezva finta

Detail filmu

Banka - Bezva finta

Jean-Paul Belmondo bude filmovému světu chybět, svými rolemi se však nesmazatelně zapsal do historie a radost nám bude dělat i nadále. Který z Belmondových filmů patří mezi vaše nejoblíbenější? Podělte se s námi v diskusi.

Komentáře

Zdeněk

Cesta zhýčkaného dítěte. Belmondo nebelmondovsky vyzrálý muž.

2021-09-16 20:32:29

Reagovat

Jirka

Dovolím si souhlasit :)

omikron napsal:

Za mě Zvíře. Vyloženě kaskadérská záležitost a z prostředí filmu. Málo kdo se zapsal do našich vzpomínek tak, jako pan Belmondo.

2021-09-06 19:34:35

Reagovat

omikron

Za mě Zvíře. Vyloženě kaskadérská záležitost a z prostředí filmu. Málo kdo se zapsal do našich vzpomínek tak, jako pan Belmondo.

2021-09-06 19:17:18

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 2.18